Este profesor de stiinte politice la Universitatea din Maryland, SUA, director al Centrului pentru Studierea Societatilor Postcomuniste al aceleiasi universitati si presedintele comitetului editorial al revistei East European Politics and Societies. Astazi, scriitorul Vladimir Tismaneanu implineste 54 de ani.
"Varsta interioara conteaza enorm"
"Nu vreau sa intru in clisee, dar, evident, la trecerea unui alt an te uiti la ce ai facut si te uiti la ceea ce te asteapta de facut, si imi dau seama ca departe ca presiunea sa scada, presiunea creste; pe de alta parte, vad tot mai multe obligatii pentru urmatorii 10-15 ani de activitate academica, tot mai multe obligatii in relatia cu familia mea, respectiv cu baiatul meu care creste, indeplinirea unui numar de angajamente care mi le-am facut si le-am facut pentru cititorii mei, cateva carti despre marile framantari morale si ideologice ale secolului al XX-lea, o carte sinteza despre comunism si fascism, ca proiecte ideologice, utopice, radicale, menite sa reconstruiasca conditia umana cu consecintele catastrofale care sunt cunoscute. De asemenea, o carte biografica despre experienta mamei mele, care a fost implicata in Razboiul Civil din Spania, si a surorii ei, care a fost implicata in Rezistenta franceza; vreau sa urmaresc destinele acestor doua femei si intersectia dintre vietile lor si secolul al XX-lea.
Sunt nascut la 4 iulie, e sarbatoare nationala aici, in Statele Unite. Traiectoria plecarii mele din Romania, pe care odata si-odata probabil ca o s-o scriu eu, fie se va amuza cineva scriind o schita biografica despre ce am facut in viata, a inclus si o calatorie de aproape jumatate de an la rudele mele din Caracas, dupa ce am trecut prin Franta in 1981-1982.
Daca as fi fost nascut la 5 iulie, care e ziua nationala a Venezuelei, poate ca as fi ramas in Venezuela, asa ca, dupa aceasta sedere la Caracas, despre care sper sa am odata ocazia sa vorbesc, am decis sa vin in Statele Unite, daca nu si din alt motiv, macar pentru faptul ca imi face placere ca de ziua mea sa fie sarbatoare nationala.
Sunt adeptul teoriei contractarii si dilatarii timpului in functie de intensitatea momentului pe care il traiesc. Cum viata mea e mereu la o mare intensitate, nu prea am chef sa ma gandesc la cum fug secundele. Din cand in cand, fireste, nu se poate sa nu fiu si eu coplesit de melancolie daca ma uit inapoi la cate s-au petrecut. Cu cat inaintam in varsta, se relativizeaza ideea de tanar si ideea de mai putin tanar, la un moment dat incepem sa consideram varsta de 50 de ani o varsta tanara.
Cred ca varsta interioara conteaza enorm si, daca varsta interioara e tanara, restul, intr-un fel sau altul, se aranjeaza. Traim intr-o epoca in care ni se spune mereu ca durata de viata creste, in al doilea rand sunt printre cei care cred ca ceea ce ramane de pe urma noastra e numarul de fapte bune si numarul de idei care au imbogatit viata umana. Voi privi cu placere focurile de artificii de pe acoperisul blocului in care locuiesc, suntem in zona centrala a Washingtonului, si voi trai poate cu iluzia ca acestea nu sunt doar pentru aniversarea zilei nationale, si poate ca inseamna un mesaj mai putin explicit si pentru mine".
Citește pe Antena3.ro