x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Continut platit IFN- Un creditor sigur sau un pericol financiar pentru solicitanti?

IFN- Un creditor sigur sau un pericol financiar pentru solicitanti?

21 Ian 2025   •   16:23
IFN- Un creditor sigur sau un pericol financiar pentru solicitanti?
Sursa foto: Pexels

​​​​​​​Institutiile Financiare Nebancare (IFN-urile) reprezinta, chiar si in anul 2025, un subiect intens dezbatut in special de catre potentialii solicitanti, din perspectiva sigurantei lor ca si solutii de finantare. Un procent mare de persoane ce doresc sa acceseze un credit cu ipoteca sau un imprumut de orice fel, inca se intreaba daca apelarea la serviciile unui IFN este o decizie sigura sau daca exista riscuri ascunse. Adevarul din spatele tuturor acestor intrebari este ca raspunsul depinde de reglementarile si transparenta IFN-ului la care doriti sa apelati pentru a obtine imprumutul dorit.

Este necesar sa aveti in vedere ca un aspect esential in evaluarea sigurantei unui IFN este statutul sau de reglementare. Daca IFN-ul este autorizat, iar intreaga activitate a acestuia este monitorizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), solicitantii si debitorii se afla in deplina siguranta din punct de vedere financiar. Reglementarile impuse de BNR sunt stricte si au rolul de a proteja debitorii de abuzuri, dobanzi nerezonabil de mari sau practici netransparente ce pot pune in pericol situatia financiara a persoanelor care au accesat credite.

 

IFN-urile reglementate sunt obligate sa afiseze toate costurile asociate imprumuturilor, inclusiv dobanda anuala efectiva (DAE), comisioanele si alte taxe. Acest lucru permite consumatorilor sa ia decizii informate.

 

De asemenea, Institutiile Financiare Nebancare ofera servicii de creditare foarte avantajoase si diferite, comparativ cu bancile traditionale, iar in acest caz cel mai bun exemplu este un credit cu ipoteca. Un avantaj major al acestor institutii de credit este reprezentat de accesibilitatea lor, in special pentru cei care nu se califica pentru credite bancare clasice. Procesul de aplicare este adesea rapid si simplu, iar cerintele sunt mai putin stricte decat cele impuse de banci, asa cum vom observa in randurile ce urmeaza.

Acest articol are scopul de a va ajuta sa cunoasteti mai bine activitatea si modul de functionare a Institutiilor Financiare Nebancare, astfel incat sa puteti lua o decizie informata, potrivita atat pentru nevoile dumneavoastra financiare, cat si pentru posibilitatile pe care le prezentati.

Cuprins:

1. Accesarea unui credit ifn

2. Criteriile de eligibilitate

3. Dosarul de credit

4. Destinatia

5. Ratele, dobanzile si comisioanele

6. Metodele de rambursare

1. Accesarea unui credit ifn

Primul lucru pe care il veti observa in cazul IFN-urilor, este ca acestea prezinta o abordare mult mai permisiva si relaxata, comparativ cu institutiile bancare clasice. Institutiile Financiare Nebancare au un proces mai simplu si rapid de accesare, iar creditele acestora sunt dedicate chiar si persoanelor care figureaza cu un istoric negativ in Biroul de Credit, fara a fi necesara stergerea acestuia.

Aceste institutii de credit au restructurat complet organizarea clasica a institutiilor traditionale, adaugand o nota personala si concentrandu-si atentia asupra unui singur aspect: crearea unei experiente memorabile pentru consumatori.

Din acest considerent, Institutiile Financiare Nebancare au conceput un flux de lucru propriu, diferit si mai eficient, care sa poata oferi tuturor solicitantilor un raspuns cat mai rapid si o procedura de accesare cat mai simplificata.

Un alt beneficiu al IFN-urilor este flexibilitatea de care acestea dau dovada in ceea ce priveste suma imprumutata si perioada de rambursare. Acest lucru le face atractive pentru antreprenori sau persoane fizice cu venituri variabile.

2. Criteriile de eligibilitate

Cum procesul de accesare este unul simplificat, cu siguranta si conditiile de eligibilitate trebuie sa fie mai permisive. Aceste institutii creditoare obtin siguranta de care au nevoie prin garantia perceputa, astfel ca, solicitantii se pot bucura de conditii de accesare mai prietenoase, cum ar fi:

• Pentru a aplica, trebuie sa fiti cetatean roman sau cetatean strain cu rezidenta legala in Romania.

• Varsta minima necesara este de 18 ani.

• Este obligatoriu sa prezentati o garantie imobiliara, care poate fi un teren liber, o constructie sau un apartament, aflat fie in proprietatea dumneavoastra, fie in proprietatea unei alte persoane fizice.

• De asemenea, trebuie sa furnizati documentele care dovedesc veniturile realizate, atunci cand este cazul.

Dupa cum puteti observa si am mentionat anterior, niciuna din criteriile de eligibilitate nu conditioneaza solicitantii cu privire la istoricul de creditare, astfel ca, persoanele cu un istoric negativ pot accesa imprumuturi ifn si se pot bucura de aceleasi avantaje ca si solicitantii cu un istoric pozitiv sau fara istoric.

