Vara se citesc cărţile mai "uşurele". Colecţia Thriller, de la Polirom, vine cu căteva titluri interesante. Autorii faimoşi sau cărţile deja ecranizate reprezintă căteva puncte de reper...
â Jurnal de cinefil: Sexul in filme (II)
Vara se citesc cărţile mai "uşurele". Colecţia Thriller, de la Polirom, vine cu căteva titluri interesante. Autorii faimoşi sau cărţile deja ecranizate reprezintă căteva puncte de reper...
Colecţia Thriller a "implinit" deja 14 titluri. Printre ele se regăsesc cărţi ce stau la baza unor ecranizări celebre, cum sunt "L.A. Confidential", "Colecţionarul de oase", "Sfera", dar şi volume aparţinănd unor maeştri ai genului: James Ellroy, Michael Crichton, Donna Leon. Colecţia se mai măndreşte, de asemenea, cu succese internaţionale ale momentului, traduse la numai căteva luni de la apariţia in străinătate. "Biblioteca geografului" şi "Omorăţi-i pe cei Drepţi!" sunt numai două dintre exemple.
NOI APARIŢII. Pe lista celor mai noi apariţii se numără două cărţi ce stau la baza unor ecranizări celebre: "L.A. Confidential", de James Ellroy - roman ecranizat in 1997, cu o distribuţie de excepţie: Kim Basinger, Russell Crowe şi Kevin Spacey; un film care a cucerit două premii ale Academiei Americane de Film, un premiu BAFTA şi un Glob de Aur - şi "Colecţionarul de oase" de Jeffery Deaver, carte ecranizată de Studiourile Universal, cu Denzel Washington şi Angelina Jolie in rolurile principale.
Alături de "L.A. Confidential", din opera lui James Ellroy a mai fost tradus de curănd şi cel de-al doilea roman din tetralogia Los Angelesului: "Marele niciunde".
ALTE AVENTURI. Şi cel de-al doilea roman din seria investigaţiilor lui Lincolm Rhyme, deschisă de Jeffery Deaver cu romanul "Colecţionarul de oase", "Omul dispărut", a apărut in această perioadă. Volumul construieşte o nouă enigmă pentru mintea genială a criminalistului Lincoln Rhyme şi pentru simţurile alerte ale tenacei sale partenere, Amelia Sachs. Primul episod il reprezintă "evaporarea" aparent inexplicabilă a unui ucigaş urmărit şi inconjurat de poliţie dintr-o sală de clasă a unui conservator newyorkez. In curănd, dispariţia este urmată de o serie de crime din ce in ce mai săngeroase, opera unui maestru iluzionist ce intinde capcane la fiecare pas. Pe măsură ce numărul victimelor creşte şi timpul acordat se apropie de sfărşit, cei doi eroi trebuie să pătrundă tot mai adănc dincolo de ceţurile şi jocurile de oglinzi amăgitoare, pentru a impiedica o răzbunare teribilă ce ar putea deveni scamatoria supremă, dispariţia finală a ingeniosului asasin.
Tot recent, in oferta Polirom a intrat şi primul thriller franţuzesc: "Dolmen", de Nicole Jamet şi Marie-Anne Le Pezennec. Şi acest roman a fost ecranizat chiar de autoare; de mai mult de o lună, serialul poate fi urmărit şi in Romănia: in fiecare marţi seară, incepănd cu ora 20:20, TVR transmite căte un episod din Dolmen, o fascinantă poveste cu rădăcini in vechile mistere şi legende celtice.
Comuniştii de la Hollywood
A doua carte din teatrologia Los Angelesului este "Marele niciunde", "o panoramă imensă a Los Angelesului de după război" (Detroit News). Un roman scris in stilul care l-a consacrat pe Ellroy: dur şi captivant. Danny Upshaw, un poliţist tănăr şi ambiţios, incepe o anchetă legată de uciderea unor homosexuali. Mal Considine, anchetator la Procuratura Districtuală, se implică intr-o anchetă privind activitatea subversivă a comuniştilor de la Hollywood. Buzz Meeks, poliţist corupt şi codoş al lui Hughes, luptă impotriva comunismului pentru bani. Şi toţi trei ajung să trăiască cele mai negre coşmaruri imaginabile.Citește pe Antena3.ro