x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 14 septembrie 2009

Luni 14 septembrie 2009

de Ramona Vintila    |    14 Sep 2009   •   00:00

Ziua Inginerului - Ziua Muntelui



Este ziua 257 a anului

Au mai rămas 108 zile

Soarele
Răsare la 6:53
Apune la 19:28

Luna
Răsare la 1:08
Apune la 16:57

Lună nouă
18 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 septembrie

Lună plină
4 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
11 octombrie


Proverbul zilei:

"Fiecare plăteşte cu ce are"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Înălţarea Sf. Cruci

Creştinii sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci. În jurul anului 323, împăratul roman Constantin cel Mare a trimis-o la Ierusalim pe mama sa, Elena, pentru a căuta Mormântul Domnului şi Sfânta Cruce, pe care fusese răstignit Iisus Hristos. După ce Crucea a fost găsită, patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălţat Sfânta Cruce pe Golgota, chiar pe locul răstignirii, pentru închinarea credincioşilor. Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, Înălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ne aminteşte de Patimile şi Moartea lui Hristos. În Sfintele Scripturi se spune că semnul Sfintei Cruci va străluci pe cer înainte de sfârşitul lumii.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Sărbătoarea din Calendarul popular care a preluat data şi numele unei importante zile din Calendarul ortodox, Înălţarea Sfintei Cruci, este dedicată culegerii ultimelor plante de leac: micşunele, mătrăgună, năvalnic, iarba de năjit şi altele. Local, sărbătoarea se numeşte Cârstovul Viilor sau Ziua Şarpelui. Pământul, care s-a deschis pentru plante, insecte şi reptile la Alexii, se închide, după şase luni, la Ziua Crucii. Cele două sărbători plasate în preajma echinocţiului de primăvară şi echinocţiului de toamnă împărţeau Calendarul popular în două anotimpuri: vara şi iarna. Se spune că la Ziua Crucii florile se plâng una alteia că se usucă şi mor, iar cele care înfloresc după această dată sunt necurate flori ale morţilor. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

La 14 septembrie 1960, din iniţiativa Venezuelei, la Conferinţa de la Bagdad Iranul, Irakul, Kuwaitul, Arabia Saudită şi Venezuela au creat Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol - OPEC. Celor cinci membri fondatori li s-au alăturat, pe rând, Qatar (1961), Indonezia şi Libia (1962), Emiratele Arabe Unite (1967), Algeria (1969), Nigeria (1971), Ecuador (1973) şi Gabon (1975). Ultimele două s-au retras la cerere din organizaţie în anii 1992, respectiv 1995. Obiectivul principal al OPEC îl constituie coordonarea strategiilor de exploatare a petrolului în ţările membre. Sediul Organizaţiei a fost iniţial la Geneva, iar la 1 septembrie 1965 s-a mutat la Viena.


S-a întâmplat azi


În România

1895 - Inaugurarea podului peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă (proiectat şi construit de inginerul Anghel Saligny), care era la acea vreme cel mai lung pod (4.088 m) din Europa Continentală şi al treilea pod din lume;

1922 - Semnarea unei noi Convenţii militare între România şi Polonia;

1940 - Printr-un Decret regal, România este proclamată "Stat naţional legionar", Ion Antonescu este învestit conducătorul statului, iar Horia Sima, şeful Mişcării legionare, devine vicepreşedintele Consiliului de Miniştri.

În lume

1901 - William McKinley, preşedintele Statelor Unite, moare, după tentativa de asasinat de la 6 septembrie şi este succedat de Theodore Roosevelt.

Născuţi la 14 septembrie

1778 - Costache Conachi, scriitor (m. 1849);

1924 - Iosif Conta, dirijor şi profesor (m. 2006).

×
Subiecte în articol: calendar