x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 2 noiembrie 2009

Luni 2 noiembrie 2009

de Ramona Vintila    |    02 Noi 2009   •   00:00

Este ziua 306 a anului - Au mai rămas 59 de zile



Soarele
Răsare la 6:54
Apune la 17:04

Luna
Răsare la 16:25
Apune la 6:28

Lună plină
2 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
9 noiembrie

Lună nouă
16 noiembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
24 noiembrie


Proverbul zilei:

"Bună e poliţa, dar zăboveşte la plată"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină:  Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Elpifidor, Aftonie şi Agapie

Sfinţii Mucenici Achindin, Pigasie, Elpidifor şi Aftonie, prăznuiţi astăzi, au trăit în timpul împăratului persan Savorie. Acesta, cuprins de credinţa în idoli, a trecut religia creştină în afara legii. Printre slujitorii săi se numărau şi câţiva creştini care se rugau pe ascuns şi încercau să-L facă cunoscut pe Hristos cât mai multor oameni. Savorie s-a mâniat şi i-a chemat la judecată. A poruncit ostaşilor să-i supună la chinuri grele pe cei patru mucenici. Sfinţii au început să se roage şi Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lor, rănile lor vindecându-se. Au fost în cele din urmă aruncaţi într-un cuptor încins, iar trupurile lor fără viaţă au fost găsite întregi şi nevătămate.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Coptura din mălai sau făină preparată în ziua de Arhangheli (8 noiembrie) când, în unele zone etnografice, se amestecau oile cu berbecii pentru împerechere este numită Turta Arieţilor sau a Berbecilor. Pentru a afla dacă le va fi bine sau rău oilor peste aproximativ 21 de săptămâni, durata de gestaţie a ovinelor, Turta Arieţilor se arunca în mijlocul turmei şi se pronostica: semn bun dacă era să cadă cu faţa în sus şi semn rău dacă era să cadă cu faţa în jos. Scurta perioadă calendaristică cu cer senin şi vreme călduroasă care apare în preajma Arhanghelilor este numită Vara Arhanghelilor. Lutul este un arhetip al genezei din care femeia, în epoca neolitică, şi Dumnezeu, în vremurile biblice, şi-au modelat unul altuia chipurile. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

Astăzi se împlinesc 155 de ani de la moartea lui Anton Pann, pe numele său adevărat Antonie Pantoleon Petrov, poet, compozitor, muzicolog şi culegător de folclor. Scrierile sale de căpetenie vor fi fabulele ("O şezătoare la ţară", "Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea", "Povestea vorbei"). În domeniul muzicii, contribuţia lui Pann este remarcabilă. Viaţa lui agitată îl poartă pe multe dintre cărările ţării, unde cunoaşte cântecul popular. Acţiunea lui s-a îndreptat către simplificarea şi curăţirea a nenumărate melodii vechi româneşti, autentice, de melismele orientale, prin "românirea lor". De asemenea, a pus bazele unei tipografii de muzică psaltică, editând repertoriul tradiţional de strană, precum şi lucrări proprii.


S-a întâmplat azi

În România

1765 - Maria Tereza ridică Transilvania la statutul de "mare principat", provincie nesupusă altui regat, subliniind, cu acest prilej, că aceasta "a dat adeseori prea vădite dovezi de virtute, încât pe drept a fost numită înainte luptătoare a creştinătăţii împotriva turcilor";

1784 - Adunarea de la Curechiu. Crişan îi cheamă pe ţărani să se ridice la luptă pentru lichidarea nobilimii. Izbucnirea marii răscoale ţărăneşti conduse de Horea, Cloşca şi Crişan. Ţăranii se îndreaptă spre Crişcior, unde ard curţile nobiliare şi ucid 17 persoane.

În lume

1877 - Încheierea la Berlin a Convenţiei de comerţ româno-germane (intră în vigoare în 1881; modificată prin Convenţia din 17 februarie, 1887).

Născuţi la 2 noiembrie

1755 - Marie Antoinette, regină a Franţei (m. 1793);

1869 - Iulia Haşdeu, poetă (m. 1888).

×
Subiecte în articol: calendar