x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Târg pentru însetaţii de istorie

Târg pentru însetaţii de istorie

15 Oct 2010   •   00:00

Încă un Târg de antichităţi şi-a deschis porţile pentru însetaţii de istorie la Muzeul Ţăranului Român, în colaborare cu Jurnalul Naţional. Peste 40 de colecţionari din toată

ţara au venit pentru trei zile să expună la Muzeul Ţăranului Român fel de fel de obiecte vechi, nelipsite din gospodăria ţărănească: icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe, ceramică, doniţe, vase din lemn, putineie, căuce, mobilier crestat, pictat ­ lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri, covoare, ştergare, piese de costum popular, furci şi roţi de tors, fuse, vârtelniţe, felinare, ceasuri, candelabre, piuliţe şi râşniţe de alamă... De asemenea, colecţionari de obiecte de altădată, speciale, expun insigne, decoraţii, bijuterii, ilustraţii, cărţi poştale nepreţuite şi multe altele. Dacă vizitatorii maturi sunt îmbiaţi cu antichităţi, copiilor le este rezervată secţiunea bucatelor proaspete precum turta dulce, kürtos kalács, faguri de miere.

La deschiderea Târgului de antichităţi a avut loc chiar în holul muzeului (intrarea din Kiseleff) şi lansarea calendarului Muzeului Ţăranului Român pe anul 2011. În acest calendar s-au folosit detalii din pictura bisericilor conservate in situ la Troaş, Juliţa, Lunca Moţilor, dar şi de pe tâmpla bisericii din Bohari, achiziţionată, restaurată şi expusă în sala Icoane a Muzeului Ţăranului Român.

Ansamblurile de pictură din bisericile de lemn din Arad (Juliţa şi Troaş) şi Hunedoara (Lunca Moţilor şi Bejan), datând din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, sunt o elocventă dovadă a măiestriei meşterilor zugravi-ţărani.

Deşi la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astăzi mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic ­ Cina, Judecata şi Batjocorirea Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea şi Plângerea Mântuitorului. Calendarul este însoţit şi de trei serii de cărţi poştale cu îngeri reprezentaţi pe tâmpla Bohari aflată în patrimoniul muzeului.

Târgul de antichităţi vă aşteaptă pe parcursul a trei zile să-i călcaţi pragul şi să achiziţionaţi ori pentru casele dumneavoastră, ori pentru suflet obiecte încărcate de energia unei lumi demult apuse, dar plină de lumină.

×
Subiecte în articol: arte