Volumul "Statele lumii contemporane" isi propune sa evidentieze principalele caracteristici geografice, istorice si economico-sociale ale statelor lumii, in contextul profundelor mutatii care au loc in perioada contemporana.
Prima parte a lucrarii este consacrata unor aspecte teoretico-metodologice care privesc statul ca sistem geografic si social-politic, alcatuit din teritoriu si populatie, capitala ca nucleu politic al statului si granitele ca organism periferic al acestuia, tipurile de state si caracteristicile lor.
Lucrarea se continua cu o radiografie a tuturor entitatilor statale din lume la inceputul celui de-al doilea deceniu al mileniului trei, folosind indicatori semnificativi, compatibili, din cele mai recente surse statistice ONU, corelate cu lucrari similare, de prestigiu, din literatura internationala de profil.
Centrul de greutate il reprezinta monografiile regionale, alcatuite la nivelul fiecarui stat si structurate in patru sectiuni: date generale, cadrul natural, repere istorice si repere socioeconomice. Fiecare dintre cele 193 de state este precedat, in policromie, de cate o schita de harta si de simbolistica statului respectiv (drapel si stema).
Prin structura si volumul mare de informatii recente, lucrarea are o larga arie de adresabilitate, fiind utila atat specialistilor, elevilor, studentilor, cat si celor care calatoresc, publicului larg, interesat de cunoasterea modificarilor din lumea contemporana.
Semnale editoriale
Tara lui Dumnezeu ● Leda. Bantuit inca de umbrele unui incident pentru care a fost dat afara din scoala, tanarul Sam Marsdyke lucreaza la mica ferma a parintilor, sub supravegherea ostila a tatalui sau. Dar in peisajul de o frumusete frusta si salbatica din comitatul Yorkshire (numit Tara lui Dumnezeu, printre localnici) se insinueaza treptat prefacerile aduse de civilizatie si de urbanism, de asaltul tot mai insistent al orasenilor stramutati in cautarea farmecului rural. Intre tanarul fermier mai ciudat si insingurat si fiica adolescenta a unor nou-sositi pare sa se lege o prietenie...
Melcul pe povarnis ● Paralela 45. Volumul este considerat in mod unanim de critica si de public drept cel mai bun roman al fratilor Strugatki. Popularitatea sa a crescut si mai mult in urma acuzatiilor aduse regizorului James Cameron, creatorul "Avatarului", de catre fanii celor doi scriitori rusi, ca s-ar fi inspirat din aceasta scriere in realizarea blockbusterului sau. Insa cele doua creatii n-au nimic in comun, in afara unei asemanari de decor, dupa cum a aratat chiar Boris Strugatki intr-un interviu recent si dupa cum vor putea descoperi cititorii insisi inca de la primele pagini: nimic din optimismul si rezolvarile factice ale productiilor hollywoodiene nu se gaseste in acest roman.
Criza ● Rao. Medicii Laurie Montgomery si Jack Stapleton, angajati ai Institutului de Medicina Legala din New York, se confrunta cu o inexplicabila serie de morti neasteptate petrecute in doua importante unitati spitalicesti ale orasului. Cei doi medici legisti isi asuma rolul de detectiv, incercand sa lamureasca acest mister, in conditiile in care nimeni nu vrea sa recunoasca faptul ca aceste decese ar fi survenit in alt fel decat pe cale naturala. Ipoteza unui ucigas in serie care bantuie pe holurile spitalelor...