x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Prof dr Do­rin Sarafoleanu

“Astăzi e ziua ta...”: Prof dr Do­rin Sarafoleanu

de Ramona Vintila    |    09 Feb 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Prof dr Do­rin Sarafoleanu
Sursa foto: Lucian Alecu/

“Aş dori să văd în România un sistem de sănătate coe­rent, eficace şi condus inte­ligent pentru că aşa cum se prezintă în momentul de faţă acest sistem dăunează grav sănătăţii”

“Aş dori să văd în România un sistem de sănătate coe­rent, eficace şi condus inte­ligent pentru că aşa cum se prezintă în momentul de faţă acest sistem dăunează grav sănătăţii”, spune preşedinte­le Societăţii Internaţionale ORL a ţărilor latine. Prof dr Do­rin Sarafoleanu îşi sărbă­to­reşte astăzi ziua de naşte­re.

 

“Sunt mulţumit că am contribuit la modernizarea specialităţii ORL în domeniile imunologiei, chirurgiei laser, chirurgiei endoscopice în tratamentul unor forme de cancer larin­gian. Îmi fac mustrări pentru că am fost prea tolerant cu aceia care nu au avut interes şi înţelegere pentru bolnavi. În medicină, a funcţiona la re­lanti înseamnă regres. Tenacitatea, curajul şi perseverenţa, chiar şi în condiţii vitrege sau aberante, te ajută să realizezi lucruri folositoare societăţii. S-a întâmplat ca aceeaşi stare de spirit s-o întâlnesc la echipa de fizicieni a regretatului academician Ion Ursu. Împreună am reuşit. A apărut primul laser românesc destinat otorinolaringologiei.

Singurele criterii de acces la so­cie­­tăţile ştiinţifice şi academice internaţionale sunt reprezentate de va­loa­rea şi notorietatea ştiinţifică a operei tale. La Preşedinţia Societăţii Internaţionale Latine am fost în com­petiţie cu Argentina, Mexic şi Bra­zilia. Am fost ales, am organizat un mare Congres Internaţional la Bucureşti în 2006, la care au participat peste 180 de medici specialişti din lumea întreagă. Cred că am făcut un lucru bun pentru prestigiul internaţional al Şcolii româneşti de medi­cină. Am dorit cu tărie să dezvolt o şcoală de ORL începută de maeştrii mei. Ca să realizezi acest lucru ai nevoie de o echipă inteligentă şi bine antrenată, de o activitate ştiinţifică şi de cercetare recunoscută pe plan internaţional, de o activitate editorială susţinută modernă şi de calitate şi, în sfârşit, de o activitate didactică de tip european. Aprecierile de care ne bucurăm astăzi pe plan internaţional mă fac să cred că am reuşit. Tinerilor încerc să le induc curajul de a înfrunta viaţa cu bunele şi relele ei. Reuşesc numai cei care ştiu să depăşească încercările şi greutăţile. În profesie, perseverenţa şi tenacitatea, dublate de studiul aprofundat şi permanent, reprezintă cheia succesului. Am două realizări de care sunt mândru: familia mea şi echipa profesională pe care am lansat-o. Cel mai mare regret este că am fost prea tolerant cu mediocrii şi impostorii. Mediocritatea în medicină este un pericol pentru bolnavi.

Dacă mi-aş putea retrăi viaţa pro­fesională, aş fi necruţător cu nonvaloarea. Medicina românească are nevoie de competenţă şi mora­litate. Ce păcat că nu putem în­toarce timpul...

Doresc multă sănătate şi ar­mo­nie familiei mele şi mie. În plan gene­ral, aş dori să văd cât mai mulţi români sănătoşi şi mulţumiţi de medicii lor.”

 

Abnegaţie

“Când eşti dominat de interesul şi atracţia pentru performanţa în profesiune, pri­vaţiunile şi sacrificiile se fac firesc, fără regrete. Satisfacţia reuşitei profesionale şi res­pectul bolnavilor înlocuiesc sacrificiile cu prisosinţă”

prof. dr Dorin Sarafoleanu

×
Subiecte în articol: calendar