x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 12 iunie 2009

Vineri 12 iunie 2009

de Ramona Vintila    |    12 Iun 2009   •   00:00

Este ziua 163 a anului Au mai rămas 202 zile


SOARELE
Răsare la 5:31
Apune la 21:00
LUNA
Apune la 9:34
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 iunie
LUNĂ NOUĂ
22 iunie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iunie
LUNĂ PLINĂ
7 iulie

 

Proverbul zilei:
"Orice nebun ştie să câştige, dar nu ştie să păstreze"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Cuvioşii Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul
Cuviosul Onufrie cel Mare era din Egipt. Luând modelul lui Ilie şi a lui Ioan Înaintemergătorul, a renunţat la viaţa din mijlocul oamenilor şi s-a stabilit în pustiu. Timp de 60 de ani nu a mai văzut nici un alt seamăn. Prima persoană pe care a văzut-o după atâta vreme a fost marele Pafnutie. Pafnutie era în căutarea unor persoane cu har care să îl binecuvânteze. 17 zile a fost pe drumuri până să îl găsească pe Onufrie. Întâlnindu-l, Pafnutie l-a rugat pe Cuviosul Onufrie cel Mare să îi povestească toate petrecerile vieţii sale.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1877 - S-a dat Legea pentru emisiunea biletelor ipotecare în bancnote de 5, 10, 20, 50, 100 şi 500 lei (pentru o valoare de 30.000.000 lei), garantate de bunurile imobiliare ale statului, prima hârtie-monedă din România, având ca scop procurarea mijloacelor băneşti în vederea finanţării Războiului de Independenţă;
1942 - Primul atac aerian american asupra României (şi Europei), având ca obiectiv zona Ploieşti.

ÎN LUME
1941 - Întâlnire Hitler-Antonescu la München. Führerul comunică intenţia sa de a ataca în viitorul apropiat (fără a preciza data) URSS; Antonescu declară că România va participa la război, pentru a recupera teritoriile anexate de URSS la 28 iunie 1940;
1964 - Nelson Mandela, militant al luptei împotriva Apartheidului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

NĂSCUŢI LA 12 IUNIE
1953 - Aurora Leonte, actriţă;
1967 - Dan Tudor, actor.

 

Click istoric
La 12 iunie 1916 s-a născut Alexandru Balaci, italienist român, apreciat critic şi istoric literar. A făcut cunoscută cultura italiană în România prin studii, monografii, şi traduceri. Alexandru Balaci a fost redactor-şef la ESPLA, vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă, director al Şcolii Române din Roma, profesor şi şef de catedră la Facultatea de Litere din Bucureşti, vicepreşedinte al USR şi redactor-şef al revistei Viaţa românească. S-a consacrat studiului culturii italiene, elaborând numeroase lucrări de referinţă şi traducând din opera unor mari personalităţi. A coordonat monumentala lucrare "Istoria literaturii italiene" şi numeroase dicţionare. A decedat în 2002.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Ziua de sâmbătă dinaintea Rusaliilor, dedicată morţilor, moşilor şi strămoşilor, este numită Moşii de Vară în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Banatul de Est. Denumirile zonale ale Moşilor de Vară subliniază importanţa zilei (Moşii cei Mari) sau locul acesteia în calendarul popular. Se credea că sufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi s-au plimbat nestingherite printre cei vii, se întorc supărate la casele lor subpământene în ziua Moşilor de Vară. Pentru a fi îmbunate li se dădeau de pomană vase din lemn sau din lut, în care se puneau vin, apă, lapte, mâncare gătită, pâine, flori şi lumânări aprinse. Duminica sunt prăznuite Rusaliile, spirite feminine ale morţilor care apar noaptea, înainte de cântatul cocoşilor, în perioada cuprinsă între Joimari şi Rusalii.
    Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
12 IUNIE 1813
"Am lucrat foarte prost. Am căzut din nou în panta dezgustului, a regretelor şi a plictisului" (Benjamin Constant)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar