x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Fundația ”Ion I. Brătianu” și UZPR – un omagiu adus excelenței la Salonul Cultural

Fundația ”Ion I. Brătianu” și UZPR – un omagiu adus excelenței la Salonul Cultural

30 Mar 2022   •   13:01
Fundația ”Ion I. Brătianu” și UZPR – un omagiu adus excelenței la Salonul Cultural

Fundația ”Ion I. Brătianu” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România organizează în perioada 30 martie – 2 aprilie ediția anuală a salonului de carte al fundației. Evenimentul a devenit o tradiție la Palatul Brătianu situat pe Strada Visarion, nr. 4, sector 1, București. Născut din dragostea pentru frumos, proiectul inițial a căpătat amploare, devenind un SALON CULTURAL.

Gazda acestei Gale culturale este Ion I. Brătianu, președintele fundației, care va deschide Salonul cu lansarea a trei cărți: „În așteptarea eternității”„Seniorii literaturii noastre” și „Contribuția lui Ion C. Brătianu la revoluția pașoptistă din Țările Române și cugetările sale despre această revoluție”.

”În așteptarea eternității” este un omagiu pe care autorul îl aduce prieteniei, un spirit care a animat de-a lungul vremii personalitatea familiei Brătianu. Pentru noi toți, reprezentanții familiei Brătianu sunt o dovadă că prietenia de mare preț este cea care unește oamenii pentru împlinirea marilor idealuri. Patriotismul, curajul de a înfrunta situațiile ostile țării și demnitatea au fost și sunt valori supreme ale familiei Brătianu, iar aceste valori au avut rolul de a contribui la făurirea României Mari.  

Avem datoria morală, dar mai ales avem nevoie să privim vizionarismul politic al lui Ion C. Brătianu, statornicia lui Ionel Brătianu, protecționismul economic al lui Vintilă Brătianu ori martiriul din temniţele comuniste al lui Gheorghe Brătianu ca pe niște modele demne de urmat de către fiecare dintre noi în momentele de grea încercare la care evenimentele ne supun. Istoria României ar fi fost lipsită de grandoarea și de fervoarea patriotică în lipsa familiei Brătianu care a fost și va rămâne exponenta liberalismul românesc.

I.G. Duca avea să scrie despre I.C. Brătianu următoarele: „A dominat şi epoca şi pe contemporanii săi prin minunatul complex al însuşirilor lui. El era totodată idealist şi realist, cumpătat şi îndrăzneţ, autoritar şi seducător, modest când era vorba de el, mândru şi intransigent, când era vorba de ţara lui. A vrut Unirea Principatelor, s-a împlinit. A vrut independenţa, a prezidat-o. A vrut dinastie străină, a adus-o în ţară. A vrut organizarea Regatului, a făcut-o”.

Viziunea politică a lui Ion C. Brătianu a fost dusă  mai departe de fiii acestuia: Ionel, Vintilă și Dinu, continuatori ai nobleței și înțelepciunii precursorilor lor.

”În așteptarea eternității” deschide o nouă direcție în creația literară contemporană, dedicatologia, ramură izvorâtă din efortul cu care Ion I. Brătianu a adunat în același loc dedicațiile, gândurile și sentimentele apreciative care i-au fost oferite de-a lungul timpului pe diferite volume dăruite de către autori și cărora simte nevoia să le întoarcă toate acestea, creionând, astfel, portretul unei epoci, al unor scriitori și adevărate file de istorie literară.

Igor L. Butnaru declara despre volumul ”În așteptarea eternității” următoarele: ”Cartea gândită de scriitorul Ion I. Brătianu constituie un adevărat tezaur, un patrimoniu cultural.”

Evenimentul va îl găzdui, printre cei peste 150 de autori de carte, și pe jurnalistul și scriitorul Mihai Traistă, reprezentantul comunității Ucrainenilor din România, din partea căreia vor expune și alți autori. Tot din partea ucrainenilor, va prezenta unul sau mai multe momente artistice violonista prim-concertistă Natalia Pancec Colotelo de la Filarmonica din București.

Un alt moment artistic va fi susținut și de cunoscutul violoncelist Adrian Naidin, care își va lansa noul album.

Participarea publicului este liberă, dar limitată, în funcție de capacitatea spațiului alocat și de evoluția situației sanitare.

 

Ciprian Demeter

×