x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 21 octombrie 2009

Miercuri 21 octombrie 2009

de Ramona Vintila    |    21 Oct 2009   •   00:00

Este ziua 294 a anului - Au mai rămas 71 de zile



Soarele
Răsare la 7:38
Apune la 18:21

Luna
Răsare la 11:18
Apune la 19:56

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 octombrie

Lună plină
2 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
9 noiembrie

Lună nouă
16 noiembrie


Proverbul zilei:

"Nu face parale"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină:  Cuv. Mărt.


Visarion, Sofronie şi Sf. Mc. Oprea; Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiei; Cuv. Ilarion cel Mare Cuviosul Ilarion cel Mare s-a născut în ţinutul Gaza din Palestina, pe vremea împărăţiei lui Constantin, într-o familie creştină. A fost trimis de tânăr la Alexandria să înveţe carte. Acolo a descoperit înţelepciunea duhovnicească. Crezând în Hristos, a primit Sfântul Botez. Auzind apoi de Sfântul Antonie cel Mare, a dorit să-l vadă şi a mers la dânsul pentru a cunoaşte calea care duce la călugărie. Întorcându-se în patria sa şi aflând de moartea părinţilor săi, şi-a împărţit averea rudelor şi săracilor şi s-a făcut ucenic al Mântuitorului. După moartea sa, trupul i-a fost aşezat într-o mănăstire din Palestina.


Credinţe populare, tradiţii, semne

O dovadă că vechiul calendar roman începea primăvara este numele lunilor care indicau ordinea lor în raport cu Anul Nou sărbătorit la 1 martie, nu la 1 ianuarie: Quintilis (luna a 5-a), Sextilis (luna a 6-a), September (luna a 7-a) ş.a.m.d. Astăzi, numele acestor luni au sens numai dacă încep să fie numărate de la 1 martie, nu de la 1 ianuarie. Spre deosebire de anul civil şi bisericesc, unde lunile au primit nume de zei (Ianus, Mars etc.) şi figuri ilustre din istoria romanilor (Iulius Caesar, Augustus), lunile calendarului popular sunt legate de viaţa oamenilor de pe pământ. Lunile anului aveau mai mult semnificaţii economice şi meteorologice decât astronomice, adică erau cadre ale vremii şi apoi cadre ale timpului. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

Dacă ar fi trăit, astăzi regretatul ziarist director al cotidianului Adevărul, Dumitru Tinu, ar fi împlinit 69 de ani. A fost licenţiat al Institutului de Limbi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti şi absolvent al cursurilor postuniversitare ale Centrului de formare jurnalistică din Paris. A lucrat ca ziarist, specialist în probleme de politică internaţională, la ziarul Scînteia. A fost unul dintre fondatorii ziarului Adevărul. A fost redactor-şef şi apoi director al ziarului Adevărul. A fost preşedinte al Clubului Român de Presă (CRP), preşedinte al Consiliului de Onoare al CRP şi membru al Federaţiei Internaţionale a Editorilor de Ziare (FIEJ). S-a stins din viaţă la 1 ianuarie 2003.


S-a întâmplat azi

În România

1865 - Semnarea, la Galaţi, de către reprezentanţii Marilor Puteri în Comisia Europeană a Dunării a "Actului public privitor la navigaţia la gurile Dunării", prin care se dă o nouă reglementare navigaţiei în sectorul Isaccea - Marea Neagră. "Actul" este ratificat la 16/28 martie 1866 de Conferinţa puterilor europene de la Paris;

1894 - Se înfiinţează, la Iaşi, Societatea antisemită "Deşteptarea" pentru protecţia meseriaşilor români împotriva concurenţei evreilor.

În lume

1805 - Bătălia de la Trafalgar, în care flota britanică a obţinut o strălucită victorie împotriva forţelor navale franco-spaniole.

Născuţi la 21 octombrie

1833 - Alfred Bernhard Nobel, inventator, întemeietorul Premiului Nobel (m. 1896);

1945 - Nikita Mikhalkov, actor şi regizor;

1976 - Lavinia Miloşovici, fostă gimnastă.

×
Subiecte în articol: calendar