x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Miercuri, 13 februarie, exclusiv cu Jurnalul. "Focul care nu purifică: marile incendii din România secolelor XVII-XXI"

Miercuri, 13 februarie, exclusiv cu Jurnalul. "Focul care nu purifică: marile incendii din România secolelor XVII-XXI"

12 Feb 2019   •   11:28
Miercuri, 13 februarie, exclusiv cu Jurnalul. "Focul care nu purifică: marile incendii din România secolelor XVII-XXI"

De-a lungul vremii, România a trecut prin multe încercări. Printre cele mai dramatice şi care au stârnit cele mai mari emoţii au fost incendiile, începând cu pârjolirea Bucureştiului chiar în ziua de Paște, din joaca unui copil neastâmpărat, şi terminând cu dezastrul de la Colectiv.

Jurnalul îţi oferă miercuri, 13 februarie, cartea "Focul care nu purifică: marile incendii din România secolelor XVII-XXI", o incursiune în dedesubturile unora dintre cele mai mari tragedii suferite de români de-a lungul istoriei. Considerat un element sacru în ritualurile religioase de demult, dar și în epoca modernă a României, focul a reprezentat un prăpăd nimicitor, care a distrus așezări întregi, biserici, teatre sau - nu departe de prezent - cluburi, făcând un număr impresionant de victime umane și fiind asociat cutremurător cu ravagiile războaielor, cu prostia omenească dar și, uneori, cu perversiunile sexuale(!) sau cu latura ocultă a existenței umane și fenomenele paranormale.

Iată ce poţi citi în cartea "Focul care nu purifică: marile incendii din România secolelor XVII-XXI", de Dan-Silviu Boerescu:

- „Cântecul de jale” al unui oraș ars complet de tătari

- Ștefan cel Mare arde din temelii Brăila. Focurile de demult și incendiile epocii moderne

- Cum a fost Bucureștiul pârjolit în ziua de Paște din joaca unui copil neastâmpărat

- Fantomele din Foișorul de Foc și istoria pompierilor români

- 144 de torțe umane după furtul podoabelor de aur ale unor moaște

- Focul de 850 de zile de la Moreni

- Odiseea Teatrului Național din București: bombardat de nemți, dărâmat de comuniști, reclădit și incendiat într-un act de protest politic

- Vinovații fără vină pentru care nu se știe dacă se va face vreodată lumină: victimele de la Colectiv.

Nu rata volumul 6 al colecţiei Apocaliptica, "Focul care nu purifică: marile incendii din România secolelor XVII-XXI". Cartea apare pe piaţă începând de miercuri, 13 februarie, împreună cu Jurnalul, la preţul special de 15,9 lei ziarul + un volum.

 

×