x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 28 iulie 2011

Joi 28 iulie 2011

27 Iul 2011   •   21:00

Este ziua a 209-a a anului ● Au mai ramas 156 de zile

Soarele
Rasare la 5:58 ● Apune la 20:46

Luna
Rasare la 3:14 ● Apune la 18:58
● Luna Noua 30 iulie ● Primul patrar (Luna in crestere) 6 august ● Luna Plina 13 august ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august

Sarbatoare crestina: Sf. Mc. Cali­nic, Mamant si Veniamin; Sf. Mc. Teodota cu fiii sai
Astazi sunt sarbatoriti patru dintre cei sapte primi diaconi ai Bisericii crestine: Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena. Acestia au fost alesi de Apostoli, dupa Inaltarea Dom­nului si Pogorarea Sfantului Duh, pentru a intocmi case in care sa se propovaduiasca credinta crestina si sa se aduca rugaciuni lui Iisus. Sfantul Prohor, fost insotitor al lui Petru, a fost numit episcop al Nicomidiei si a fost omorat in timp ce propovaduia in Antiohia. Sfantul Nicanor a fost ucis o data cu Sfantul Stefan, moment in care toti crestinii, in afara de Apostoli, s-au ascuns de pagani. Sfantul Timon, numit episcop de Bosra, a murit rastignit pe cruce, iar Sfantul Parmena a fost ucis de pagani, fiind ingropat de Apostoli.

Credinte populare, traditii, semne
Focul aprins prin frecarea unor lemne uscate la urcarea oilor la stana care se mentinea nestins pana la Santilie, uneori pana la coborarea oilor de la pasunile alpine se numea Foc viu. Arzand, se credea ca acest foc distrugea agentii malefici, mistuia relele din preajma stanei si tinea in frau vrajitoarele raspunzatoare de toate necazurile si calamitatile ce se abateau asupra oamenilor, vitelor si recoltelor. Menit sa purifice spatiul prin lumina, caldura si fumul sau, focul viu aprins la inceputul sezonului pastoral se deosebea de celelalte focuri rituale aprinse la sarbatorile de peste an (Anul Nou, Lasatul Secului de Pasti, Macinici, Joimari, Sanziene si altele), prin tehnologia preistorica a obtinerii si arderea lui o perioada indelungata de timp. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 28 august 1984 s-a dat startul celei de-a XXIII-a editii a Jocurilor Olim­pice de vara, la Los Angeles. Romania a fost reprezentata de 127 de sportivi si a obtinut un record de medalii (53). Sportivii romani au obtinut atunci 20 de medalii de aur, 16 de argint si 17 de bronz. Medaliile au fost ob­tinute de Doina Melinte, Maricica Puica, Ani­soara Stanciu, Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Agafia Constantin, Maria Stefan, Tecla Marinescu, Nastasia Ionescu. Canotaj: Valer Toma si Petru Iosub (2 rame); Valeria Racila (schif); Ro­dica Arba si Elena Horvat (2 rame); Elisabeta Oleniuc, Mari­oara Po­pescu (2 vasle). Gimnastica: Ecaterina Szabo (sarituri, barna si sol), s.a.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1848 – A avut loc Adunarea po­pu­­lara pe "Campia Libertatii" (Fi­la­ret), un­de a fost aleasa o Locotenenta dom­neasca compusa din Nicolae Go­lescu, I.H. Radulescu, Chris­tian Tell;
● 1923 – Lucrarile Conferintei ministrilor de Externe ai statelor Micii Intelegeri (I.G. Duca, E. Benes, M. Nincic), la Sinaia. In calitate de observator participa si fostul mi­nistru al Poloniei la Praga, Peltz. Cu acest prilej, seful diplomatiei romanesti mediaza in diferendul teritorial dintre Polonia si Cehoslovacia, manifesta o atitudine amiabila in problema relatiilor Micii Intelegeri cu Ungaria, are un rol ponderator in tratativele bulgaro-iugoslave si actioneaza in vederea largirii Micii Intelegeri cu alte state din Balcani.

In lume
● 1976 – Cutremur devastator in Tangshan, China. Peste 250.000 de victime. Este considerata cea mai mare catastrofa seismica.

Nascuti la 28 iulie
● 1929 – Jacqueline Kennedy, sotia presedintelui american John F. Kennedy (m. 1994);
● 1954 – Hugo Chávez, pre­sedintele Venezuelei.

×