Ziua Învăţătorului Este ziua 181 a anului Au mai rămas 184 de zile
SOARELE
Răsare la 5:34
Apune la 21:04
LUNA
Răsare la 14:44
Apune la 00:45
LUNĂ PLINĂ
7 iulie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
15 iulie
LUNĂ PLINĂ
22 iulie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iulie
Proverbul zilei:
"Cum vrei să măsori altuia, aşa ţi se va măsura"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Soborul Sfinţilor 12 Apostoli; Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeţ
Sfântul Ierarh Ghelasie era sihastru pe valea pârăului Râmeţ. A devenit egumen al Mănăstirii Râmeţ şi avea darul facerii de minuni. Pentru calităţile sale a fost hirotonit episcop al Transilvaniei. Biserica Mănăstirii Râmeţ adăposteşte şi astăzi craniul său. A fost canonizat în anul 1992. În tradiţia locului se spune despre Cuviosul Ghelasie că avea 12 ucenici alături de care se ruga şi postea. Şi-a cunoscut dinainte sfârşitul pământesc într-una din drumeţiile sale. Sfântul Ierarh Ghelasie şi-a chemat ucenicii şi i-a îndrumat să-şi trăiască viaţa în dragoste desăvârşită şi să iubească Biserica. După aceste sfaturi şi-a dat ultima răsuflare.
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1848 - Puternică acţiune a populaţiei bucureştene, în urma căreia cârmuirea restaurată de mitropolitul Neofit este din nou înlăturată. Se formează un guvern interimar (1 iulie). Coloneii I. Odobescu şi I. Solomon sunt siliţi să demisioneze din armată şi să părăsească ţara;
1982 - Decret al Consiliului de Stat privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea judicioasă şi reducerea în continuare a consumului de energie electrică, energie termică, gaze naturale şi alţi combustibili.
ÎN LUME
1882 - Charles Guiteau este spânzurat în Washington, D.C. pentru împuşcarea mortală a preşedintelui SUA, James Garfield;
1997 - Hong Kong revine sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, după 156 de ani de administraţie britanică.
NĂSCUŢI LA 30 IUNIE
1900 - Gheorghe Vrânceanu, matematician (m. 1979);
1966 - Mike Tyson, boxer.
Click istoric
La 30 iunie 1909 s-a născut Paul Constantinescu, compozitor, profesor la Conservatorul de muzică Ciprian Porumbescu din Bucureşti, maestru emerit al artei. Format la şcoala exigentă a lui Mihail Jora, tânărul muzician şi-a îndreptat de timpuriu atenţia asupra folclorului şi a creaţiei de tip bizantin. Paul Constantinescu se înscrie în prima linie a compozitorilor români din generaţia postenesciană. A scris muzică simfonică, de cameră, muzică de operă, piese instrumentale şi vocale, muzică pentru film, coruri şi dansuri populare pentru orchestra simfonică. S-a stins din viaţă în 1963. În semn de omagiu, Filarmonica din Ploieşti, oraşul său natal, îi poartă numele.
Credinţe populare, tradiţii, semne
În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obişnuit. "Demult, pe vremea când umbla Sfântul Petru pe Pământ, spun bătrânii c-ar fi trecut şi pe la Roşia Montană. Ca orice călător a nimerit într-o crâşmă. Roşienii fiind tare îmbietori din fire l-au înconjurat ca pe un străin ce era şi au vrut să-l omenească cu vinars. Sfântul Petru n-o vrut să primească îmbieturile roşienilor. Atâta le-o trebuit, să fie refuzaţii de un moş. S-or luat la bătaie. "- Cum tu nu vrei să bei cu noi, te ţi măreţ, mai măreţ ca noi? Noi te-am îmbiat din toată inima!" (Profesor Ion Ghinoiu)
"Încă o zi infectă..."
30 IUNIE 1949
"Mi se umflă genunchiul şi am febră. Genunchiul meu dă semne că vrea să stea culcat" (René Barjavel)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art