• Este ziua 44, au mai rămas 321 • Soarele răsare la 7:19 apune la 17:41 • Luna răsare la 6:47 apune la 17:14
Proverbul zilei:"Femeia e sora dracului"
Sărbătoare creştină: Cuv. Martinian; Sf. Ap. şi Mc. Acvila şi soţia sa Priscila (Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
Cuviosul Martinian şi-a început sihăstria pe când avea optsprezece ani. Una din ispitele celui viclean a fost sub forma unei femei desfrânate, care a venit la muntele unde se găsea sfântul. Când s-a înserat, îmbrăcată în haine bărbăteşti, aceasta a început a plânge, şi se ruga de sfânt să o primească înăuntru în chilie. Acesta era gata să cadă în păcat, dar a fost tras înapoi de la cădere, prin dumnezeiescul har. S-a înfrânat pe sine, iar pe femeie a trimis-o la mănăstire. A mers la o stâncă din mare, fiind dus cu barcă de un corăbier, şi a locuit zece ani acolo, fiind hrănit de acel corăbier.
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
Sâmbătă, 13 februarie
1965 - Institutul de Fizică Atomică din România construieşte primele maşini electronice de calcul "CET-500" şi "CIFA-102".
Duminică, 14 februarie
1971 - Conectarea la sistemul energetic naţional al României al celui de-al treilea hidroagregat al sistemului hidroenergetic şi de navigaţie de la Porţile de Fier I.
ÎN LUME
Sâmbătă, 13 februarie
1945 - Eliberarea oraşului Budapesta de sub ocupaţia fascistă.
Duminică, 14 februarie
1912 - Arizona a devenit cel de-al 48-lea stat al USA.
NĂSCUŢI LA 13 FEBRUARIE
1968 - Mihai Leu, primul campion mondial la box din istoria sportului românesc;
1974 - Robbie Williams, interpret.
NĂSCUŢI LA 14 FEBRUARIE
1935 - Grigore Vieru, poet, academician (m. 2009);
1963 - Alice Barb, regizor de teatru, actriţă.
Click istoric
La 13 februarie 1856 are loc Congresul de Pace de la Paris, care pune capăt Războiului Crimeii. Partea referitoare la Principatele Române prevede: înlăturarea protectoratului rus care dominase timp de aproape 25 de ani Ţara Românească şi Moldova; menţinerea suzeranităţii otomane, dar sub garanţia puterilor europene (Franţa, Marea Britanie, Austria, Rusia, Imperiul Otoman, Prusia şi Regatul Sardiniei). Poarta Otomană se obligă să respecte administraţia Principatelor, precum şi deplina libertate a cultului, a legislaţiei, a comerţului şi a navigaţiei. Se stabilesc libertatea navigaţiei pe Dunăre şi neutralitatea Mării Negre, precum şi înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării.
Credinţe populare, tradiţii, semne
"Ghinion", personificare a răului care îşi anunţă sosirea prin diferite semne: iepurele care traversează drumul, femeia ieşită în cale cu găleata fără apă, zbătutul ochiului. Cel mai cunoscut este numărul 13. O asemenea superstiţie care înconjoară lumea trebuie să aibă una şi aceeaşi cauză: numărul 13 al lunilor lunare dintr-un an solar care corespunde cu numărul exact al constelaţiilor Zodiacului: Peştii, Berbecul, Taurul, Gemenii, Racul, Leul, Fecioara, Balanţa, Scorpionul, Ophicus care intră în componenţa eclipticii cu aproximativ 15 grade, Săgetătorul, Capricornul şi Vărsătorul. Anul, personificare a timpului, se naşte la 1 ianuarie, este copil, tânăr şi matur de-a lungul celor douăsprezece lunaţii şi constelaţii zodiacale, după care se degradează, îmbătrâneşte şi moare în a treisprezecea.
• Profesor Ion Ghinoiu
Încă o zi infectă
13 FEBRUARIE 1857
"Zi proastă. Ochi bolnavi, creier obosit" (H.-F. Amiel)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art