Patru spectacole alese pentru perioada finalului de an vor putea fi urmărite la Opera Națională București, începând de miercuri, 18 decembrie. Cel mai așteptat spectacol din preajma sărbătorilor de iarnă, Spărgătorul de nuci, baletul basm ce anunță Crăciunul pe scena Operei Naționale, creat de Piotr Ilici Ceaikovski, în coregrafia lui Oleg Danovski, va fi urmat în zilele ce vin de Crăciunul copiilor, o călătorie în lumea colindelor şi a jucăriilor, un spectacol de muzică și poezie susţinut de Corul de Copii al Operei Naţionale Bucureşti și invitații săi, în Foaierul Operei Naționale București. De asemenea, în perioada ce urmează va avea loc ultima reprezentație din acest an a spectacolului La Bohème, de Giacomo Puccini, regia lui Ionel Pantea, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Tiberiu Soare, iar la final de an, Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia Andei Tabacaru-Hogea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.
Mai jos, câteva cuvinte despre aceste spectacole.
Joi, 19 decembrie și duminică, 29 decembrie, de la 18:30,
Spărgătorul de nuci, baletul ce anunță sărbătorile de iarnă pe scena Operei Naționale București
Opera Națională București prezintă pe 19 și 29 decembrie 2019, începând cu ora 18:30, spectacolul de balet Spărgătorul de nuci, de Piotr Ilici Ceaikovski, în coregrafia lui Oleg Danovski. Adaptarea regizorală și coregrafică poartă semnătura lui Oleg Danovski Jr., iar scenografia a fost realizată de Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.
Coregraful Oleg Danovski Jr., despre spectacolul Spărgătorul de nuci de pe scena Operei Naționale București:
„Spărgătorul de nuci prezintă o poveste între realitate şi visul Clarei în noaptea de Crăciun, un balet plin de magie, culoare, fascinaţie, dinamism și, totodată, cel mai așteptat spectacol de balet din preajma sărbătorilor de iarnă. Mă bucur foarte mult că în an centenar am reușit să colaborez cu Opera Națională București, oferind din tot sufletul acest minunat spectacol care, din păcate, lipsea din repertoriu de mai mulți ani.
Am descoperit aici balerini și maeștri talentați, profesioniști și dedicați, așa cum este necesar să avem pe prima scenă a țării. Timpul a fost scurt, dar am reușit împreună în doar două luni să realizăm un spectacol pe care cu siguranță publicul îl așteaptă cu nerăbdare și entuziasm.
Invit cu drag publicul Operei Naționale București să descopere tărâmurile magiei, să trăiască povestea alături de personaje şi să fie martori ai acestui balet feeric, original montat de Oleg Danovski.”
Ceaikovski a început lucrul asupra creației sale, Spărgătorul de nuci, în luna ianuarie a anului 1892, iar în martie lucrarea a fost terminată, dând dovadă de o ireală forță inspiraţională ce a creat o capodoperă în care muzica și dansul se împletesc într-o perfecțiune desăvârșită.
Celebrul balet Spărgătorul de nuci a cucerit publicul spectator de toate vârstele chiar de la premiera mondială de pe scena Teatrului Imperial Mariinski, Sankt Petersburg, ce a avut loc pe 6 decembrie 1892. Piotr Ilici Ceaikovski a devenit astfel compozitorul care a bucurat inimile copiilor de pretutindeni în prag de sărbătoare, oferindu-le cel mai frumos cadou: o poveste cu o tradiție lirică ce continuă să anunțe și astăzi sărbătorile de iarnă, cu exaltare și partituri fermecătoare.
Datorită succesului de care s-a bucurat, celebrul balet a fost transpus de-a lungul anilor cu succes în filme artistice, desene animate sau balet pe gheață, partitura compozitorului rus având la bază basmul omonim semnat de Alexandre Dumas. Povestea de iarnă ne aduce într-o atmosferă de basm, în care dansul, emoția și simfonia se întregesc într-un vals de vis.
