Ziua Internaţională a Mării Negre
Halloween
Ziua Radioului Naţional (mâine)
Este ziua 304 a anului
Au mai rămas 61 de zile
Soarele
Răsare la 6:51
Apune la 17:06
Luna
Răsare la 15:33
Apune la 4:07
Lună plină
2 noiembrie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
9 noiembrie
Lună nouă
16 noiembrie
Primul pătrar (Luna în creştere)
24 noiembrie
Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Stahie, Amplie, Urban, Aristobul, Narcis şi Apelie
Astăzi sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis. Sfântul Stahie a fost numit episcop al Vizanţiei de Apostolul Andrei şi a zidit şi biserica din Arghiropol, la care se adunau o mulţime de creştini pentru a slăvi numele Domnului. Sfântul Aristobul a ajuns episcop al Iracliei şi a adus pe mulţi la credinţa lui Hristos. Sfinţii Amplie şi Urban au fost numiţi şi ei episcopi de Apostolul Andrei. Pentru mărturisirea în Iisus au fost omorâţi de iudei şi de elini.
Credinţe populare, tradiţii, semen
Unul dintre criteriile folosite de români pentru identificarea strigoiului aflat în pântecele matern era ţipătul copilului înainte de a se naşte. Înaintea medicilor şi psihologilor, strigătul fetal a fost însă sesizat, la anumite sarcini, în a 24-a săptămână de viaţă intrauterină, de oameni simpli. Dovadă sunt informaţiile generate de acest curios fenomen. Eroul unui cunoscut basm românesc, "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", care începe să plângă înainte de a se naşte, tace numai când tatăl său, împăratul, îi promite tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Dar cea mai cunoscută credinţă despre copilul care plânge înainte de a se naşte este transformarea acestuia în strigoi. Românii împart spiritele malefice ale morţilor după genul gramatical în moroi (strigoi) şi iele. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
Cine nu ştie că seara de 31 octombrie este a vrăjitoarelor? Este vorba de Halloween, sărbătoare cu ocazia căreia oamenii din aproape întreaga lume devin, pentru o noapte, strigoi, vampiri sau alte personaje înfricoşătoare. Originea sărbătorii de Halloween este druidică. Legenda spune că în această zi sufletul celor decedaţi în anul precedent se întoarce în căutarea unor trupuri vii pe care să le ia în stăpânire în anul următor. Obiceiul Halloweenului a fost adus în Statele Unite în prima parte a secolului al XIX-lea de imigranţii irlandezi. Există turişti străini care vin în România pentru a sărbători Halloweenul, atraşi fiind de misterul Castelului Bran.
S-a întâmplat azi
În România
Sâmbătă, 31 octombrie
1920 - Legea privind înfiinţarea Şcolilor Române de studii superioare la Paris şi la Roma.
Duminică, 1 noiembrie
1838 - Întrunire secretă a opoziţiei boierimii liberale şi a burgheziei din Ţara Românească ("partida naţională").
În lume
Sâmbătă, 31 octombrie
1984 - Primul-ministru indian Indira Gandhi este asasinat.
Duminică, 1 noiembrie
1606 - Tratat de pace între Imperiul habsburgic şi Poarta otomană.
Născuţi la 31 octombrie
1881 - Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar (m. 1943);
1959 - Cătălin Mireuţă, membru al grupului Divertis.
Născuţi la 1 noiembrie
1942 - Silvia Voinea, soprană;
1955 - Gabriel Cotabiţă, interpret.
Citește pe Antena3.ro