x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Dracula Nights" la Hunedoara

"Dracula Nights" la Hunedoara

de Monalise Hihn    |    05 Iul 2010   •   00:00

Proiectul vrea să atragă atenţia asupra Castelului Corvinilor



În perioada 5-11 iulie, la Hunedoara are loc a doua ediţie a proiectului "Dra­cula Nights", ce promovează cel mai mare monument istoric din Eu­ropa de Sud-Est, Castelul Corvinilor.

În secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş, cunoscut lumii drept "Dracula", a fost închis câteva luni la Castelul Cor­vi­nilor, fiind prizonierul lui Iancu de Hu­nedoara. Folosindu-se de acest brand, autorităţile locale au decis să atra­gă atenţia asupra monumentului.

Timp de o săptămână, aici se vor des­făşura "Dracula Nights". În fie­ca­re seară, de la ora 22:00, timp de 15 mi­nute, publicul va putea asculta arii din opere celebre, din spectacolele cu­noscutului dirijor olandez Andre Rieu. Apoi, seară de seară, în curtea in­terioară a castelului vor rula filme de diferite genuri: acţiune, suspans, co­medie, horror.

Capul de afiş este câş­­ti­gătorul Oscarului din acest an - The Hurt Locker - ce va rula mâi­ne, 6 iulie. Mai mult, spectacolele sunt gratuite, pentru că autorităţile lo­ca­le au obţinut dreptul să pro­iecteze filmele fără să fie percepute taxe.

Au fost pregătite 300 de locuri pe scaune, care probabil că vor fi insuficiente, anul trecut, în fiecare seară a proiecţiilor fiind prezenţi în jur de 500 de participanţi. Pe lângă acestea, la castel va fi şi o expoziţie de fotografie - "Hunedoara mea".

Turiştii pot asculta în această seară şi un concert de lăută şi viola de gamba, susţinut de un grup muzical hunedorean, Duo Continuo, care interpretează muzică medievală, specifică vremurilor în care a trăit Vlad Ţepeş. Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, a declarat încă de la debutul acestui proiect că astfel castelul va fi şi mai bine promovat: "Am trăit timp de 17 ani în Statele Unite ale Americii şi, de fiecare dată când spuneam că vin din România, invariabil oamenii rosteau cuvântul Dracula. Chiar dacă încercam să îi conving că acesta nu a existat, cei cu care veneam în contact mă rugau să le povestesc despre contele Dracula. De ce să nu ne folosim de un brand atât de puternic şi să nu facem astfel reclamă acestui castel atât de frumos?! Mai mult, să nu uităm că unul dintre proprietarii acestui monument a fost Iancu de Hunedoara, în memoria căruia şi astăzi, în toată lumea catolică, se trag clopotele la ora 12:00".

Practic, proiectul, ajuns la a doua ediţie, vrea să atragă atenţia asupra celui mai mare şi mai bine conservat castel din sud-estul Europei, vizitat în fiecare an de zeci de mii de turişti din toată lumea. De altfel, monumentul se află în plin proces de restaurare.

×
Subiecte în articol: arte