● Este ziua 104 a anului ● Au mai rămas 261 de zile
SOARELERăsare la 6:34
Apune la 19:59
LUNA
Răsare la 6:02
Apune la 18:17
LUNĂ NOUĂ
14 aprilie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
21 aprilie
LUNĂ PLINĂ
28 aprilie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
6 mai
Proverbul zilei:
"Cleşte împotriva jăratecului m-ai făcut"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1921 - Înfiinţarea, la Bucureşti, a Institutului de Seruri şi Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino". Editează "Revista ştiinţelor medicale";
1925 - Înfiinţarea Camerelor de agricultură judeţene, organe consultative şi administrative, pe lângă Ministerul Agriculturii, cu sediul în capitalele de judeţ, şi a Uniunii camerelor de agricultură, cu sediul la Bucureşti, cu scopul sporirii producţiei agricole a ţării.
ÎN LUME
1912 - Transatlanticul Titanic a fost lovit de un iceberg. Dintre cei aproximativ 2.000 de pasageri şi membri ai echipajului, au supravieţuit doar 700 de persoane, majoritatea femei şi copii;
1986 - Ronald Reagan ordonă lansarea de atacuri aeriene împotriva Libiei, care vor duce la decesul a 60 de oameni, ca răspuns la atacul terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest.
NĂSCUŢI LA 14 APRILIE
1921 - Thomas Schelling, economist, laureat al Premiului Nobel;
1975 - Gabriel Trifu, fost jucător de tenis.
Click istoric
Se împlinesc astăzi 125 de ani de la naşterea medicului internist român Iuliu Haţieganu. S-a născut în familia unui preot greco-catolic, a absolvit Universitatea Daciei Superioare şi a fost, în 1918, delegatul studenţilor la Adunarea de la Alba Iulia. Este recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasă şcoală de medicină internă. Astăzi, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj îi poartă numele.La 34 de ani a ţinut prima prelegere universitară în limba română din "Problema icterului cataral". A fost membru al Academiei Române şi fratele politicianului Emil Haţieganu. S-a stins din viaţă în 1959.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Prima zi a săptămânii, dedicată Lunii, singurul satelit natural al Pământului, este patronată de Sfinţii Petru şi Pavel (Iaşi) sau de Arhanghelii Mihail şi Gavriil (Neamţ). Ca personaj mitologic, Sfânta Luni era invocată pentru vindecarea animalelor, mai ales a acelora născute în ziua de luni şi botezate Lunilă sau Lunaia. Pretutindeni, ziua de luni poartă noroc începerii activităţilor specifice industriei casnice, în special a acelora de durată, care nu puteau să fie încheiate într-o singură zi (ţesutul, cusutul sau brodatul iei sau cămăşii). Se interzicea, în schimb, negoţul, "datul pe datorie", împrumutul bunurilor materiale, mersul la peţit şi înmormântarea morţilor. Lunea era timpul cel mai favorabil efectuării practicilor de medicină populară (Muntenia, Dobrogea, Moldova).
● Profesor Ion Ghinoiu
"Încă o zi infectă..."
14 APRILIE 1910
"Urâtă zi - urâtă, foarte, foarte urâtă -, noapte fără bromură etc." (Henry James)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art