x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 10 februarie 2010

Miercuri 10 februarie 2010

de Ramona Vintila    |    10 Feb 2010   •   00:00

• Este ziua 41 a anului • Au mai rămas 324 de zile

SOARELE
Răsare la 7:23
Apune la 17:37
LUNA
Răsare la 5:17
Apune la 14:06
LUNĂ NOUĂ
14 februarie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
22 februarie
LUNĂ PLINĂ
28 februarie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
7 martie

 

Proverbul zilei:
"A da nas cuiva"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Enata şi Valentina (Zi aliturgică)
Celebrat astăzi, Sfântul Mucenic Haralambie a fost episcop al Cetăţii Magnezia din Asia Mică. Şi-a închinat viaţa slujirii lui Hristos şi îndrumării credincioşilor, pe care îi sfătuia, îi învaţa şi îi încuraja, convertind la creştinism mulţi păgâni. A fost închis şi torturat din ordinul guvernatorului Magneziei, apoi chiar din ordinul împăratului roman Severus. Înfruntându-l pe împărat care îi cerea să se închine idolilor, Haralambie a fost condamnat la moarte prin decapitare. Înainte de a-şi da sufletul, a văzut slava lui Dumnezeu. Mulţi dintre cei care asistau la supliciu, văzând curajul şi tăria sfântului, s-au creştinat.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1938 - Înlăturarea Guvernului O. Goga-A.C. Cuza. Regele Carol al II-lea instaurează regimul autorităţii personale, a cărui realizare o urmărea încă de la urcarea pe tron, şi numeşte în fruntea Guvernului pe patriarhul Miron Cristea;
1941 - Marea Britanie rupe relaţiile diplomatice cu România, extinzând şi asupra ei măsurile de blocadă;
1968 - Crearea Societăţii de Ştiinţe Istorice din România pe baza Secţiei de istorie a Societăţii de Ştiinţe Istorice şi Filologice, constituită la 9 iunie 1949. De la această dată fiinţează de sine stătător Societatea de Ştiinţe Filologice.
ÎN LUME
1947 - Italia a retrocedat Iugoslaviei Dalmaţia, ocupată în timpul războiului;
1967 - Este ratificat al 25-lea amendament al Constituţiei SUA.
NĂSCUŢI LA 10 FEBRUARIE
1941 - Mihai Duţescu, poet şi prozator;
1983 - Lucian Goian, fotbalist.

 

Click istoric
Astăzi se împlinesc 64 de ani de la semnarea la Paris de către delegaţia României (Gh. Tătărescu, L. Pătrăşcanu, Şt. Voitec şi D. Dămăceanu) a Tratatului de pace cu Puterile Aliate şi Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord şi i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparaţiilor de război. România se obligă să plătească URSS drept reparaţii, în opt ani, suma de 300.000.000 dolari SUA, în bunuri. Semnarea Tratatului de pace cu România de către Marile Puteri a însemnat, implicit, o nouă recunoaştere a Guvernului dr Petru Groza, "remaniat" în urma "alegerilor" din 19 noiembrie 1946.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Sfântul mucenic Vlasie, celebrat în Calendarul popular la 11 februarie, este protector al păsărilor de pădure şi al femeilor gravide. În această zi păsărilor nemigratoare, cele care iernează cu noi în spaţiul carpato-danubian, li s-ar deschide ciocul şi ar începe a cânta. Sărbătoarea este respectată de către agricultori pentru a preveni stricăciunile aduse de păsările pădurii recoltelor (cerealelor, viţei-de-vie) şi de către femeile gravide pentru a naşte copii sănătoşi (Bucovina, Moldova). Ziua de Vlasie este prima sărbătoare a păsărilor în Calendarul popular. Urmează Dragobetele (24 februarie) când păsările se împerechează şi încep să-şi facă cuibul, Constandinu Păsărilor (21 mai), când îşi învaţă puii să zboare, Ciricul păsărilor (1 septembrie), când îşi pregătesc cămările de iarnă, Marţea Ciorilor (ziua de marţi din prima săptămână a Postului de Paşti) şi altele. (Profesor Ion Ghinoiu)

 

"Încă o zi infectă..."
10 FEBRUARIE 1821

"Ziua a trecut ca de obicei; nimic nou" (Lord Byron)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar