x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Apariţii editoriale: Statele lumii

Apariţii editoriale: Statele lumii

02 Feb 2012   •   21:00
Apariţii editoriale: Statele lumii

Volumul "Statele lumii contemporane" isi propune sa evidentieze principalele caracte­ristici geografice, istorice si economico-sociale ale statelor lumii, in contextul profundelor mutatii care au loc in perioada contemporana.

Prima parte a lucrarii este consacrata unor aspecte teoretico-metodologice care privesc statul ca sistem geografic si social-politic, alcatuit din teritoriu si populatie, capitala ca nucleu politic al statului si granitele ca orga­nism periferic al acestuia, tipurile de state si caracteristicile lor.

Lucrarea se continua cu o radiografie a tuturor entitatilor statale din lume la inceputul celui de-al doi­lea deceniu al mi­le­niu­lui trei, folosind in­dicatori sem­nificativi, compatibili, din cele mai recente surse statistice ONU, corelate cu lu­crari simila­re, de prestigiu, din lite­ra­tura in­ter­na­tio­nala de profil.
Cen­trul de greutate il reprezinta monografiile regionale, alcatuite la nivelul fiecarui stat si structurate in patru sectiuni: date generale, cadrul natural, repere istorice si repere socioeconomice. Fiecare dintre cele 193 de state este precedat, in policromie, de cate o schita de harta si de simbolistica statului respectiv (drapel si stema).

Prin structura si volumul mare de informatii recente, lucrarea are o larga arie de adresabilitate, fiind utila atat specialistilor, elevilor, studentilor, cat si celor care calatoresc, publicului larg, interesat de cunoasterea modi­ficarilor din lumea contemporana.

Semnale editoriale
Tara lui Dumnezeu ● Leda. Bantuit inca de umbrele unui incident pentru care a fost dat afara din scoala, tanarul Sam Marsdyke lucreaza la mica ferma a pa­rin­tilor, sub su­pra­vegherea ostila a ta­talui sau. Dar in pei­sa­jul de o frumusete frus­ta si salbatica din comita­tul Yorkshire (numit Tara lui Dumnezeu, printre localnici) se insinueaza treptat pre­face­rile aduse de civilizatie si de urba­nism, de asaltul tot mai insistent al ora­senilor stramutati in cautarea farmecului rural. Intre tanarul fermier mai ciudat si insingurat si fiica adolescenta a unor nou-sositi pare sa se lege o prietenie...

Melcul pe povarnis ● Paralela 45. Volumul este considerat in mod unanim de critica si de public drept cel mai bun roman al fratilor Strugatki. Popularitatea sa a crescut si mai mult in urma acuzatiilor aduse regizorului James Cameron, creatorul "Avatarului", de catre fanii celor doi scrii­tori rusi, ca s-ar fi inspirat din aceasta scriere in realizarea blockbusterului sau. Insa cele doua creatii n-au nimic in comun, in afara unei asemanari de decor, dupa cum a aratat chiar Boris Strugatki intr-un interviu recent si dupa cum vor putea descoperi cititorii insisi inca de la primele pagini: nimic din optimismul si rezolvari­le factice ale productiilor hollywoodiene nu se gaseste in acest roman.

Criza ● Rao. Medicii Laurie Montgomery si Jack Stapleton, angajati ai Institutului de Medicina Legala din New York, se confrunta cu o inexplicabila serie de morti neasteptate petrecute in doua importante unitati spitalicesti ale orasului. Cei doi medici legisti isi asuma rolul de detectiv, incercand sa lamureasca acest mister, in conditiile in care nimeni nu vrea sa recunoasca faptul ca aceste decese ar fi survenit in alt fel decat pe cale naturala. Ipoteza unui ucigas in serie care bantuie pe holurile spitalelor...

×