x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 26 iulie 2011

Marţi 26 iulie 2011

25 Iul 2011   •   21:00
Este ziua a 207-a a anului ● Au mai ramas 158 de zile

Soarele
Rasare la 5:55 ● Apune la 20:48

Luna
Rasare la 1:29 ● Apune la 17:15
● Luna Noua 30 iulie ● Primul patrar (Luna in crestere) 6 august ● Luna Plina 13 august ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august

Sarbatoare crestina: Sf. Sfintit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma
Sfantul Ermolae a fost preot. Alaturi de Mucenicii Ermip si Ermocrat, facea parte din obstea crestinilor din Nicomidia, unde douazeci de mii de crestini au fost arsi de vii in biserica, din porunca imparatului Maximian Ga­­leriu. Cei trei au reusit sa se as­cun­da de pagani. In acest timp pro­povaduiau credinta in Dumnezeu, printre invatacei aflandu-se si Sfantul Pan­telimon, doctorul, pe care Sfantul Er­molae l-a crestinat, la porunca lui Dum­nezeu. In momentul in care Sfantul Pantelimon a fost prins de pagani, a fost obligat sa spuna cine au fost crestinatorii lui. Ermolae, Ermip si Ermocrat au fost prinsi si ju­decati. Ei au marturisit ca sunt crestini si au defaimat idolii pagani. Din aceste motive li s-au taiat capetele.

Credinte populare, traditii, semne
Ciobanii alcatuiau grupuri sociale de 15-20 de oameni, desprinse si izolate de comunitatile satesti care trebuiau sa faca fata tuturor vitregiilor naturii. Viata singuratica a pastorilor, legata mai strans cu natura in­conjuratoare decat cu oamenii de la poalele muntilor, se intrerupea brusc la mijlocul sezonului pastoral, la Santilie (20 iulie), cand pro­prietarii oilor si nevestele ciobanilor urcau la stane pentru mituirea mieilor (tunderea mieilor fatati primavara). Daca oile si berbecii se tundeau in sat, inainte de urcarea lor la stana, intre Sangeorz si Armindeni, mieii se tundeau la stane. Era o activitate practica dar si o intalnire mult asteptata de ciobani cu sotiile si dragutele lor. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
Astazi se implinesc 136 de ani de la nasterea psihologului si psihiatrului Carl Gustav Jung. In 1904 intemeiaza, la Zürich, primul laborator de psihopatologie experimentala. Intre 1907 si 1912 colaboreaza cu Freud, atras de cercetarile acestuia legate de isterie si vise. Ruptura de Freud, provocata de rigiditatea conceptiei acestuia, il va conduce la ela­borarea unui sistem autonom de gandire, axat pe reintroducerea spi­ritului ca dimensiune fundamentala a fiintei si pe un ansamblu de concepte noi, deduse in temeiul unei indelungate si vaste experiente cli­nice. Carl Gustav Jung a fost cel mai enigmatic si controversat psiholog al secolului XX.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1924 – Legea pentru invata­man­tul primar al statului si a in­va­ta­mantului normal primar (pregatirea per­sonalului didactic al scolilor primare). Potrivit legii, invatamantul primar cuprinde sapte clase in doua ci­cluri: ciclul I sau elementar (clasele I-IV) si ciclul II sau complementar (clasele V-VIII). Potrivit opiniei uno­ra, Legea a avut urmari negative in ceea ce priveste scolarizarea nationa­li­tatilor;
● 1943 – M. Antonescu propune noului Ministru de Externe al Italiei, Raffaello Guariglia, coordonarea actiunilor in vederea iesirii din razboi. Acesta se declara de acord, (30 iulie), dar nu intreprinde nimic, guvernul italian fiind hotarat sa negocieze singur armistitiul;
● 1953 – Inaugurarea Cinematografului "Infratirea intre popoare" si a Teatrului in aer liber din cartierul Bucurestii Noi.

In lume
● 1945 – Partidul Laburist castiga alegerile generale din Marea Britanie inlaturandu-l de la putere pe Winston Churchill.

Nascuti la 26 iulie
● 1943 – Mick Jagger, vocalist britanic (The Rolling Stones);
● 1964 – Sandra Bullock, actrita.

×