x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale TVR, acuzat de antisemitism

TVR, acuzat de antisemitism

de Jurnalul National    |    12 Mar 2008   •   00:00

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea AntiSemitismului (MCA) România acuză TVR, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui-director general al televiziunii, Alexandru Sassu, de prezentare într-o manieră "partizană şi deformată" a procesului de reabilitare a  mareşalului Antonescu

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea AntiSemitismului (MCA) România acuză TVR, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui-director general al televiziunii, Alexandru Sassu, de prezentare într-o manieră "partizană şi deformată" a procesului de reabilitare a  mareşalului Antonescu. Astfel, în scrisoarea semnată de directorii Centrului, Marco Maximillian Katz şi Alexandru Florian, se afirmă că ştirea "Procesul reabilitării lui Gh. Alexianu la final", din ediţia Jurnalului de la ora 19:00 din ziua de 11.03.2008, a fost prezentată într-o manieră deformată.

 

"Cu acest prilej, textul afirma: «condamnarea bazată pe o lege sovietică a fost dusă la capăt de un pluton de execuţie... (sau) decizia dictată de la Moscova a fost condamnată public de istorici în nenumărate rânduri, însă în plan concret, nimeni nu a cerut până acum reabilitarea juridică»", se arată în scrisoare. De asemenea, autorii acesteia afirmă că "fiul lui Gh. Alexianu a afirmat, în cadrul aceleiaşi ştiri, că «justiţia de astăzi se fereşte să deranjeze hotărârile comuniste de acum jumătate de secol»".

 

MCA România consideră că "s-a produs astfel o mare dezinformare". "Procesul lotului Antonescu a avut loc în baza înţelegerilor dintre Aliaţi - SUA, Marea Britanie şi URSS -, care au avut loc la Teheran (1943), Yalta (1945) şi Potsdam (1945), unde s-a stabilit formatul proceselor de aplicat celor responsabili pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Procesul lotului Antonescu s-a organizat şi desfăşurat în baza Legii nr. 312 din 12 aprilie 1945 pentru descoperirea şi sancţionarea celor vinovaţi de dezastrul ţării şi de crime de război, lege a statului român".

 

"Considerăm că Televiziunea Publică are menirea de a informa publicul larg şi nu de a prezenta interpretări ale informaţiei prezentate, servind astfel diverse interese, în special când acest caz se află în atenţia Justiţiei. Domnule Director, este deosebit de grav ca la o oră de maximă audienţă, prin intermediul postului de televiziune naţional, publicului îi sunt transmise mesaje deformate despre procesul unor criminali de război şi despre justiţia de astăzi din România, încercându-se astfel generarea unei opinii publice favorabile reabilitării celor care au fost şi rămân responsabili de moartea a milioane de oameni", spun autorii scrisorii trimise lui Alexandru Sassu.

×
Subiecte în articol: arte