5 ianuarie 2010
LAUDE LA STOCKHOLMZiarul Dagens Nyheter, cel mai mare cotidian din Suedia, a lăudat activitatea pe anul trecut a Institutului Cultural Român de la Stockholm plasând-l în clasamentul sfârşitului de an printre eroii care au dat "dinamism, culoare şi prospeţime oraşului Stockholm în anul 2009". Institutul este declarat ca fiind o injecţie de cultură şi cel mai minunat lucru care s-a întâmplat pe Skeppsbron, bulevardul pe care se află sediul institutului de la deschiderea clubului Reisen încoace.
ICR Stockholm este singurul institut cultural străin şi totodată singurul actor cultural ne-suedez prezent în clasament. Acesta cuprinde teatre, galerii de artă, cinematografe, cluburi, oameni de cultură, sportivi etc. (Sebastian S.)
FĂRĂ "FEMEIA VULCAN"
"Toţi suntem nemuritori. Dar trebuie să murim întâi" - spunea Mircea Eliade. Cântăreaţa americano-mexicană Lhasa de Sela s-a grăbit să devină nemuritoare. S-a stins la doar 37 de ani, fiind răpusă de cancer mamar. Mai avea câteva minute şi trecea în anul 2010. N-a mai făcut acest pas... Lhasa a fost comparată, pentru sensibilitatea şi profunzimea vocii ei, cu nume majore ale muzicii precum Billie Halliday, Jacques Brel sau Tom Waits. "Femeia vulcan" sau "Planeta Lhasa" (cum era denumită) a primit titlul de "Cel mai bun artist al continentului american" la Premiile World Music 2005.
Anul trecut şi-a lansat al treilea album (intitulat "Lhasa"), pentru care era prevăzut un turneu european. Însă, după câteva concerte susţinute în Franţa şi în Belgia, turneul a fost anulat. Artista "se confrunta cu o gravă problemă de sănătate de mai bine de un an". Vocea pasională, senzuală, neîmblânzită, profundă, hipnotică a "femeii vulcan" va rămâne drept mărturie pentru posteritate. Lhasa de Sela este un nume ce nu se va pierde în negura vremurilor. (Dana Andronie)
CAPITALE CULTURALE
Programul Capitala Culturală Europeană 2010 se va desfăşura, anul acesta, în oraşele Istanbul (Turcia) şi Pecs (Ungaria). Aşadar, în 2010 cele două oraşe îşi aşteaptă vizitatorii pentru a lua parte la cele câteva sute de evenimente ce se vor organiza în domeniul artei plastice, al literaturii, filmului, teatrului, dansului şi ştiinţei. La Pecs, spre exemplu, vor fi puse în valoare peste 10 teatre, 20 de galerii de artă, patru ansambluri de dansuri tradiţionale şi moderne, universităţi, scene de spectacole.
Străzile şi spaţiile publice ale oraşului Pecs vor fi, de asemenea, locaţia unor evenimente unice care vor anima atmosfera pe tot parcursul anului. În ceea ce priveşte Istanbulul, unul din motivele pentru care acest oraş a fost declarat şi el Capitală Culturală Europeană 2010 a fost ţesutul istoric specific. Istanbul este unul dintre oraşele în care domină sinteza civilizaţiilor cu trecut de secole. (Roxana I. A.)