Este ziua 174 a anului Au mai rămas 191 zile Este a 9-a zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, au mai rămas 5 zile
SOARELERăsare la 5:32
Apune la 21:04
LUNA
Răsare la 5:46
Apune la 21:59
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iunie
LUNĂ PLINĂ
7 iulie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
15 iulie
LUNĂ NOUĂ
22 iulie
Proverbul zilei:
"Am ajuns de poveste în ţară"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sfânta Muceniţă Agripina; Sfântul Mucenic Aristocleu preotul
Prăznuită astăzi, Sfânta Agripina s-a născut şi a crescut în marea cetate a Romei. Încă din copilărie s-a apropiat de credinţa creştină şi îşi petrecea timpul în slujba lui Hristos. În anul 257, împăratul Valerian, la sfatul unor păgâni fanatici, a dat o poruncă prin care se pornea o nouă persecuţie împotriva creştinilor.
Cei care au avut de suferit de pe urma acestor persecuţii au fost, printre alţii, episcopii Sixt al II-lea al Romei şi Ciprian al Cartaginei. Sfânta Agripina a fost, de asemenea, prinsă şi forţată să se lepede de religia sa. Rămânând fidelă lui Iisus cu ajutorul rugăciunilor, a fost condamnată la moarte. Trei tinere creştine, Vasa, Paula şi Agatonice, au luat pe ascuns trupul sfintei şi l-au dus în Sicilia.
CALENDAR DE POST
22 L Sfântul Sfinţit Mucenic Eusebie; Sfinţii Mucenici: Zenon, Zina şi Galaction
23 M Sfânta Muceniţă Agripina; Sfântul Mucenic Aristocleu preotul
24 M Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele - Drăgaica); Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
25 J Sfânta Mare Muceniţă Fevronia; Cuvioşii Dionisie şi Dometie; Cuvioasa Muceniţă Livia
26 V Cuviosul David din Tesalonic; Cuviosul Ioan, Episcopul Gotiei
27 S Cuviosul Samson, primitorul de străini; Sfânta Ioana Mironosiţa
28 D Aducerea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan; Sf. Mucenic Papia
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1923 - Înfiinţarea, cu participarea statului şi a Băncii Naţionale, a Societăţii Naţionale de Credit Industrial (cu un capital acţionar de 500.000.000 de lei), cu scopul stimulării dezvoltării industriei mari, prin acordarea de credite avantajoase, cu deosebire pe termen lung. La 31 octombrie 1925, Societatea dispunea de un capital de 2,57 de miliarde de lei.
ÎN LUME
1894 - Are loc la Paris, din iniţiativa lui Pierre de Coubertin, un Congres care hotărăşte reluarea, într-un cadru modern, a Jocurilor Olimpice, urmând ca prima ediţie să se desfăşoare în 1896 la Atena. România, care se află printre invitate, propune ca oina să fie introdusă în programul Jocurilor Olimpice;
1923 - Vizita oficială în Polonia a regelui Ferdinand I, însoţit de primul-ministru I.I.C. Brătianu şi de ministrul de Externe, I.G. Duca.
NĂSCUŢI LA 23 IUNIE
1943 - Vint Cerf, pionier al internetului;
1972 - Zinedine Zidane, fotbalist.
Credinţe populare, tradiţii, semne
În această noapte sunt celebrate Sânzienele, moment ce reprezintă în calendarul popular miezul verii. În Panteonul românesc, Sânziana este o zeiţă agrară. Torţa aprinsă în unele zone etnografice în noaptea de Sânziene, care înfăţişează invincibilitatea Soarelui la solstiţiul de vară, este numită Făclia de Sânziene. Aceasta este confecţionată dintr-un lemn de brad uscat şi crăpat la un capăt,unde se îndeasă şi se leagă răşină şi surcele de molid cu fire de tort.
Profesor Ion Ghinoiu
"Încă o zi infectă..."
23 IUNIE 1899
"Citind vieţile altora, «jurnale», te cuprinde melancolia: întotdeauna, numai sfârşitul prin tortură te mai poate alunga din această lume..." (Marie Lenéru)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat",
Pierre Enckell/ Ed. Art