x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 3 septembrie 2009

Joi 3 septembrie 2009

de Ramona Vintila    |    03 Sep 2009   •   00:00

Este ziua 246 a anului - Au mai rămas 119 de zile



Soarele
Răsare la 6:40
Apune la 19:48

Luna
Răsare la 19:05
Apune la 5:15

Lună plină
4 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
12 septembrie

Lună nouă
18 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 septembrie


Proverbul zilei:

"Corabia a luat apă"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină:  Sf. Mc. Antim, Ep. Nicomidiei; Cuv. Teoctist

Sfântul Mucenic Antim a fost episcop al Nicomidiei între anii 284 şi 303. A trăit în perioada împăraţilor Diocleţian şi Maximilian. În anul 302 s-a dat poruncă să se dărâme bisericile, iar episcopii creştinilor să fie prinşi. Întâlnindu-se cu ostaşii trimişi să-l captureze, Antim i-a ospătat mai întâi pe aceştia. Pentru că au văzut că este un om bun, soldaţii i-au zis că vor spune superiorilor că nu l-au găsit, însă Sfântul a vrut să moară pentru credinţa sa. După ce s-a botezat într-un râu a fost dus la judecată şi i-a fost tăiat capul.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Bradul, datorită formei, cetinii şi fructului (conului), apare în numeroase obiceiuri din ciclul vieţii (naştere, căsătorie, înmormântare) ca model al divinităţii masculine. În vorbirea curentă, feciorul de însurat este voinic ca bradul, înalt ca bradul. Fata de măritat, chiar dacă este voinică şi înaltă, nu va fi vreodată comparată cu bradul! Bradul împodobit la nuntă, simbol al masculinităţii, acoperă un areal compact în sudul României. În Transilvania şi Banat, bradul a fost înlocuit cu steagul de nuntă, iar în Bucovina şi Moldova de nord, cu băţul înflorat.

În timpul nunţii, bradul împodobit este respectat şi venerat de toţi nuntaşii: are oraţii speciale, numite Vorbele bradului, Cântecul bradului, un dans ritual numit Hora bradului, este păzit, purtat şi jucat în fruntea horelor şi alaiurilor nupţiale de cel mai falnic flăcau. În timpul nunţii, în momentele când lipşeste mirele, bradul ţine compania miresei. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

Astăzi se împlinesc 134 de ani de la naşterea lui Ferdinand Porsche, constructor de automobile şi fondatorul firmei cu acelaşi nume. A inventat celebra Volkswagen Beetle (Broscuţa) după o tinereţe marcată de numeroase invenţii, printre care şi primul automobil cu transmisie integrală. O mare parte a vieţii, Porsche a trăit în Germania, la Stuttgart, unde a fost numit inginer-şef la uzinele lui Gottlieb Daimler. A fondat în 1931 compania independentă de automobile sportive, actuala "Dr. Ing. h.c. Ferdinand Porsche" AG. În timpul celui de-al doilea război mondial, după ce Ferdinand s-a înrolat, Ferry, fiul său, a preluat conducerea uzinei. Ferdinand Porsche a murit în 1951.


S-a întâmplat azi


În România

1469 - Sfinţirea Mănăstirii Putna în prezenţa a numeroase feţe bisericeşti din Răsăritul Ortodox. Ctitorie a lui Ştefan cel Mare, a cărei construcţie a început în 1466, ea era destinată a fi viitoare necropolă a familiei domneşti.

1940 - Winston Churchill, primul-ministru al Marii Britanii, a declarat în Camera Comunelor: "Camera a aflat desigur că România a suferit de curând o gravă mutilare teritorială... Dar noi nu avem deloc intenţia de a recunoaşte schimbările teritoriale care se vor face în timpul războiului, în afara cazului că ele ar fi urmarea unui acord prin bună înţelegere între părţile interesate".

În lume

1783 - Războiul american încheiat prin semnarea Tratatului de la Paris de către Statele Unite şi de Regatul Marii Britanii.

Născuţi la 3 septembrie

1851 - Olga Constantinovna a Rusiei (m. 1926);

1976 - Ashley Jones, actriţă.

×
Subiecte în articol: calendar