x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Prințul Philip, Duce de Edinburgh, pictor și designer

Prințul Philip, Duce de Edinburgh, pictor și designer

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Apr 2021   •   20:28
Prințul Philip, Duce de Edinburgh, pictor și designer
Sursa foto: Prințul Philip în fața șevaletului.

Punct de referință al familiei regale britanice, plecat dintre noi în urmă cu câteva zile, la vârsta de 99 de ani, Prințul Philip era - puțini știu - și pictor: printre subiectele sale preferate se află, desigur, soția sa, Regina Elisabeta a II-a Angliei.

 

Philip de Edinburgh, prințul consort al reginei Elisabeta a II-a a Angliei, i-a fost alături Reginei sale timp de 73 de ani. Bolnav de ceva timp, el dispăruse din viața publică din cauza complicațiilor cauzate de o infecție (nu din cauza virusului Covid). 

 

Vestea plecării sale a fost dată de Regină, prin intermediul unui comunicat de presă emis de Palatul Buckingham: Cu profundă tristeţe, Majestatea Sa, Regina, a anunţat moartea iubitului ei soţ, Alteţa Sa regală Prinţul Philip, Duce de Edinburgh. Alteţa Sa regală a decedat în pace în această dimineaţă, la Castelul Windsor. Alte anunţuri vor fi făcute la timpul potrivit. Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume care deplâng dispariţia sa.

 

Desigur, nu puteau lipsi cuvintele de condoleanțe din partea primului ministru Boris Johnson: „Ne vom aminti de Ducele de Edinburgh pentru susținerea sa constantă acordată națiunii și Majestății sale, Regina. Ca naţiune şi regat, salutăm activitatea extraordinară a Prinţului Philip, Duce de Edinburgh, un soţ devotat cuplului său, un tată și un bunic iubitor.” 

 

Despre Prințul Philip se poate spune că a fost cu adevărat un pilon al Familiei Regale, atât în ceea ce privește dinamica familial a acesteia, cât și în politic ape care Casa Regală britaniă a dus-o de-a lungul anilor. Alături de Elisabeta a II-a, Prințul Philip a trecut prin bucurii și tristeți timp de peste o jumătate de secol, confruntându-se cu numeroase momente de încercare prin care monarhia a trecut, așa cum a fost și moartea Prințesei Diana

 

Rolul său de tată, de bunic și de om al instituțiilor britanice este fundamental. Cu siguranță, însă, nu toată lumea știe că Ducele, născut în Corfu, în 1921, a fost, totodată, pictor și designer, precum și un puternic susținător al cauzei ecologice.

Capodopere ale Palatul Buckingham - The Queen's Gallery Buckingham Palace, Londra 

 

 

Arta Prințului Philip, Duce de Edinburgh

 

Pasionat de artă și colecționar redutabil, Prințul Philip a fost, de asemenea, pictor timp de ani de zile, creând uleiuri pe pânză ce tratau teme diverse, inclusiv peisajele moșiilor regale, care se caracterizează prin culori pastelate și margini line. 

 

Una dintre cele mai faimoase picturi ale sale este, fără îndoială, Majestatea Sa, Regina, la micul dejun, o lucrare datată 1965, păstrată la Castelul Windsor: în centrul tabloului este Elisabeta a II-a, imortalizată în timpul micului dejun. 

Regina citește ziarul, în fața unei mese. O scenă intimă, pe care Prințul a reușit să o reproducă cu simplitate și delicatețe, în ciuda splendorii mediului în care este cufundată Regina. 

 

Creativitatea Prințului a fost exprimată și în domeniul designului: în anii 1950, el a proiectat interioarele Royal Yatch Britannia, precum și desenele unor monede și bijuterii pentru soția sa, inclusiv design-ul unei brățări de aur încrustate cu pietre prețioase, cu ocazia celei de-a cincea aniversări a nunții lor. Brățara este caracterizată prin prezența inițialelor E și P, împletite. 

 

Prințul Philip a proiectat, de asemenea, vitraliile capelei private a castelului Windsor, distruse, din păcate, în incendiul din 1992.

 

 

×