x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 27 iulie 2011

Miercuri 27 iulie 2011

26 Iul 2011   •   21:00

Este ziua a 208-a a anului ● Au mai ramas 157 de zile

Soarele
Rasare la 5:56 ● Apune la 20:47

Luna
Rasare la 2:17 ● Apune la 18:09
● Luna Noua 30 iulie ● Primul patrar (Luna in crestere) 6 august ● Luna Plina 13 august ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august

Sarbatoare crestina: Sf. M. Mc. si Ta­maduitor Pantelimon; Cuv. An­tuza
Sfantul Pantelimon a trait in timpul imparatiei lui Maximian Galeriu. Fiind ucenic al unui doctor, a invatat sa vindece bolnavi. Prin crestinarea fa­cuta de Sfantul Ermolae, a primit nu­mele de Pantelimon, "cel cu totul milostiv". A readus la viata un copil muscat de vipera si a vindecat un orb. Pan­telimon a fost prins de imparat si judecat pentru marturisirea cre­din­tei sale. Pentru ca a ramas credincios, a fost batut crunt si ars. A fost aruncat in plumb topit, dar a fost ferit de Sfantul Ermolae, prin puterea lui Dumnezeu. Imparatul, maniat, a po­runcit ca Sfantul Ermolae sa fie aruncat in temnita, iar Sfantul Pantelimon sa fie decapitat.

Credinte populare, traditii, semne
Pan­telimon sau Pintilie Calatorul, fra­te cu Santilie, este o reprezentare mitica a carei zi de celebrare (27 iulie) este un important hotar in scurgerea tim­pului calendaristic. Acum se spu­nea ca se intoarce crugul cerului spre toam­na si iarna, ca pasarile, in special ber­zele (cocostarcii), se strang stoluri pre­gatindu-se pentru plecare in tarile cal­de, iar cerbul iese din rau vestind ra­cirea apei (Moldova). Ultima zi a Bal­ciului de Santilie de la Campulung Muscel, numita Pantelimon sau Imperecherea Rudarilor, era dedicata cunoasterii si casatoriei rudarilor din satele si catunele locuite de aces­tia de pe laturile de nord si de sud ale Carpatilor Meridionali. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 27 iulie 1962 murea Ion Tuculescu, personalitate complexa, biolog si me­dic, cunoscut mai ales ca pictor. S-a nascut in 1910, la Craiova. Numele lui Tuculescu a izbucnit exploziv in primavara lui 1965, o data cu neuitata lui retrospectiva postuma, care a situat publicul pe negandite in fata unuia dintre marii pictori eu­ro­peni ai epocii de dupa razboi. Pictura a invatat-o ca autodidact si distanta de la primele sale tablouri pana la cele din epoca maturitatii a parcurs-o mun­cind cu inversunare disperata. Desi a fost prezent in viata artistica fa­ra intrerupere, opera sa a ramas aproa­pe fara ecou, adevaratele sale di­mensiuni vadindu-se abia in anii cand nu mai expune.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1930 – Guvernul contracteaza, la International Telephone and Telegraph Corporation din New York, un imprumut de 8.000.000 de dolari, concesionand socie­ta­tii americane serviciul de telefoane (concesiune care dureaza pana in 1941, cand a fost rascumparata de sta­tul roman);
● 1941 – A. Hitler adreseaza un me­saj lui I. Antonescu, in care, dupa ce cons­tata "concordanta conceptii­lor noas­tre comune" si "inainte de toa­te ho­­tararea dumneavoastra de a du­ce pa­­­na la ultima consecinta, ala­turi de Rei­chul german, acest razboi", so­lici­ta colaborarea militara dincolo de Nistru.

In lume
● 1794 – Lovitura de stat in Franta; Robespierre si colaboratorii sai sunt arestati; Revolutia democratica ia sfarsit; incepe guvernarea Conventiei thermidoriene;
● 1921 – Cercetatorii de la Universitatea din Toronto condusi de biochimistul Frederick Banting anunta descoperirea insulinei.

Nascuti la 27 iulie
● 1835 – Giosuè Carducci, scriitor (m. 1907);
● 1921 – Eugen Coseriu, lingvist (m. 2002).

×