Ziua Academiei de Poliţie (mâine)
Este ziua 23, au mai rămas 342
Soarele
răsare la 7:43
apune la 17:12
Luna
răsare la 5:59
apune la 14:18
Proverbul zilei:
"A fi un suflet în două trupuri."
Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Clement al Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel
Astăzi, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Clement. A trăit în mucenicie mai toată viaţa lui pământească. Timp de 28 de ani s-a luptat şi s-a nevoit împotriva tiranilor neavând niciodată răgaz. Dimpotrivă, războaiele lui au fost necurmate şi puternice. A trecut prin tot felul de chinuri şi, înfruntând pe toţi împăraţii şi tiranii de atunci, s-a făcut privelişte aproape în toată lumea, a minunat şi pe îngeri cu răbdarea lui. În acest chip a luat cununa muceniciei. A intrat în viaţa călugărească când avea 12 ani şi la 20 de ani a ajuns arhiereu. A pătimit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian.
Credinţe populare, tradiţii, semne
"De-a Mama Gaia", joc al copiilor în care apare Zeiţa Gaia (Daea) în ipostază de pasăre de pradă, sinonim cu "De-a Baba Gaia", "Gaia şi Cloşca", "De-a Puia Gaia". După ce se aleg doi copii mai voinici, aceştia îşi împart rolurile, unul de Gaie şi altul de Cloşcă, se alcătuiesc două cete egale ca număr. În timp ce copiii Găii se ţin cu mâinile de brâul celui din faţă, aceasta se aşază pe pământ şi sapă cu un băţ o groapă. Cloşca, apropiindu-se cu puii şirag intră în vorbă cu Gaia: " Ce faci acolo?/ O groapă!/ Dar în groapă ce ai să faci?/ Un foc./ Da cu focul ce ai să faci?/ Pun ceaunul./ Da cu ceaunul ce ai să faci?/ Opăresc un pui de-al tău!" Gaia se ridică şi îi dă Cloştii băţul cu care a săpat groapa. Cloşca, împreună cu puii săi, îl scuipă şi îl aruncă cât mai departe. (Profesor Ion Ghinoiu)
În România
Sâmbătă, 23 ianuarie
1878 Semnarea, între Rusia şi Imperiul Otoman, la Adrianopol, a armistiţiului în Războiul ruso-româno-turc.
Duminică, 24 ianuarie
1859 Adunarea Electivă a Ţării Româneşti se pronunţă pentru alegerea ca domn, şi în acest Principat, a lui Alexandru Ioan Cuza, realizându-se astfel unirea de fapt a celor două Principate.
În lume
Sâmbătă, 23 ianuarie
1556 A avut loc cel mai dezastruos cutremur din lume, ducând la uciderea a 830.000 de oameni, în provincia chineză Shaanxi;
Duminică, 24 ianuarie
41 Împăratul roman Caligula este asasinat de Garda Pretoriană.
Născuţi la 23 ianuarie
1928 Mircea Horia Simionescu, scriitor;
1940 Ileana Mălănciociu, poetă.
Născuţi la 24 ianuarie
1889 Victor Eftimiu, scriitor (m. 1972);
1905 Grigore Vasiliu Birlic, actor (m. 1970).
Click istoric
Ajuns la 23 ianuarie 1821 la Padeş, Tudor Vladimirescu se adresează cu o proclamaţie locuitorilor Ţării Româneşti, prin care cheamă la luptă împotriva "căpeteniilor bisericeşti, cât şi cele politiceşti". Promiţând pandurilor restabilirea privilegiilor, iar clăcaşilor că le va împărţi averile boierilor şi tuturor încetarea abuzurilor, slobozenie şi uşurarea sarcinilor, Tudor Vladimirescu reuşeşte să ridice la luptă întreaga ţărănime din Oltenia. Proclamaţia marchează începutul Mişcării din 1821 din Ţara Românească, având un program de revendicări economice, sociale şi politice menite să aducă schimbări înnoitoare în structurile societăţii româneşti.
Citește pe Antena3.ro