x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Eveniment editorial

Eveniment editorial

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Mai 2024   •   18:30
Eveniment editorial

În cadrul Sesiunii de Shakespearologie se vor lansa cărțile album TNC – Purcărete & Boroghină. Pelerini în marele teatru al lumii / NTC – Purcărete & Boroghină. Pilgrims of the Great Theatre of the World

17 mai (vineri) 2024

Ora 13:00

Teatrul Național „Marin Sorescu”, Sala Foaier

În cadrul Sesiunii de Shakespearologie se vor lansa cărțile album TNC – Purcărete & Boroghină. Pelerini în marele teatru al lumii / NTC – Purcărete & Boroghină. Pilgrims of the Great Theatre of the World

Autor: Ludmila Patlanjoglu

Designer: Bogdan Căpîlnean

Editura Institutului Cultural Român

Prezintă Maria Shevtsova, Maria Zărnescu și Liviu Jicman – Președinte ICR

Într-o carte-album, povestea unui timp de aur al dialogului teatrului românesc cu teatrul lumii. Eroii ei sunt Teatrul Național Craiova și doi maeștri: Silviu Purcărete și Emil Boroghină.

LUDMILA PATLANJOGLU

Cunoscut teatrolog și critic de teatru, profesor universitar doctor, conducător de doctorat la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Târgu-Mureș. Membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER) și președinte onorific al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) / secția română – Teatrologie. A colaborat la importante publicații culturale din România și străinătate. Membru în board-ul revistei Critical Stages/Scènes Critiques a AICT/IATC. Director al Festivalului Național de Teatru „I.L. Caragiale” (edițiile 2002, 2003, 2020) și director al Congresului Mondial al Criticilor de Teatru organizat la București (2003). Inițiator al Proiectului „Thalia” – Premiul Criticii Mondiale acordat de AICT/IATC unor mari oameni de teatru din lume (trofeul realizat de scenograful Dragoș Buhagiar). Autoarea volumelor La vie en rose cu Clody Bertola (Ed. Humanitas, 1997; Ed. Nemira, 2023; Premiul Criticii, 1997), Regele Scamator – Ștefan Iordache (Ed. Nemira, 2004, 2018; Ed. Jurnalul & Curtea Veche, 2008; Premiul UNITER, 2004), Gigi Căciuleanu – OmulDans (Ed. ICR & Nemira, 2017 – 3 volume în română, engleză și franceză). Este distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural în Grad de Cavaler“ („Pentru activitatea pusă în slujba promovării artei și culturii românești peste hotare”) acordat de Președinția României și cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Bogdan Căpîlnean

Bogdan Căpîlnean (n. 1971, București) este absolvent al Academiei de Artă București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Design și are masterul în design. Profestorii mentori i-au fost pictorii Ion Bițan și Vladimir Șetran – întemeietorii secției de design a Academiei de Artă la sfârșitul anilor 60 și arhitectul Dragoș Gheorghiu.

Încă din timpul facultății realizează proiecte de anvergură de design grafic, realizează grafică de ambalaj, design de obiect, proiecte de mobilier urban, layout-uri pentru site-uri web și aplicații mobile pentru firme din România,  Europa, Statele Unite ale Americii și Australia.

Realizează elemente de identitate vizuală pentru companii precum Aertech, Astalrom, Teatrul Excelsior, Editura Univers Enciclopedic.

Colaborează cu teatre din București: Teatrul Național pentru realizare de afișe și caiete program, Teatrul Excelsior pentru realizare logo, identitate vizuală și afișe pentru spectacole.

Colaborează cu editurile Nemira, RAO, Univers Enciclopedic și Grupul de presă MediaUno pentru realizarea de albume de artă, grafică de coperte, layout de interior și desktop publishing.

Realizează amenajări interioare și exterioare, standuri expoziționale, colaborează cu agenții de publicitate pe proiecte de branding, grafică și design.

Realizează pentru Institutul Cultural Român Catalogul standului României la Cvadrienala de scenografie de la Praga, 2019.

Premii:

- Locul I la concursul lansat de "ROMLUX S.A." pentru realizarea afișului de promovare, 2000

-  Locul II la concursul lansat de primăria orașului Baia Mare cu tema: „Revitalizarea centrului istoric al Municipiului Baia Mare 1999”

Expoziții:

-             Prezintă lucrări de grafică și proiecte de design la festivalul stundețesc Art-fest din Timișoara, 1993 și 1994

-             Participă la Expoziția Academiei de Artă de la Sala Dalles, 1993, 1995

-             Participă la Bienala de Design, sala Etaj ¾ din Teatrul Național, 1994, 1995, 1996

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×