Jurnalul vă aduce miercuri un roman ideal pentru cei cărora le place interbelicul şi care vor să descopere şi ce se ascunde dincolo de convențional.
Cea mai cunoscută carte a scriitorului Octav Șuluțiu este construită pe structura unei confesiuni ce are ca scop explorarea celor mai ascunse trăiri, a slăbiciunilor, a iubirilor imposibile, a modului său extrem de interiorizat de a se raporta la lume. Volumul respectă un primat care devenise practic obsesiv pentru generaţia sa, acela al autenticităţii, al denudării dureroase, dar sincere a eului.
”Confesiunea pe care o încredințez acum hârtiei, începută adesea în mine, neîndrăsnind să se prindă într-un șir cronologic, am încercat uneori să o tălmăcesc în cuvinte scrise, când plictisit de stovitoarea monotonie a zilelor citadine mă retrăgeam în vreun cotlon sufletesc să petrec răgazuri intime... Am încercat să o scriu uneori – de multe ori – și n-am izbutit: poate că viața nu-mi ajunsese încă o povară, ca astăzi, sigur că nu aveam cui să povestesc stupiditatea unor repetate renunțări la fericire. Viața mea asta e: o renunțare la fericirea de-a nu simți și a nu înțelege, o renunțare intelectuală. Am văzut c-aș putea hălădui ca o larvă, zidit într-o atitudine de folosire practică a plăcerilor materiale. Un demon însă, m-a împins totdeauna spre prăpastia presimțită în viața mea, spre spărtura ce simt în sufletul meu. Sunt bolnav” - Octav Șuluțiu.
Nu ratați începând de azi Jurnalul și o nouă carte esențială a literaturii române: ”Ambigen”, de Octav Șuluțiu.