Este ziua a 208-a a anului ● Au mai ramas 157 de zile
Soarele
Rasare la 5:56 ● Apune la 20:47
Luna
Rasare la 2:17 ● Apune la 18:09
● Luna Noua 30 iulie ● Primul patrar (Luna in crestere) 6 august ● Luna Plina 13 august ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august
Sarbatoare crestina: Sf. M. Mc. si Tamaduitor Pantelimon; Cuv. Antuza
Sfantul Pantelimon a trait in timpul imparatiei lui Maximian Galeriu. Fiind ucenic al unui doctor, a invatat sa vindece bolnavi. Prin crestinarea facuta de Sfantul Ermolae, a primit numele de Pantelimon, "cel cu totul milostiv". A readus la viata un copil muscat de vipera si a vindecat un orb. Pantelimon a fost prins de imparat si judecat pentru marturisirea credintei sale. Pentru ca a ramas credincios, a fost batut crunt si ars. A fost aruncat in plumb topit, dar a fost ferit de Sfantul Ermolae, prin puterea lui Dumnezeu. Imparatul, maniat, a poruncit ca Sfantul Ermolae sa fie aruncat in temnita, iar Sfantul Pantelimon sa fie decapitat.
Credinte populare, traditii, semne
Pantelimon sau Pintilie Calatorul, frate cu Santilie, este o reprezentare mitica a carei zi de celebrare (27 iulie) este un important hotar in scurgerea timpului calendaristic. Acum se spunea ca se intoarce crugul cerului spre toamna si iarna, ca pasarile, in special berzele (cocostarcii), se strang stoluri pregatindu-se pentru plecare in tarile calde, iar cerbul iese din rau vestind racirea apei (Moldova). Ultima zi a Balciului de Santilie de la Campulung Muscel, numita Pantelimon sau Imperecherea Rudarilor, era dedicata cunoasterii si casatoriei rudarilor din satele si catunele locuite de acestia de pe laturile de nord si de sud ale Carpatilor Meridionali. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 27 iulie 1962 murea Ion Tuculescu, personalitate complexa, biolog si medic, cunoscut mai ales ca pictor. S-a nascut in 1910, la Craiova. Numele lui Tuculescu a izbucnit exploziv in primavara lui 1965, o data cu neuitata lui retrospectiva postuma, care a situat publicul pe negandite in fata unuia dintre marii pictori europeni ai epocii de dupa razboi. Pictura a invatat-o ca autodidact si distanta de la primele sale tablouri pana la cele din epoca maturitatii a parcurs-o muncind cu inversunare disperata. Desi a fost prezent in viata artistica fara intrerupere, opera sa a ramas aproape fara ecou, adevaratele sale dimensiuni vadindu-se abia in anii cand nu mai expune.
S-a intamplat azi
In Romania
● 1930 – Guvernul contracteaza, la International Telephone and Telegraph Corporation din New York, un imprumut de 8.000.000 de dolari, concesionand societatii americane serviciul de telefoane (concesiune care dureaza pana in 1941, cand a fost rascumparata de statul roman);
● 1941 – A. Hitler adreseaza un mesaj lui I. Antonescu, in care, dupa ce constata "concordanta conceptiilor noastre comune" si "inainte de toate hotararea dumneavoastra de a duce pana la ultima consecinta, alaturi de Reichul german, acest razboi", solicita colaborarea militara dincolo de Nistru.
In lume
● 1794 – Lovitura de stat in Franta; Robespierre si colaboratorii sai sunt arestati; Revolutia democratica ia sfarsit; incepe guvernarea Conventiei thermidoriene;
● 1921 – Cercetatorii de la Universitatea din Toronto condusi de biochimistul Frederick Banting anunta descoperirea insulinei.
Nascuti la 27 iulie
● 1835 – Giosuè Carducci, scriitor (m. 1907);
● 1921 – Eugen Coseriu, lingvist (m. 2002).