x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 27 ianuarie 2010

Miercuri 27 ianuarie 2010

de Ramona Vintila    |    27 Ian 2010   •   00:00

Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului



Este ziua 27 a anului
Au mai rămas 338 de zile

Soarele
Răsare la 7:39
Apune la 17:17

Luna
Răsare la 13:53
Apune la 5:13

Lună plină
30 ianuarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
6 februarie

Lună nouă
14 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere)
22 februarie



Proverbul zilei:

"Tras de păr"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Aducerea moaştelor Sf. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana, împărăteasa

Astăzi, creştinii prăznuiesc Aducerea Moaştelor Sfântului Părinte Ioan Gură de Aur. Acest dumnezeiesc părinte al nostru a fost mare luminător şi învăţător al lumii. Nu trecea cu vederea nedreptatea şi nu căuta la faţa oamenilor. Astfel chiar pe împărăteasa Eudoxia a înfruntat-o pentru fărădelegile şi nedreptăţile ce le făcea. De aceea a fost izgonit de două ori din scaun, şi iarăşi a fost chemat la păstoriţii săi. Dar a treia şi cea din urmă oară, a fost trimis la Cucus. De aici l-au dus la Aravissos şi apoi la Pitius. Aflându-se acest mare părinte şi înger în trup în Pitius, a fost chemat de Domnul şi Stăpânul tuturor şi s-a mutat la veşnicele locaşuri.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Fetele de apă sunt reprezentări mitice feminine, fiice ale Ştimei apei, stăpâna mărilor şi apelor curgătoare sau stătătoare. Partea de sus a corpului este femeie cu părul capului despletit, partea de jos este peşte (coadă de peşte). Neîntrecute în frumuseţe, au în loc de mâini aripi albe. Înainte de a începe a cânta, se ridică valuri ca şi cum ar fi stârnite de vânt. Îndată ce se sparg valurile, acestea încep a cânta cu glas dumnezeiesc, încet, apoi din ce în ce mai tare. Când sfârşesc cântecul se afundă, înoată pe sub apă şi ridică la oarecare distanţă alte valuri pe care ies, se joacă şi cântă alte cântece. Dacă sunt văzute de un fecior, acesta, fermecat de frumuseţea trupurilor şi cântecelor, încearcă să le atingă cu mâna. Atunci fie se scufundă pe fundul mării, fie îl îneacă. (Profesor Ion Ghinoiu)


S-a întâmplat azi

În România

1912 - Legea pentru organizarea meseriilor, creditului şi asigurărilor muncitoreşti ("Legea Neniţescu"), care prevede organizarea meseriaşilor în "bresle".

În lume

1918 - Semnarea, la Brest-Litovsk, a Tratatului de pace între Puterile Centrale şi Rada Centrală a Ucrainei, prin care aceasta din urmă se obligă, în schimbul sprijinului militar al Germaniei şi Austro-Ungariei împotriva Rusiei Sovietice, să le furnizeze un milion de tone de produse de grâu şi alte produse alimentare şi materii prime. În privinţa Bucovinei se stipula cedarea acesteia către Ucraina. Tratatul a devenit inoperant, ca urmare a căderii oraşelor Harkov şi Kiev în mâinile bolşevicilor;

1984 - Michael Jackson a suferit arsuri de gradul II şi III pe scalp în timp ce filma o reclamă la Pepsi.

Născuţi la 27 ianuarie

1756 - Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor (m. 1791);

1964 - Carmen Rădulescu, solistă vocală.


Click istoric

Astăzi, carismaticul Florin Piersic împlineşte 74 de ani. Născut la Cluj, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A făcut roluri memorabile ca haiduc sau în pielea celebrului personaj "Mărgelatu". A debutat într-un film prezentat la Cannes, "Ciulinii Bărăganului". Într-o carieră de aproape 50 de ani, a apărut în peste 40 de lungmetraje, jucând şi în "Fix Alert", regizat de fiul său, Florin Piersic jr. După ce l-a văzut patru seri la rând, în patru roluri total diferite, printre care şi acela din "Oameni şi şoareci" de Steinbeck, marele romancier Marin Preda a spus despre Florin Piersic că a devenit actorul sufletului său.

×
Subiecte în articol: calendar