• Este ziua 5 a anului • Au mai rămas 360 de zile
SOARELERăsare la 7:52
Apune la 16:50
LUNA
Răsare la 23:00
Apune la 10:28
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
9 ianuarie
LUNĂ NOUĂ
16 ianuarie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
23 ianuarie
LUNĂ PLINĂ
2 februarie
Proverbul zilei:
"A fi spin în ochiul cuiva"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Teotempt şi Sf. Mc. Teona; Cuv. Sinclitichia (Ajunul Bobotezei) (Post negru)
Astăzi, credincioşii ortodocşi şi catolici prăznuiesc Ajunul Bobotezei, una dintre cele mai importante sărbători creştine. Botezul Domnului este precedat de o zi de post negru complet sau până la lăsarea serii, dar şi de Slujba Agheazmei Mari, care este apoi adusă de preoţi în casele oamenilor, pe care le sfinţesc astfel. Acest obicei al preoţilor semnifică o rememorare a propriului nostru botez. Prin sfinţire aşezăm casa sub oblăduirea lui Dumnezeu. Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, e vulnerabilă lucrării răului. În casa sfinţită, omul este ocrotit în faţa relelor, dacă el însuşi nu aduce răul în casă prin săvârşirea lui şi printr-o viaţă depărtată de Dumnezeu.
S-a întâmplat azi
În România
1859 - Adunarea Electivă a Moldovei alege în unanimitate ca domn pe colonelul Alexandru Ioan. După alegere, Al. Ioan Cuza rosteşte în faţa Adunării următorul jurământ: "Jur în faţa ţărei mele că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele patriei, că voi fi credincios constituţiei în textul şi spiritul ei, că în toată domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate, uitând toată prigonirea şi toată ura, iubind deopotrivă pe cei ce m-au iubit şi pe cei ce m-au urât, neavând înaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române".
În lume
1968 - Începe în Cehoslovacia, "Primăvara pragheză";
1974 - Un cutremur în Lima, Peru, omoară şase oameni şi distruge sute de case.
Născuţi la 5 ianuarie
1878 - Emil Gârleanu, scriitor (m. 1914);
1896 - George Calboreanu, actor (m. 1986);
1938 - Regele Juan Carlos I al Spaniei.
Click istoric
Astăzi, scriitorul şi filosoful italian Umberto Eco împlineşte 78 de ani. S-a născut în Alessandria, un mic oraş de lângă Torino. A făcut o pasiune pentru filosofia şi literatura medievală. În 1956 îi apare "Problema estetică a Sfântului Toma", carte care îl consacră pe Eco drept unul dintre cei mai importanţi cercetători ai medievalismului. Sfârşitul anilor '70 îl găseşte pe Eco drept un nume sonor în semiotică, dar nimeni nu se aştepta la schimbarea radicală pe care urma să o aibă cariera lui. Schimbarea începe cu publicarea romanului "Numele Trandafirului", unul dintre cele mai bine vândute romane din lume. Succesul lui Eco a fost amplificat de apariţia filmului cu acelaşi nume, cu Sean Connery în rolul principal.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Ianuarie, luna a doua în calendarul roman cu începutul de an la 1 martie şi prima lună în calendarele iulian şi gregorian, păstrează amintirea lui Ianus, zeul cu două feţe: una orientată spre anul care se încheie (Anul Vechi) şi alta spre anul care vine (Anul Nou). Denumirile populare de Cărindar sau Călindar se referă fie la practica magică de întocmire a calendarelor meteorologice din foi de ceapă sau din coji de nucă în noaptea Anului Nou, iar cea de Gerar la gerurile năprasnice de la miezul iernii. În luna ianuarie în satul tradiţional se reluau activităţile legate de industria casnică şi şezătorile întrerupte în perioada Sărbătorilor de Crăciun, iar după Bobotează se deschidea, în special în mediile pastorale, un important sezon de nunţi.
• Profesor Ion Ghinoiu
"Încă o zi infectă..."
5 IANUARIE 1821
"M-am trezit târziu, copleşit şi abătut - vreme umedă şi închisă: ploicică." (Lord Byron)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art