Este a 199-a zi a anului.
Au mai ramas 167 zile
PROVERBUL ZILEI:
"S-a dus bou si s-a intors vaca"
- se zice despre cei care nu au stiut sa se foloseasca de invatatura care li s-a dat.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 05:35 apune la 21:04
Luna
Luna noua - 17 iulie
Primul patrar - 25 iulie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Mare Mc. Marina;
Sf. Ierarh Eufrasie
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Ss. Alexie; Marina
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Marina
Zodia Rac (22 iunie - 21 iulie)
SARBATOARE CRESTINA
Sfanta Mucenica Marina a trait in Antiohia Pisidiei. Dupa moartea mamei sale a fost data in grija unei femei din afara cetatii spre crestere. Invatatura lui Hristos a auzit-o la varsta de 12 ani. La varsta de 15 ani a fost spusa dregatorului cetatii, Olimbrie, ca nu se inchina idolilor. Imediat a fost inchisa in temnita. In timpul judecatii, dregatorul s-a minunat de frumusetea ei, propunandu-i chiar sa-i fie sotie. Dar, nevrand ea sa se lepede de Hristos, a poruncit sa fie batuta cu toiagele pana s-a inrosit pamantul de sangele ei. Dupa, a fost strujit trupul ei cu unelte ascutite. Multimea prezenta a inceput sa creada in Hristos, pentru ca trupul ei ramanea nevatamat dupa toate chinurile. Atunci, dregatorul a dat ordin sa-i fie taiat capul.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1393 - Prin cucerirea taratului de Tarnovo, Imperiul Otoman ajunge vecin cu Tara Romaneasca, pe Dunare
1931 - Legea privind autonomia universitara in Romania. Legea prevedea si transformarea "Conservatorului de muzica si arta dramatica" in "Academia de muzica si arta dramatica"
1976 - La Montreal (Canada) a inceput a zecea editie a Jocurilor Olimpice de vara. Gimnasta Nadia Comaneci a obtinut trei medalii de aur, iar Romania a ocupat locul cinci pe natiuni, cu patru medalii de aur, noua de argint si 14 de bronz (17iul.-1 aug.)
In lume:
1790 - A murit Adam Smith, autorul celebrei lucrari "Avutia natiunilor"
1791 - Revolutia Franceza. Masacrul de pe Campul lui Marte
1942 - Al doilea razboi mondial. Asediul orasului rus Stalingrad
1955 - A fost inaugurat parcul de distractii american "Disneyland"
1968 - Sarbatoarea nationala a Irakului. Aniversarea Revolutiei irakiene
NASCUTI PE 17 iulie
1810 - August Treboniu Laurian, lingvist si istoric, participant la revolutia de la 1848. A intemeiat impreuna cu Balcescu revista "Magazin istoric pentru Dacia" (m. 25.02.1881)
1888 - Scriitorul evreu Smuel Iosif Agnon, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1966 (m. 22.02.1970)
1913 - Filosoful si omul politic francez Roger Garaudy
1920 - Cristofor Simionescu, academician si inginer chimist
MOMENT ISTORIC
Se implinesc azi 49 de ani de la inaugurarea parcului de distractii american "Disneyland". In prima zi, parcul a inregistrat peste 30.000 de vizitatori veniti de pretutindeni, alte milioane de oameni urmarind la televizor ceremonia de deschidere transmisa in direct. Nici un alt loc de agrement nu s-a bucurat vreodata de o astfel de publicitate. Disney, creatorul parcului, a cautat sa gaseasca o formula care sa-i permita sa-si prezinte tridimensional intreaga creatie. El cauta o cale care sa imbine cat se poate de armonios creatiile sale cu decorurile acestora, posibilitatea ca toate sa-si gaseasca un loc in natura in care ele au fost concepute. Mickey si Donald, Pluto si Goofy trebuiau sa poata zburda netulburati in casutele lor si pe strazile dintre ele, piratii sa-si aiba insula lor cu comorile ascunse si Cenusareasa castelul ei. In prezent, fenomenul Disneyland cunoaste o mare raspandire, printre cele mai cunoscute "orasele" de acest fel figurand si Disneyland-ul din Franta.
Credinte populare, traditii, semne
Pe Muntele Gaina, in fiecare an, se organizeaza in cea mai apropiata duminica de dinaintea Sfantului Ilie, cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber "Targul de fete". Nu, nu se vand fete. Este vorba de o sarbatoare a tuturor motilor, in care tinerii joaca, petrec, canta, fac cunostinta feciorii cu fetele din locuri departate, pentru ca apoi sa se casatoreasca. Locuitorii Apusenilor de pe Crisul Alb, Bihor, Aries se intalnesc, schimba cateva vorbe de salut si trag o linie de despartire intre moti si criseni in timpul targului. Doi delegati din partea motilor din Vidra de Sus si doi din partea motilor criseni din Bulzesti trag o linie, trasa astfel ca motii sa se aseze in partea dinspre apus. Tot motul isi aduce merinde de acasa, fiecare bea palinca de cirese, mananca mamaliga cu lapte si slanina cu ceapa si inchina cu ultimul sosit. Povestea Muntelui Gainii se pierde in negura timpului: demult, oameni si zei isi imparteau deopotriva cerul si pamantul. La poalele norilor locuiau motii, dar tot acolo isi avea culcusul si o gainusa ce facea oua de aur si motii au inceput sa-i inchine ganduri si cantece. O singura data motii ii vedeau fata, in duminica dinaintea Sfantului Ilie. Motii se adunau sa se indrageasca si sa-si propuna sa se uneasca pe viata. De acesti tineri se apropia gaina, ce cobora de pe cuibul ei nevazut chiar pe varful Muntelui, batea o data din aripi si se transforma intr-o zana fermecatoare. Tinand un ou de aur in palme, il oferea acestora pentru fericire. Numai ca armonia dintre ei a fost stricata de un om, care a furat ouale. Descoperind furtul, zana s-a suparat si a parasit acel loc pentru totdeauna. Oamenii au jelit-o, au implorat-o sa se intoarca, dar in zadar. Se spune ca hotul a cazut intr-o prapastie, iar ouale s-au pierdut in adanc, devenind izvoare.