x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 29 iulie 2011

Vineri 29 iulie 2011

28 Iul 2011   •   21:00
Ziua Imnului National
Este ziua a 210-a a anului ● Au mai ramas 155 de zile

Soarele
Rasare la 5:59 ● Apune la 20:45

Luna
Rasare la 4:19 ● Apune la 19:40
● Luna Noua 30 iulie ● Primul patrar (Luna in crestere) 6 august ● Luna Plina 13 august ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august

Sarbatoare crestina: Sf. Mc. Calinic, Mamant si Veniamin; Sf. Mc. Teodota cu fiii sai
Sfantul Mucenic Calinic a fost crescut intr-o familie de crestini in timpul dregatorului roman pagan numit Sa­cerdon. Activitatea lui de dascal se desfasura intr-un moment in care dregatorul, la porunca imparatului, intreprinse ample campanii de prigonire a crestinilor. In momentul in care sfantul se gasea in cetatea Ancira, din Galatia, a fost prins si dus la judecata dregatorului Sacerdon. Incaltat cu niste pantofi din fier a fost obligat sa alerge cu acestia o distanta mare. Pe drum, soldatii care-l trageau s-au oprit din cauza setei. Sfantul a facut de a izvorat apa dintr-o piatra. Ajuns la Gangra a fost descaltat de pantofi si obligat sa intre intr-un cuptor incins, unde a murit.

Credinte populare, traditii, semne
In unele credinte populare Dracul, ingenios si neastamparat, inventeaza, din joaca sau din intamplare, din proprie initiativa sau la sugestia Fratelui (Dumnezeu), multe lucruri, plante si animale de pe pamant. Frate dintr-un inceput cu Dumnezeu, el a contribuit la zidirea Pamantului si facerea Lumii. Creatiile lui raman neterminate, nu stie cum sa le foloseasca sau le foloseste in scopuri distructive. Adesea, creatiile lui sunt preluate de Dumnezeu care le gaseste intre­bu­intarea cuvenita. Luandu-se la intrecere, fratele si nefartatele creeaza animale, plante, obiecte de pe pamant: Dra­cul face capra, Dumnezeu oaia; Dra­cul construieste carciuma, Dumnezeu Biserica. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
Astazi este Ziua Imnului National al Romaniei "Desteapta-te, romane!", sarbatorita, anual, incepand din 1998, ca urmare a unei hotarari a Se­natului Romaniei, din 18 mai 1998. Pe 29 iulie 1848, "Desteapta-te, ro­ma­ne!" a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Val­cea. Imediat dupa instaurarea de­plinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, cand regele Mihai I a fost fortat sa abdice, "Desteapta-te, romane!", ca si alte marsuri si can­tece patriotice, au fost interzise, in­to­narea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de inchisoare. La 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, imnul s-a inaltat pe strazi, insotind uriasele mase de oameni.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1941 – Raspunzand lui Hitler, I. Antonescu declara ca va continua actiunile militare alaturi de Germania, pentru zdrobirea inamicului comun: "bolsevismul rus". Guvernul roman declara: "nu pun nici un fel de conditii si nu discut cu nimic aceasta cooperare militara pe un alt teritoriu". Decizia lui I. Antonescu a fost dictata de considerente militare si politice;
● 1947 – Adunarea Deputatilor, prezidata de Mihail Sadoveanu, adopta, pe baza unui raport prezentat de Teohari Georgescu, o motiune privind dizolvarea Partidului National-Taranesc (Iuliu Maniu). Intreaga conducere a partidului este arestata, aproape toti membrii ei fiind aruncati in inchisori.

In lume
● 1830 – Abdicarea lui Carol al X-lea al Frantei;
● 1836 – Inaugurarea Arcului de Triumf in Paris;
● 1900 – In Italia, regele Umberto I al Italiei este asasinat de un anarhist de origine italiana, Gaetano Bresci.

Nascuti la 29 iulie
● 1945 – Mircea Lucescu, antrenor de fotbal;
● 1975 – Adelin Petrisor, jurnalist.

×