Cartea momentului pare a fi „Baronii spațiului - Elon Musk, Jeff Bezos și aventura colonizării cosmosului”, nouă apariție în România, la Editura RAO. Autorul, Christian Davenport, este redactor la celebra publicație The Washington Post, unde acoperă teme legate de industria spațiului și a apărării. S-a alăturat acestui ziar în 2000 și a scris, printre multe alte subiecte, despre scandalul închisorii Abu Ghraib și veteranii de război cu leziuni traumatice ale creierului, o muncă pentru care a primit Premiul Peabody.
„Baronii spațiului” înfățișează câteva povești umane, minunate, despre imaginație și străduință, dar oferă și o viziune largă a stării actuale a industriei spațiale. Este o carte foarte bine documentată, despre noua generație de antreprenori care transformă spațiul într-o afacere. „Christian Davenport spune poveștile miliardarilor care se află în joc pentru controlul noii industrii a spațiului” - titrează New Yorker, iar The Washington Post descrie apariția editorială astfel: „Davenport își arată abilitățile de reporter și de povestitor. Scrisul său este condensat și, prin prisma subiectului, avansat. El îi înfățișează pe principalii protagoniști întrupați în detaliile unor personaje rafinate”.
Documentare de jurnalist
Volumul este o cronică fascinantă despre cucerirea iminentă a spațiului. După cum sugerează subtitlul cărții, personajele centrale ale cărţii sunt Bezos și Musk, cei care și-au folosit bogăția dobândită în alte afaceri pentru a-și urmări pasiunile pentru spațiu. Asemănările dintre cei doi sunt, totuși, limitate: Musk a fost „iepurele”, într-o mișcare rapidă și publică, pentru a dezvolta nave spațiale, în timp ce Bezos a fost ”broasca-țestoasă”, petrecând mulți ani de cercetare și dezvoltare.
Povestea captivantă, plină de istorii colorate și intuiții inteligente, pornește de la ziua în care SpaceX - compania spațială condusă de vizionarul Elon Musk - și NASA au lansat cu succes o nouă misiune istorică în spațiu.
În perioada 16-22 noiembrie s-a desfășurat primul târg de carte Gaudeamus online. Ediția cu numărul 27 a avut evenimente și standuri online, pe site-ul www.gaudeamus.ro.
Alte noi apariții, în această toamnă, sunt „Inima iernii”, din Seria „Roata Timpului”, de Robert Jordan, „Al cincilea martor”, de Michael Connelly - o lectură incitantă, cu un strop de venin, pentru savoare -, Regatul ghețurilor și al înstelării - o poveste care însoțește seria „Regatul spinilor și al trandafirilor” -, de Sarah J. Maas, precum și „Două vieți”, de Karen Raney - o descriere rafinată a legăturii complicate de dragoste dintre mamă și fiică.