3. Dosarul de credit

Alcatuirea dosarului de credit este cu adevarat o problema, in special in cazul imprumuturilor clasice.

Daca ne raportam la creditele oferite de IFN-uri, lucrurile stau cu totul diferit. Acestea solicita doar 3 categorii de acte, usor de procurat, fara a pune accent pe documentatie stufoasa si dificil de gasit.

In general, documentele necesare alcatuirii unui dosar de credit in cazul IFN-urilor se rezuma la:

3.1 Documente de identitate pentru solicitant, codebitori si/sau garanti:

3.2 Documente care dovedesc veniturile solicitantului si ale familiei:

3.3 Documente privind dreptul de proprietate asupra bunului imobil oferit ca garantie:

Datorita politicii interne care elimina cerintele pentru documente inutile si dificil de obtinut, solicitantii pot parcurge mai rapid etapele necesare accesarii unui credit cu garantie imobiliara sau orice alt tip de imprumut si pot intra mai rapid in posesia sumei dorite.

4. Destinatia

IFN-urile sunt cunoscute pentru flexibilitatea si versatilitatea lor. Acestea prezinta solutii financiare menite sa satisfaca nevoile potentialilor clienti, indiferent de natura acestora, oferind solutii sigure si garantate. Indiferent de nevoile pe care le aveti, puteti apela cu incredere la ifn-urile ce ofera solutii variate de finantare, multe dintre acestea avand in portofoliu diverse imprumuturi precum credit cu casa, credit dedicat nevoilor personale, pentru a acoperi cheltuieli cu studiile sau de natura medicala.

In general IFN-urile prezinta imprumuturi cu destinatie neconditionata cu un plafon ridicat, de pana la 700.000 de Lei sau echivalentul in Euro, ce pot fi folosite oricum va doriti.

5. Ratele, dobanzile si comisioanele

Cu siguranta planul de rambursare este cea mai importanta parte a unui credit, iar Institutiile Financiare Nebancare, pun un accent deosebit pe acesta, multe dintre ele alegand rate si dobanzi fixe si egale pe intreaga perioada de creditare.

Protectia financiara impotriva majorarii dobanzilor si, implicit a ratelor, va ofera un avantaj important si predictibilitate pe termen lung, reducand considerabil sansele aparitiei incapacitatii de plata.

In ceea ce priveste comisioanele, fiecare institutie de credit poate adopta propriile valori, insa este importat sa aveti in vedere faptul ca exista si IFN-uri care percep comisioane zero. Desigur ca acestea sunt un real beneficiu pentru orice debitor, oferind nu dor un avantaj financiar, ci fi flexibilitate mai mare.

6. Metodele de rambursare

De regula, Institutiile Financiare Nebancare va pun la dispozitie mai multe metode prin care puteti rambursa suma accesata cu titlul de credit. Fiecare creditor alege propriile metode, insa, comparativ cu bancile clasice, acestia ofera mai multe alternative clientilor, astfel incat procesul de restituire sa fie unul relaxat si fara impedimente. Un celebru IFN pune la dispozitia clientilor sai 4 metode diferite de rambursare a unui credit cu garantie imobiliara, care se traduc prin:

• Rambursarea se face prin rate lunare egale, care includ atat principalul, cat si dobanda calculata la soldul creditului, incepand cu luna calendaristica imediat urmatoare acordarii imprumutului.

• O alta optiune presupune rambursarea lunara prin rate egale, alcatuite doar din dobanda aplicata la soldul sumei imprumutate, iar principalul este achitat integral la scadenta finala a contractului.

• De asemenea, este posibila achitarea unui numar de rate lunare egale, compuse exclusiv din dobanda calculata la soldul creditului, urmate de rate lunare care includ atat principalul, cat si dobanda, stabilite pentru o perioada partiala din durata totala a creditului.

• Creditul poate fi rambursat anticipat, fie partial, fie integral, prin depunerea sumelor direct in contul companiei creditoare, fara a fi necesara o cerere scrisa si fara comisioane suplimentare. In cazul rambursarii anticipate partiale, valoarea ratei lunare va fi redusa, insa perioada de creditare va ramane neschimbata.

Asadar, in concluzie, IFN-urile reprezinta o solutie viabila de finantare, cu conditia ca acestea sa fie reglementate de BNR si sa opereze intr-un mod transparent. Siguranta si eficienta acestora depind in mod direct de reglementarea si transparenta activitatii lor, astfel ca este important sa aveti in vedere acest aspect.

Institutiile Financiare Nebancare prezinta avantaje clare, precum accesibilitatea sporita, procesul simplificat, flexibilitatea conditiilor de eligibilitate si conditii sigure de rambursare, astfel ca, orice solicitant cu istoric pozitiv sau negativ de creditare poate apela cu incredere la serviciile lor.

Desi IFN-urile reprezinta o solutie avantajoasa si sigura de finantare, este necesar sa faceti o analiza a companiei pentru a va asigura ca aceasta functioneaza conform normelor impuse de BNR si ca politica interna a companiei se conformeaza nevoilor si posibilitatilor dumneavoastra financiare.

Ca intotdeauna, informarea este cheia unei decizii corecte, care va poate aduce prosperitate financiara si siguranta pe termen lung in procesul de atingere a obiectivelor!

×