x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 10 iulie 2009

Vineri 10 iulie 2009

de Ramona Vintila    |    10 Iul 2009   •   00:00

Este ziua 191 a anului Au mai rămas 174 de zile


SOARELE
Răsare la 5:41
Apune la 21:00
LUNA
Răsare la 22:33
Apune la 8:29
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
15 iulie
LUNĂ NOUĂ
22 iulie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iulie
LUNĂ PLINĂ
6 august

 

Proverbul zilei:
"Decât să bagi un chiriaş rău în casă, mai bine un mărăcine"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. 45 de Mc. din Nicopolea Armeniei; Sf. Mc. Apolonie, Vianor şi Siluan
Astăzi se face prăznuirea celor 45 de Sfinţi Mucenici din Nicopolea Armeniei. Închinătorii lui Hristos au fost surghiuniţi şi omorâţi, dar sute de mii de alţi noi credincioşi mărturiseau că Hristos este Viaţa şi că cei care ascultă cuvintele Lui nu vor muri în veac. În cetatea Nicopol, din Armenia, pe timpul împăratului Lichinie şi a lui Lisie Ighemonul, creştinii erau prinşi şi omorâţi. Credinţa în Hristos luminase în acel oraş şi cugetele căpeteniilor, printre care se aflau Leontie, Mavrichie, Daniil şi Antonie. Aceştia, fără vreo teamă, îşi arătau credinţa. De aceea au îndurat chinuri şi împreună cu ei au pătimit şi alţi 41 de creştini.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1905 - Încetează din viaţă tipograful şi librarul Herşcu Goldner, "care a conlucrat cu bărbaţii de stat moldoveni pentru deşteptarea şi luminarea poporului român" şi "şi-a pus la dispoziţia mişcării din 1848 casa şi tipografia (care erau vizitate de Kogălniceanu, Strat, Mavrogheni, Hasdeu ş.a.)...". Goldner s-a numărat printre primii tipografi ai operelor lui Ion Creangă şi a fost singurul evreu decorat cu Medalia de Aur a Serviciului Credincios, cl. I;
1917 - Pe întreaga linie a frontului Armatei I are loc o puternică tragere de artilerie, aruncându-se asupra inamicului 170.000 de proiectile în regiunea Nămoloasa, fără urmări practice.
ÎN LUME
1962 - A fost lansat pe orbită, de la Cape Canaveral (SUA), Telstar, primul satelit de telecomunicaţii.
NĂSCUŢI LA 10 IULIE
1895 - Carl Orff, compozitor şi dirijor german (m. 1982);
1980 - Jessica Simpson, cântăreaţă.

 

Click istoric
La 10 iulie 1871 se năştea la Paris într-o familie înstărită scriitorul Marcel Proust. În tinereţe a studiat Dreptul, dar a renunţat după o scurtă perioadă pentru a scrie. Prima lui lucrare, "Plăceri şi Regrete", nu a fost notabilă.


La vârsta de 35 de ani, Proust, o victimă a astmului încă din copilărie, a devenit invalid cronic. Şi-a petrecut aproape tot restul vieţii în camera lui, părăsind-o foarte rar, şi a lucrat la romanul "Ŕ la recherche du temps perdu", considerată una dintre cele mai mari capodopere ale literaturii universale. Opera şi metoda lui de a scrie au avut o puternică influenţă în literatura secolului al XX-lea. Scriitorul s-a stins din viaţă în 1922.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
După credinţele vechi ale românilor, eclipsele ar fi provocate de vârcolaci, monştri înfiorători care ar muşca lacom din corpul sfânt al Soarelui. Când este devorat, din trupul Soarelui ar curge şiroaie de sânge, scenă apocaliptică ce s-ar reflecta în acel moment într-un vas umplut cu apă, în curte.

Din fericire, astrul zilei se reface imediat din bucăţile care cad din gura vârcolacilor. Vârcolacii care mănâncă sau întunecă Luna şi Soarele ar fi monştrii proveniţi din al treilea sau al şaptelea copil născut de fată mare care ar locui în văzduh, printre nori sau deasupra norilor. Iarna, când vârcolacii se pot transforma în oameni, coboară peste câmpuri şi fac rele celor întâlniţi în cale, dar eclipsele pot avea şi alte cauze. (Profesor Ion Ghinoiu)


"Încă o zi infectă..."
10 IULIE 1836
"Bolnav. Dureri de stomac" (Alfred de Vigny)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar