x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri, 8 februarie 2008

Vineri, 8 februarie 2008

de Ramona Vintila    |    08 Feb 2008   •   00:00
Vineri, 8 februarie 2008

Este ziua 39 a anului • Au mai rămas 327 de zile • Astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Proroc Zaharia.

 

 

Este ziua 39 a anului

Au mai rămas 327 de zile

 

Soarele:

Răsare la 7:26

Apune la 17:34

Luna:

Răsare la 8:03

Apune la 17:13

Primul pătrar(Luna în creştere):

14 februarie

Lună plină:

21 februarie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):

29 februarie

Lună nouă:

7 martie

 

Sărbătoare creştină

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Proroc Zaharia. Cuviosul era din neamul lui Israel şi s-a născut în Galaad. A venit în Ierusalim, loc unde a prorocit poporului şi a arătat semne pentru dovedirea celor spuse de el. Lui Iosedec i-a prorocit că va naşte un fecior care va deveni preot al Domnului. A binecuvântat pe Salatiil pentru fiul său, zicându-i: “Tu vei naşte un fiu şi îi vei pune numele lui Zorobabel”. A mai înfăţişat prădarea Ierusalimului, sfârşitul lui Israel, începutul şi sfârşitul limbilor şi dărâmarea templului. A trecut la cele veşnice la o vârstă înaintată şi a fost îngropat în apropierea mormântului prorocului Agheu.

Calendar creştin-ortodox

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat şi Sfântul Proroc Zaharia; Sfintele surori Marta şi Maria

Calendar romano-catolic

Sf. Ieronim Emiliani; Sf. Iosefina Bakhita, fecioară

Calendar greco-catolic

Sf. Teodor Stratilat, mucenic; Sf. Zaharia, profet

 

Proverbul zilei:

“Somnul dulce, nimic n-aduce”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi

În România

1856 – Se adoptă Legiuirea pentru emanciparea ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti; potrivit legii, este desfiinţată robia ţiganilor aparţinând proprietarilor particulari, cărora li se acordă o despăgubire de 10 galbeni pentru fiecare individ, plătită eşalonat, în curs de mai mulţi ani;

1859 – Primirea entuziastă a lui Al. I. Cuza la Bucureşti; proclamaţia către ţară a domnului Principatelor Unite;

1907 – Are loc în satul Flă­mânzi (judeţul Botoşani) un incident care marchează începutul marii răscoale a ţăranilor, desfă­şurată sub lozinca “Vrem pă­mânt!”; prin amploarea desfă­şu­rării, ca urmare a cuprin­de­rii majorităţii ţărănimii, ca şi prin revendicările acesteia, răs­coa­la are profunde consecinţe în viaţa economică, socială şi politică a ţării.

 

În lume

1622 – Regele Iacob I al Angliei dizolvă Parlamentul englez;

1904 – Începe războiul ruso-japonez, după ce marina japoneză lansează un atac surprinzător îndreptat împotriva Portului Arthur, China, distrugând şi blocând flota rusă.

 

Născuţi la 8 februarie

1916 – Corneliu Mănescu,

ministru de Externe al României în perioada 1961-1972 (m. 2000);

1932 – Emanoil Petruţ, actor (m. 1983).

 

Click istoric

Astăzi se împlinesc 180 de ani de la naşterea scriitorului Jules Verne. Născut la Nantes, Jules se supune dorinţei tatălui său de a studia Dreptul, mai întâi în Nan­tes, apoi în Paris. În capitala Fran­ţei intră în contact cu cercurile li­te­rare, unde face cu­noş­tinţă cu Alexandre Dumas. Din anul 1857, căsătoria cu Honorine Morel îi asigură independenţa financiară. În anii care au urmat, scriitorul lucrează la o serie de romane de aventuri, strânse şi publicate sub titlul “Călătorii extraordinare”. La 24 martie 1905, când “părintele SF-ului” se stingea din viaţă la Amiens, lângă Paris, devenise unul dintre autorii favoriţi ai lumii.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Iarba lui Tatin, sau tătăneasa (Symhytum officinale L.), este o plantă de leac căreia i se cere ajutorul pentru vindecarea rănilor, arsurilor, reumatismului, luxaţilor şi fracturilor. Recoltarea plantei se face după un ritual străvechi pe parcursul a două zile: marţi seara se descoperea şi se însemna locul unde creşte şi, după trei zile, vinerea dimineaţa, se săpa (se recolta). Femeia iniţiată în medicina populară mergea pe nemâncate şi în deplină curăţenie trupească şi sufletească, făcea 15 mătănii în faţa plantei şi, cu respect, i se adresa: “Doamnă, Iarba lui Tatin,/ Nu te iau pe stricat,/ Ci te iau pe tomnit,/ Să strângi carne la carne,/ Os la os,/ Să le faci cum au fost!”. Femeia descântătoare îi spune plantei, pentru cine şi de ce o scoate din pământ, o fierbe şi o amestecă cu făină de orz. Cu preparatul din această plantă, ea trata fractura ca un chirurg, la care adăuga un descântec de scrântitură. Alături de usturoi, pelin, avrămeasă, cărsteneasă şi alte plante, asigură protecţie magică împotriva Ielelor şi Strigoilor.

  • Profesor Ion Ghinoiu
×
Subiecte în articol: calendar