• Este ziua 199 a anului • Au mai rămas 166 de zile
SOARELERăsare la 5:48
Apune la 20:55
LUNA
Răsare la 1:25
Apune la 17:38
LUNĂ NOUĂ
22 iulie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iulie
LUNĂ PLINĂ
6 august
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
13 august
Proverbul zilei:
"Nu judeca ca să nu fii judecat"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Emilian de la Durostor; Sf. Mc. Iachint, Pavel şi Valentina
Sfântul Mucenic Emilian era din Durostor, cetatea Misiei din Tracia, rob fiind unui elin în zilele lui Iulian Paravatul. Crezând în Hristos, a luat un ciocan, a intrat în capiştea idolilor şi i-a sfărâmat, risipind jertfele. Însă fiind supuşi alţii la chinuri pentru aceasta, el şi-a recunoscut fapta şi a fost băgat într-un cuptor cu foc. Astfel şi-a dat sufletul lui Dumnezeu. Emilian ar fi un cunoscut soldat roman martirizat la 18 iulie 362 în persecuţia lui Iulian Apostatul.
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
SÂMBĂTĂ, 18 IULIE
1995 - Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, semnează la Paris Carta Europeană a Limbilor Minoritare şi Regionale.
DUMINICĂ, 19 IULIE
1922 - Are loc primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis (India ş România: 5-0).
ÎN LUME
SÂMBĂTĂ, 18 IULIE
1925 - Hitler publică "Mein Kampf";
DUMINICĂ, 19 IULIE
2005 - În California, Valea Morţii, s-au înregistrat 53,9° C.
NĂSCUŢI LA 18 IULIE
1918 - Nelson Mandela, politician al Republicii Africa de Sud;
1967 - Vin Diesel, actor.
NĂSCUŢI LA 19 IULIE
1938 - Iarina Demian, actriţă;
1947 - Brian May, chitarist (Queen)
Click istoric
La 18 iulie 1955 a luat fiinţă Adunarea Parlamentară a NATO. Este o organizaţie interparlamentară, consultativă, un forum ce permite parlamentarilor din statele membre ale Alianţei să dezbată probleme de inters comun.
Nu are puteri legislative, dar rezoluţiile ei constituie un semnal orientativ pentru guvernele statelor membre ale NATO. Grupează 214 parlamentari din cele 19 state membre ale NATO şi delegaţi ai ţărilor asociate din estul şi centrul Europei. A primit în 1957 o structură formală, iar în 1966, denumirea de Adunarea Atlanticului de Nord (AAN).
Se întruneşte de două ori pe an în sesiune plenară: într-o sesiune de primăvară şi una de toamnă.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Din folclorul minerilor aflăm că: "Demult, pământul acesta era locuit de zâne. Dar ele or pierit pe rând, o dată cu credinţa oamenilor. Care or mai fi rămas se ascund prin văgăuni şi locuri neumblate. Dansează pe crestele munţilor neostenite până în zori, când teama de oameni le împrăştie. Într-o noapte, în vârtejul dansului, o zână o căzut într-o gură de mină. Suratele, văzându-i lipsa, au socotit-o moartă, au bocit-o şi apoi au uitat-o. Dar zâna n-a murit. A găsit-o un miner care i-a spus: «Te-aş duce acasă, dar eşti prea frumoasă pentru coliba mea sărăcăcioasă. Ce să mă fac cu tine?». Îi dete Dracul un gând: s-o mânjească astfel cu cărbune, să n-o recunoască nimeni, şi s-o scoată la lumina zilei. Zâna s-o învoit. După ieşirea din mină o întrebă: «Acum unde să te duc?». «Aşteaptă până când ziua face cruce cu noaptea şi du-mă la suratele mele»(...)". (Profesor Ion Ghinoiu)
"Încă o zi infectă..."
18 IULIE 1934
"Azi n-am despre ce să scriu în acest carnet" (André Gide)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art