O astfel de selecție a lucrărilor de artă ce sărbătoresc dragostea – de curând celebrată la data aleasă, 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, Sfântul Valentin - ar putea fi nesfârșită. Am ales, însă, să ne concentrăm pe cele mai iconice lucrări create din secolul al XIX-lea, până în prezent. Dintre aceste simboluri ale sărutului și ale tandrelor îmbrățișări, care este preferata ta?
Rodin, Sărutul
Iubirea este sentimentul venerat de artiștii din toate epocile, într-o infinitate a formelor pe care le poate lua creația, în semnificațiile sale romantice, pasionale, platonice, sau, de ce nu, unori înțepătoare.
Istoria artei, din antichitate, până în contemporaneitate, include nenumărate reprezentări ale iubirii; printre toate, imaginea care revine cel mai des este, fără îndoială, cea a sărutului.
Sărutul lui Klimt
De-a lungul timpului, ne-am lăsat inspirați de cele mai iconice opere ale artei și creației. Am creat, prin viziunea și harul artiștilor, o colecție de săruturi și îmbrățișări ce au devenit parte din imaginarul iubitorilor de artă, dar nu numai al lor: sărutările lui Klimt, Munch, Hayez, Rodin ,Doisneau și Banksy, îmbrățișarea lui Schiele, iubitorii lui Magritte ...
Iar, înainte de toate, Sărutul lui Brâncuși.
Robert Doisneau, Sărutul de la Hotel De Ville, 1950