x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 9 iulie 2009

Joi 9 iulie 2009

de Ramona Vintila    |    09 Iul 2009   •   00:00

• Este ziua 190 a anului • Au mai rămas 175 de zile

SOARELE
Răsare la 5:40
Apune la 21:01
LUNA
Răsare la 23:11
Apune la 7:26
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
15 iulie
LUNĂ NOUĂ
22 iulie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iulie
LUNĂ PLINĂ
6 august

Proverbul zilei:
"Lopata, când bate în apă, sperie peştii şi îi scapă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sfinţiţi Mc. Pangratie şi Chiril; Sf. Mc. Andrei şi Prov
Sfântul Pangratie s-a născut în Antiohia şi a trăit aici până la vârsta bărbăţiei, când a mers la Ierusalim. Călătoria lui a avut loc la scurtă vreme după Înălţarea la cer a Domnului şi după Pogorârea Duhului Sfânt. A fost adus la credinţă de Apostolul Petru, care l-a şi hirotonit episcop al Tavromeniei. A mers în Sicilia, unde a risipit idolii lui Falcon, ai lui Lison şi ai celorlalţi demoni. Tămăduind Sfântul toată boala, a adunat o mulţime de oameni la Dumnezeu, botezându-i.
A fost ucis de păgâni.


S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1520 - Prima hotărnicie păstrată privind fixarea hotarului dintre Transilvania şi Ţara Românească, în nordul Olteniei;
1848 - Guvernul provizoriu emite un decret prin care se instituie o "Comisie a proprietăţii", alcătuită dintr-un număr egal de deputaţi dintre proprietari şi clăcaşi, având drept obligaţie întocmirea unui proiect de lege pentru înfăptuirea punctului 13 al "Proclamaţiei de la Islaz" - emanciparea clăcaşilor şi împroprietărirea lor cu răscumpărare.
ÎN LUME
1877 - Marea Britanie. S-a desfăşurat prima ediţie a Campionatului de tenis de la Wimbledon;
1902 - Oamenii de ştiinţă germani izolează acidul barbituric, substanţă ce va sta la baza somniferelor;
1991 - Africa de Sud este reacceptată la Mişcarea Olimpică.
NĂSCUŢI LA 9 IULIE
1946 - Angela Similea, artistă;
1947 - Mirabela Dauer, artistă.

 

Click istoric
Se împlinesc 409 ani de la întemeierea Mitropoliei româneşti din Transilvania de către Mihai Viteazul. În 1595, domnitorul cerea printr-o solie lui Sigismund Báhory ca tot clerul să fie lăsat în "obiceiul şi tradiţia din vechime, cu ritualul, ceremoniile şi libertăţile lor şi chiar să-şi poată strânge în mod liber veniturile îndatinate". Se cerea ca toate bisericile din Transilvania să rămână sub ascultarea Mitropolitului din Târgovişte. O serie de istorici susţin că domnul a înfiinţat Mitropolia, aşezând aici pe cârmuitorul Ioan de la Prislop. Din ultimele cercetări reiese că Mihai Viteazul a ridicat aici doar o nouă biserică, ce trebuia să servească drept catedrală mitropolitană.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Poverile se transportau, indiferent de natura acestora, în mâini, pe cap, în spate, pe umeri şi târâş. De la rudimentara tehnică de transport prin târâre pe pământ a obiectelor şi de la căruţa cu două roate masive din lemn, fără butuc şi spiţe, până la vehiculele rurale îndeobşte cunoscute a fost un pas enorm în civilizaţia omenirii. Târziu, după ce a constatat uşurinţa şi comoditatea transportului copiilor în cârcă sau în spate când porneau la drumuri lungi, i-a venit omului ideea, atât de simplă astăzi pentru noi, de a se aşeza şi el direct pe spinarea animalului. Fiecare amănunt etnografic este un document istoric şi o verigă de legătură în evoluţia civilizaţiei umane, iar persistenţa la debutul mileniului trei a unor tehnici şi unelte arhaice de transport indică locuirea multimilenară a pământului românesc. (Profesor Ion Ghinoiu)

 

"Încă o zi infectă..."
9 IULIE 1846
"Febră mare; n-am mâncat nimic" (Jules Michelet)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat",
Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar