Ziua internaţională a cărţii şi a dreptului de autor
Ziua forţelor terestre
Este ziua 113 a anului
Au mai rămas 252 de zile
Soarele
Răsare la 6:19
Apune la 20:10
Luna
Răsare la 5:02
Apune la 18:31
Lună nouă
25 aprilie
Primul pătrar (Luna în creştere)
1 mai
Lună plină
9 mai
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
17 mai
PROVERBUL ZILEI:
"Trupul, sluga sufletului"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruinţă;Sf. Mc. Valerie
Sfântul Gheorghe, prăznuit astăzi, s-a născut în Capadocia. Părinţii săi au fost creştini şi l-au crescut cu frică de Dumnezeu. A fost numit comandant al armatei române de răsărit de împăratul Diocleţian. Când acesta a început persecuţia creştinilor, Sfântul Gheorghe şi-a mărturisit credinţa în Hristos. Pentru aceasta a fost torturat cumplit. Vindecat în mod miraculos de rănile pricinuite, i-a adus pe mulţi la Hristos, între care şi pe împărăteasa Alexandra, soţia împăratului. În cele din urmă i s-a tăiat capul.
CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMEN
În ziua de 23 aprilie, când se prăznuia Mânecătoarea, sora lui Sângiorz, se credea că vin strigoii şi vrăjitoarele să fure laptele vacilor, rodul câmpului, visul fetelor şi norocul băieţilor. Strigoii vii, care îşi părăsesc trupurile fără ştirea lor, s-ar aduna în această noapte, călărind pe limbile meliţelor, pe la casele rămase pustii şi răscrucile drumurilor, la hotarele dintre sate. După ce îşi încearcă puterile, bătându-se cu limbile meliţelor până la miezul nopţii, revin în sat, intră în trupurile părăsite şi merg să ia mana vitelor cu lapte. Femeile vrăjitoare mergeau şi ele dezbrăcate şi despletite, înainte de ivirea zorilor, cu sidila (strecurătoare din pânză rară) legată de picior prin păşunile, fâneţele şi holdele consătenilor. Sidila înmuiată de rouă era stoarsă într-un vas de lemn (găleată), vrăjită şi dată apoi la propriile vite. (Profesor Ion Ghinoiu)
CLICK ISTORIC
Astăzi se împlinesc 393 de ani de la moartea marelui dramaturg englez William Shakespeare. S-a născut la Stratford-upon-Avon, în Anglia, în aprilie 1564, fiu al lui John Shakespeare şi al lui Mary Arden. Opera sa include 37 de piese de teatru, între care 17 comedii, piese istorice, tragedii. A scris 154 de sonete şi numeroase poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai strălucitoare opere scrise vreodată în literatură, datorită priceperii lui Shakespeare de a descrie cele mai intime şi profunde aspecte ale naturii umane. Se crede că majoritatea operei a scris-o între 1585 şi 1613. Pe piatra lui de mormânt stă scris: "Binecuvântat fie cel ce lasă aceste pietre şi blestemat fie cel ce-mi mişcă oasele".
S-A ÎNTÂMPLAT AZI
În România
1910 - Congresul de constituire a Partidului Naţionalist-Democrat, în frunte cu Nicolae Iorga şi A.C. Cuza;
1962 - Plenară a CC al PMR prilejuită de încheierea procesului de colectivizare a agriculturii: 96% din suprafaţa arabilă a ţării şi 93,4% din suprafaţa agricolă;
1999 - Autorităţile române trimit FMI-ului o evaluare privind daunele provocate României de războiul din Iugoslavia, care se ridică la circa 730 milioane de dolari.
În lume
1597 - "Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare, este jucată pentru prima dată, în prezenţa Reginei Elizabeta I a Angliei;
1967 - Este lansată pe orbită naveta Soyuz 1, pilotată de V.M. Komarov.
Născuţi la 23 aprilie
1950 - Geo Costiniu, actor;
1958 - Radu Mihăileanu, regizor.
Citește pe Antena3.ro