x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 23 aprilie 2009

Joi 23 aprilie 2009

de Ramona Vintila    |    23 Apr 2009   •   00:00

Ziua internaţională a cărţii şi a dreptului de autor



Ziua forţelor terestre

Este ziua 113 a anului

Au mai rămas 252 de zile

Soarele

Răsare la 6:19
Apune la 20:10

Luna
Răsare la 5:02
Apune la 18:31

Lună nouă
25 aprilie

Primul pătrar (Luna în creştere)
1 mai

Lună plină
9 mai

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

17 mai

PROVERBUL ZILEI:


"Trupul, sluga sufletului"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruinţă;Sf. Mc. Valerie

Sfântul Gheorghe, prăznuit astăzi, s-a născut în Capadocia. Părinţii săi au fost creştini şi l-au crescut cu frică de Dumnezeu. A fost numit comandant al armatei române de răsărit de împăratul Diocleţian. Când acesta a început persecuţia creştinilor, Sfântul Gheorghe şi-a mărturisit credinţa în Hristos. Pentru aceasta a fost torturat cumplit. Vindecat în mod miraculos de rănile pricinuite, i-a adus pe mulţi la Hristos, între care şi pe împărăteasa Alexandra, soţia împăratului. În cele din urmă i s-a tăiat capul.

CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMEN

În ziua de 23 aprilie, când se prăznuia Mânecătoarea, sora lui Sângiorz, se credea că vin strigoii şi vrăjitoarele să fure laptele vacilor, rodul câmpului, visul fetelor şi norocul băieţilor. Strigoii vii, care îşi părăsesc trupurile fără ştirea lor, s-ar aduna în această noapte, călărind pe limbile meliţelor, pe la casele rămase pustii şi răscrucile drumurilor, la hotarele dintre sate. După ce îşi încearcă puterile, bătându-se cu limbile meliţelor până la miezul nopţii, revin în sat, intră în trupurile părăsite şi merg să ia mana vitelor cu lapte. Femeile vrăjitoare mergeau şi ele dezbrăcate şi despletite, înainte de ivirea zorilor, cu sidila (strecurătoare din pânză rară) legată de picior prin păşunile, fâneţele şi holdele consătenilor. Sidila înmuiată de rouă era stoarsă într-un vas de lemn (găleată), vrăjită şi dată apoi la propriile vite. (Profesor Ion Ghinoiu)

CLICK ISTORIC

Astăzi se împlinesc 393 de ani de la moartea marelui dramaturg englez William Shakespeare. S-a născut la Stratford-upon-Avon, în Anglia, în aprilie 1564, fiu al lui John Shakespeare şi al lui Mary Arden. Opera sa include 37 de piese de teatru, între care 17 comedii, piese istorice, tragedii. A scris 154 de sonete şi numeroase poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai strălucitoare opere scrise vreodată în literatură, datorită priceperii lui Shakespeare de a descrie cele mai intime şi profunde aspecte ale naturii umane. Se crede că majoritatea operei a scris-o între 1585 şi 1613. Pe piatra lui de mormânt stă scris: "Binecuvântat fie cel ce lasă aceste pietre şi blestemat fie cel ce-mi mişcă oasele".

S-A ÎNTÂMPLAT AZI


În România

1910 - Congresul de constituire a Partidului Naţionalist-Democrat, în frunte cu Nicolae Iorga şi A.C. Cuza;

1962 - Plenară a CC al PMR prilejuită de încheierea procesului de colectivizare a agriculturii: 96% din suprafaţa arabilă a ţării şi 93,4% din suprafaţa agricolă;

1999 - Autorităţile române trimit FMI-ului o evaluare privind daunele provocate României de războiul din Iugoslavia, care se ridică la circa 730 milioane de dolari.

În lume

1597 - "Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare, este jucată pentru prima dată, în prezenţa Reginei Elizabeta I a Angliei;

1967 - Este lansată pe orbită naveta Soyuz 1, pilotată de V.M. Komarov.

Născuţi la 23 aprilie

1950 - Geo Costiniu, actor;

1958 - Radu Mihăileanu, regizor.

×
Subiecte în articol: calendar