x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale GRENZENLOS | FĂRĂ FRONTIERE | BORDERLESS. O INCURSIUNE ÎN LUMEA HĂRȚILOR

GRENZENLOS | FĂRĂ FRONTIERE | BORDERLESS. O INCURSIUNE ÎN LUMEA HĂRȚILOR

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Mai 2021   •   14:38
GRENZENLOS | FĂRĂ FRONTIERE | BORDERLESS.  O INCURSIUNE ÎN LUMEA HĂRȚILOR

Hărți ale lumii, hărți ale țării, planuri de orașe: toate acestea sunt reprezentări care ne ajută să înțelegem mai bine lumea și să ne orientăm în ea.

 

UNDE MĂ AFLU, DE UNDE VIN, UNDE VREAU SĂ AJUNG?Indiferent că folosim hărți digitale sau printate, informațiile transmise și fascinația estetică nu au frontiere! CU TOȚII NE LOCALIZĂM VIEȚILE PE HĂRȚIUnde se află patria mea? Cel mai îndrăgit loc de vacanță? O destinație de vis? Care este pentru noi, astăzi raportul dintre hărțile tipărite și cele digitale? Cum ne ajută ele să înțelegem contextele politice, sociale și culturale complexe? De ce sunt mulți artiști fascinați de hărți și le încorporează în creațiile lor? Cum și de ce au fost falsificate unele hărți în trecut?  

Goethe-Institut vă oferă între 15 mai și 4 iunie posibilitatea de a descoperi, în mai multe locații, hărți și planuri de orașe. 

Vizitați-ne în curtea din Calea Dorobanți nr. 32, unde veți putea expolra hărți cu ajutorul unor aplicații de realitate augmentată; în Pavilion 32 veți descoperi expoziția de artă; în bibliotecă, colecția de cărți și hărți; la care se adaugă o serie de discuții, ateliere și filme.  

 

Următoarele expoziții și evenimente conexe pot fi vizitate în cadrul proiectului fără frontiere la Goethe-Institut: 

 

Descoperiri fără frontiere: Aplicații AR                                   

În curtea din fața Goethe-Institut veți putea descoperi două hărți ale Germaniei și României. Acestea sunt ilustrate de artiștii Martin Haake și Dem Demetrescu. Cu ajutorul aplicațiilor mobile borderless AR, dezvoltată de Augmented Space Agency și animată de Skeptic Dog Studio și Artivive, cele două hărți vor prinde viață.  

 

Imaginație fără frontiere: Expoziție de artă 

În Pavilion 32 puteți descoperi abordări artistice asupra hărților. Sunt expuși atât artiști români de renume, cât și internaționali. Curatorul expoziției este istoricul de artă Adrian Buga. 

 

Fantezie fără frontiere: Colecție de cărți și hărți 

De asemenea, vom pregăti în bibliotecă și în zona cursurilor de limbă germană o selecție de cărți, hărți, jocuri sau puzzle-uri! 

 

Gândire fără frontiere: Discuții online 

În contextul proiectului, vom organiza discuții săptămânale în care diferite voci ale proiectului, precum Martin Haake și Adrian Buga, vor dezbate pe tema hărților. 

 

Documentare fără frontiere: Proiecții de filme Open-Air

La Goethe-Institut vom proiecta o serie de filme tematice. Vor fi prezentate filme precum „Die Vermessung der Welt” și „Pașaport de Germania”. 

 

Experiență fără frontiere: Ateliere 

Diverse ateliere pentru toate vârstele vor fi organizate atât la Goethe-Institut, cât și online. Pe 1 iunie, cu ocazia Zilei Naționale a Copilului, vom organiza ceva deosebit, în special pentru publicul nostru mai tânăr. 

 

Nu în ultimul rând, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi va prezenta în colaborare cu Goethe-Institut expoziția „Fake Maps”. 

×