Ce categorii sunt avantajate în această perioadă. Pictorii și sculptorii au mai mult timp pentru creație
Cel mai puțin afectați de obligația de a se izola, în această perioadă grea pentru majoritatea oamenilor, sunt artiștii plastici. O astfel de situație le este chiar benefică, tocmai pentru că se pot concentra asupra creației, ceea ce multora le era greu atunci când erau nevoiți să se deplaseze în diverse locuri. Mai mult, mutarea activităților în mediul online le oferă o oportunitate de care mulți nu au profitat până acum: expoziții gratuite, în mediul virtual.
Unul dintre cei mai fericiți români, în această perioadă, este Valentin Ionescu, un pictor din București, care a reușit să termine mai multe tablouri în trei săptămâni de izolare, decât ar fi putut-o face în patru-cinci luni, în condiții normale. „Munca de acasă nu este ceva ce ar putea să ne sperie. Mulți dintre noi avem atelierul de creație acasă, de foarte mulți ani, dar singurul lucru care ne lipsea era chiar timpul. Acum am avut poate cea mai productivă perioadă, din toată cariera mea de pictor. Am reușit să fac ceea ce credeam, până acum o lună, că voi reuși până în toamnă”, a explicat pictorul Valentin Ionescu, pentru Jurnalul.
Mai multe șanse de a fi văzut
Chiar dacă nu mai poate face cele cinci expoziții care erau programate în această perioadă, din martie până în iulie, pictorul nu este deloc demoralizat, pentru că va expune online. „Sper să «ajungă» foarte multă lume la aceste expoziții. Poate că astfel vor avea ocazia să vadă tablourile și să le cumpere și cei care nu ar fi avut timp să ajungă la vernisaje sau la expoziții”, mai spune pictorul. Cele mai multe expoziții de pictură și sculptură se pot muta acum pe Facebook, la fel ca multe alte evenimente. Este cea mai bună metodă de apropiere a oamenilor de creația culturală, de care mulți nu aveau timp să se bucure înainte.
Nu este vorba doar de timp, ci și de inspirație. Nu poți să faci alte activități, să fii nevoit să te deplasezi în diverse locuri, apoi să-ți faci program pentru pictură. Nu este echivalentul unei munci fizice, care se poate face la normă. Tocmai de aceea este bine-venită, în creație, o astfel de perioadă, pentru că un artist are timp pentru sine și pentru creație.
Valentin Ionescu, pictor

Ştiri din .ro
Jurnalul vă oferă o carte de neratat: ”Crimă pentru pământ”, al treilea volum al "Trilogiei Ţărănești", de Dinu Săraru
Primăvara începe la TVR cu o ofertă specială pentru cinefili: Producţii de toate genurile, numeroase seriale şi un weekend dedicat doamnelor - în prima săptămână din martie

La Golden Globes triumfă „Nomadland” şi „The Crown”

„Lecţia”, în regia lui Felix Alexa, prima premieră a anului la Teatrul „Nottara”

1 MARTIE. Cuvinte și imagini cu șnur alb-roșu, de la creativitatea românească pentru lumea întreagă

Sticla – material nobil, cu o istorie bogată în artă
Globurile de Aur 2021: Nomadland, The Crown, Schitt's Creek, The Queen's Gambit
1 MARTIE. Cuvinte și imagini cu șnur alb-roșu, de la creativitatea românească pentru lumea întreagă
Repertoriul TNB la început de martie

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a fost onorat de Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa David Saranga, cu o vizită oficială
Cristian Măcelaru și Daniel Ciobanu, într-un concert excepțional Beethoven, cu bilete puse în vânzare pe 1 martie

„Carmen” - operă în concert, „Astor Piazzolla 100” și „La Bohème”, pe scena Operei Naționale București

Cel mai nou proiect media al TVR continuă, în 28 februarie, cu Experimentul Bucureşti, regizat de Tom Wilson
„Lecţia”, în regia lui Felix Alexa, prima premieră a anului la Teatrul „Nottara”
