x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Amos Oz, la Bucureşti

Amos Oz, la Bucureşti

de Sebastian S. Eduard    |    08 Feb 2012   •   21:00
Amos Oz, la Bucureşti

Scriitorul israelian Amos Oz va veni in Bucuresti in perioada 27-28 februarie, la invitatia Editurii Humanitas. El va sustine o conferinta la Ateneul Roman – 'Amos Oz in dialog cu Ga­briel Liiceanu', iar a doua zi va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti. Tot a do­ua zi, de la ora 17:00, la Libraria Hu­manitas Kretzulescu va fi lansata se­ria de autor 'Amos Oz' a Editurii Hu­manitas Fiction, cu volumele 'Odihna desavarsita', 'Cutia nea­gra', 'Cum sa lecuiesti un fanatic', 'Rime despre viata si moarte', 'Po­ves­te despre dragoste si intuneric' si 'Scene de viata campestra'. La eveniment vor vorbi: Amos Oz, Marlena Braester, Ioana Parvulescu si Denisa Comanescu.

'Nu este pentru prima oara cand Amos Oz vine in Romania', ne po­ves­teste Denisa Comanescu, directo­rul editorial al Editurii Humanitas Fiction. 'El a fost pentru prima data la noi in 2004, cand a primit pre­miul Ovidius al Uniunii Scriitorilor. Revenit in Bucuresti, am avut privile­giul sa ma plimb cu el prin Capitala, pret de vreo ora. I-am aratat librariile si s-a aratat deosebit de interesat de lo­cul unde a fost blocul Carlton, distrus de cutremur in 1940 (stia po­ves­tea de la sotia sa). In plus, mi-a po­ves­tit, soacra sa gateste sarmalute.'

Serie de autor
'I-am dedicat o serie de autor pen­tru ca il consider un scriitor de pri­ma marime. L-as numi un scriitor al clar-obscururilor. Pana acum la noi au aparut sase titluri, iar pana la sfar­situl anului vor aparea alte doua', ne spune Denisa Comanescu. Intr-ade­var, in seria de autor 'Amos Oz' vor fi publicate romanele 'Dealul Sfa­tului Nelegiuit', 'Pantera din subterana' (ambele traduse din ebraica de Any Shilon), 'Sotul meu, Mi­chael', precum si cartea pentru copii 'Soumchi' (ultimele doua traduse din ebraica de Ioana Petridean).

Amos Oz, unul dintre cei mai importanti prozatori si eseisti is­ra­e­li­eni, s-a nascut la Ierusalim in 1939, in­tr-o familie de carturari si profesori, originara din Polonia si Rusia. Fi­gura tutelara a familiei, asa cum apa­re in cunoscutul sau roman auto­bio­grafic de mai tarziu, 'Poveste despre dragoste si intuneric', este fratele bunicului patern, profesorul doctor Joseph Klausner. Venit in Palestina la inceputul secolului trecut, acesta va ajunge pe culmile recunoasterii sociale si intelectuale – o strada din Ierusalim ii poarta numele, in timp ce scrierile lui sunt de referinta in bibliografia iudaismului. Parintii lui Amos vor avea insa un alt destin: tatal lui, Yehuda Arieh Klausner, desi studiase literatura si istoria in Polonia, cunostea 17 limbi si avea o cultura vasta, va ramane in umbra unchiului sau, fiind nevoit sa accepte un post modest de bibliotecar, in timp ce mama lui, Fania, o femeie la fel de cultivata, de o sensibilitate aparte, va ceda in fata lipsurilor vietii de emigrant si se va sinucide cand Amos implinea varsta de 12 ani.

Ruptura
In 1954, la 15 ani, adolescentul fragil si crescut printre carti se razvrateste impotriva tatalui si paraseste Ierusalimul. Se stabileste in kibbutzul Hulda, unde isi va schimba numele de familie, devenind Amos Oz. La doar 20 de ani i se publica primele povestiri in revista literara Keshet, cu putin timp inainte de a fi trimis sa studieze la Universitatea din Ierusalim. In 1967 lupta in Razboiul de sase Zile, iar in 1973 participa la Razboiul de Yom Kippur.

De-a lungul timpului, Amos Oz a fost invitat al unor prestigioase institutii de invatamant superior precum Colegiul St. Cross, Oxford (1969-1970), Universitatea Ebraica din Ierusalim (1975, 1990) si Colegiul Colorado Springs (1984-1985) din SUA. Din 1987, Amos Oz preda lite­ratura ebraica la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva.

Scriitorului israelian i-au fost acordate pana in prezent zece titluri Doctor Honoris Causa. Din 1965 pana in prezent Amos Oz a publicat 35 de carti, dintre care 13 romane, patru volume de povestiri si nuvele, carti pentru copii si noua volume care cuprind eseuri si articole.

×
Subiecte în articol: carte