Este ziua 185 a anului - Au mai rămas 180 de zile
Este ziua 185 a anului
Au mai rămas 180 de zile
Soarele
Răsare la 5:37
Apune la 21:03
Luna
Răsare la 19:04
Apune la 2:43
Lună plină
7 iulie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
15 iulie
Lună nouă
22 iulie
Primul pătrar (Luna în creştere)
29 iulie
PROVERBUL ZILEI:
„Omul caută leac unde simte că-l doare"
„Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Sf. Andrei, Arhiepiscopul Cretei; Cuvioasa Marta
Astăzi este prăznuit Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei. S-a născut din părinţi iubitori de Dumnezeu, care l-au dat să înveţe Sfintele Scripturi. A fost făcut cleric de Teodor, Patriarhul cetăţii sfinte Ierusalim. La cel de-al şaselea Sinod ecumenic a fost însărcinat de patriarhul său cu mărturisirea de credinţă a Ierusalimului. Pentru judecata şi bunătatea ce avea a fost numit diacon al bisericii celei mari, iar după aceea a fost ales arhiepiscop al Cretei. A înnoit bisericile lui Dumnezeu şi a zidit din temelie, în cinstea Maicii Domnului, Biserica Vlahernei. Într-un loc numit Ieriso, situat în Insula Militene, şi-a primit sfârşitul vieţii sale.
CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMNE
Pentru cei vechi, placenta, adăpost al sufletului înainte de naştere, devenea, după ieşirea din ea a nou-născutului, un cadavru care trebuia supus unui rit funerar. Obiceiul înmormântării casei copilului la trei zile după naştere, precum trupul după moarte, în solul locuinţei, în gospodărie, la un loc curat, sau dat pe o apă curgătoare a fost atestat la români până la începutul secolului al XX-lea („Locşorul copilului îl îngroapă moaşa în grădină, sub o proptă a gardului să nu mai facă copii, sau sub un pom care rodeşte ca să mai facă copii"; „în unele sate din Bucovina moaşa stropeşte locul copilului cu agheasmă, îl pune într-o oală şi îl îngroapă într-un loc ascuns, de regulă în tindă, după uşă". În zona Oraviţei casa copilului era însufleţită simbolic printr-un sacrificiu ritual. (Profesor Ion Ghinoiu)
CLICK ISTORIC
La 4 iulie 1776 s-a semnat Declaraţia de Independenţă a coloniilor engleze din America de Nord la Philadelphia, în cadrul Congresului reprezentanţilor celor 13 colonii britanice, autorul său fiind Thomas Jefferson. Prin Declaraţia de Independenţă, coloniştii îşi afirmau propria individualitate faţă de Anglia şi respingeau pretenţiile de dominaţie ale acesteia. Document politic cu o influenţă covârşitoare atât asupra evoluţiei ulterioare a SUA, cât şi asupra mişcării politice europene, Declaraţia afirma principiile egalităţii dintre state, al egalităţii dintre oameni, al dreptului de rezistenţă la opresiune, dar şi ideea dreptului oamenilor la libertate şi la căutarea fericirii.
S-A ÎNTÂMPLAT AZI
În România
Sâmbătă, 4 iulie
1864 - Decret domnesc privind înfiinţarea Universităţii din Bucureşti cu facultăţile de drept, filozofie (litere) şi ştiinţe.
Duminică, 5 iulie
328 d. Hr. - Inaugurarea oficială a podului construit peste Dunăre, probabil de arhitectul român Theophilus Patricius.
În lume
Sâmbătă, 4 iulie
1827 - Sclavia este abolită în statul New York.
Duminică, 5 iulie
1962 - Algeria devine independentă faţă de Franţa.
Născuţi la 4 iulie
1927 - Gina Lollobrigida, actriţă;
1951 - Vladimir Tismăneanu, politolog.
Născuţi la 5 iulie
1911 - Georges Pompidou, fost preşedinte al Franţei (m. 1974);
1955 - Rodica Prisăcaru, actriţă.
Citește pe Antena3.ro