Pe final de an, îl celebrăm pe unul dintre cei mai apreciați regizori maghiari din istorie: István Szabó. În 60 de ani, a regizat peste 40 de filme, iar unele au avut un traseu spectaculos. Trei dintre ele, toate multi-premiate, intră în mini-colecția pe care i-o dedicăm începând de azi pe unlimited.tiff.ro: Confidence (1980), Mefisto (1981) și Colonel Redl (1985).
După ce au câștigat premii la Cannes sau Berlin, cele trei filme remarcabile despre identitate și alegeri personale, în perioade istorice tumultuoase, au fost nominalizate la Oscar, iar Mephisto a câștigat statueta. „Puțini regizori au abordat realitățile dure ale secolului 20 în Europa cu atâta sensibilitate și grație” - Richard Armstrong, The Rough Guide to Film
BONUS: Despre filme, istorie și inspirație, despre Oscar și despre parcursul său, regizorul povestește în masterclass-ul pe care l-a susținut la TIFF 2021 și pe care îl poți viziona integral în Focus István Szabó.
Mephisto (1981)
Focus István Szabó
Când naziștii preiau puterea în Germania, un actor care umple sălile jucând fascinantul rol al lui Mefisto, e pus în fața unei dileme: îmbrățișează o doctrină nazistă sau va fi dat uitării. Dar pactul faustian cu succesul are prețul lui și el nu e niciodată mic.
Filmul i-a adus celebritatea actorului favorit al lui István Szabó, Klaus Maria Brandauer. “A performance of electrifying power.” – Roger Ebert
Premiul pentru scenariu și Premiul criticii - FIPRESCI, Cannes 1981
Oscar pentru Cel mai bun film străin
Confidence (1980)
Bizalom// Focus István Szabó
Un bărbat și o femeie, membri ai rezistenței, sunt forțați să se ascundă împreună într-un apartament, în 1944. Au acte false și pretind că sunt soț și soție, deși ambii sunt deja căsătoriți. Dar dragostea și încrederea pe care o capătă față de celălalt fac ca totul să devină mult mai complicat.
Ursul de Argint pentru regie, Berlin
Nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun film străin
Colonel Redl (1985)
Focus István Szabó
O dramă complexă, inspirată de biografia unui personaj real. Alfred Redl este un ofițer cu origini modeste, dar cu o ascensiune fulminantă în Imperiul Austro-Ungar. Loialitatea și ambiția sa îl aduc într-o poziție de mare încredere la curtea regelui. Există însă ceva ce-l face foarte vulnerabil: atracția sa față de bărbați.
Premiul Special al Juriului, Cannes
Nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun film străin
Muntele Morții: Misterul Diatlov
Două noi episoade din Muntele Morții: Misterul Diatlov (Dead Mountain: the Dyatlov Pass Incident) vor fi disponibile de duminică, 28 noiembrie, pe TIFF Unlimited. Serialul te ține în continuare cu sufletul la gură. După ce descoperă rămășițele unor studenți morți în condiții inexplicabile în februarie 1959, în Munții Ural (dacă nu ai văzut încă primul episod, e disponibil aici), maiorul KGB Oleg Kostin continuă cercetările și descoperă lucruri neașteptate despre unul dintre membrii grupului.
În paralel, îi urmărim pe cei 10 urcând pe munte, în ciuda avertizărilor bizare pe care localnicii din tribul Mansi le dau despre Muntele Morților.
RECOMANDĂRI
Partea umană/ The Human Part (regia Juha Lehtola)
Un tip rămas fără job reușește cumva să-și convingă familia că încă este CEO-ul unei companii de IT. Dar când părinții vin într-o vizită neașteptată, lucrurile o iau complet razna. Cum să mai spui adevărul acum? O comedie spumoasă, bazată pe un bestseller finlandez, despre oameni și slăbiciunile lor.