Spărgătorul de nuci. Foto: Lavinia Hutanu, Opera Națională București
Vineri, 20 decembrie și duminică, 22 decembrie, de la 18:30,
Crăciunul Copiilor, pe scena Operei Naționale București
Călătoria prin lumea colindelor şi a jucăriilor începe vineri, 20 decembrie 2019, de la ora 18:30, în Foaierul Operei Naționale București, cu un concert de muzică şi poezie intitulat Crăciunul copiilor.
Spectacolul va fi susţinut de Corul de Copii al Operei Naţionale Bucureşti și invitații săi, condus de dirijoarea Smaranda Morgovan. Tema principală a serii va fi sărbătoarea Crăciunului în lirica universală.
Duminică, 22 decembrie 2019, sărbătoarea continuă la Opera Naţională Bucureşti, unde Corul de Copii al Operei Naţionale Bucureşti și invitații săi vă vor aduce în suflete sărbătoarea cea mai așteptată a iernii.
De la colinde românești, la cântece internaționale dedicate Sărbătorilor de Iarnă, repertoriul va cuprinde toate registrele bucuriei și ale emoției, transpuse în vocile curate ale celor mici.
Sâmbătă, 21 decembrie, de la 18:30,
Ultima reprezentație din acest an a spectacolului La Bohème, pe scena Operei Naționale București
Opera Națională București prezintă sâmbătă, 21 decembrie 2019, începând cu ora 18:30, spectacolul La Bohème, de Giacomo Puccini, în regia lui Ionel Pantea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.
Spectacolul este construit ca o frescă de epocă, dar fără a respecta perioada în care au plasat acțiunea libretiștii, adică prima jumătate a secolului XIX- lea. Convins de faptul că, pentru această operă, Puccini s-a inspirat din propriile experiențe ale anilor săi de studenție, regizorul Ionel Pantea și echipa sa de creație au mutat acțiunea peste câteva decenii, către finalul secolului, în Parisul anilor 1880-1890.
Astfel, scenografii Ștefan Caragiu și Liliana Cenean au recreat cu fidelitate atmosfera Cartierului Latin din această perioadă, cu celebra cafeanea Momus și vânzătorii ambulanți de pe străzile orașului, imaginea unei mansarde întunecate, adăpost pentru artiștii vremii, zorii unei zile aproape de bariera Parisului etc. Practic, spectacolul este o producție tradițională de operă, cu accent pe adevărul istoric și pe interpretarea personajelor, așa cum le-au dorit autorii. Personajele din La Bohème retrăiesc, astfel, pe scena Operei Naționale București, realitatea crudă dată de statutul tinerilor artiști în epoca lui Puccini, din care ei reușesc să evadeze uneori prin creație, iubire și vis.
Regizorul Ionel Pantea despre producția La Bohème de pe scena Operei Naționale București: „Cred că este opera cea mai iubită și mai des reprezentată din creația pucciniană. Am dorit o operă pe bune, convingătoare și vie, făcută cu noimă și armonie, cultivând spontaneitatea, naturalul, ca valoare, care să pună în fapt visele echipei. Doresc acestui spectacol să-i bucure pe bucureșteni și nu numai, astfel încât să savureze timp îndelungat această producție.”
Următoarea reprezentație va avea loc duminică, 5 ianuarie 2020, începând cu ora 18:30.
La Bohème. Foto: Sebastian Bucur, Opera Națională București
Sâmbătă, 28 decembrie, de la 18:30,
Don Giovanni-ul lui Mozart, la final de decembrie pe scena Operei Naționale București
Opera Națională București prezintă sâmbătă, 28 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnătura Andei Tabacaru-Hogea, scenografia și efectele video au fost realizate de Anca Albani, coregrafia a fost creată de Mălina Andrei, iar video-ul și lighting design-ul de Gabriel Kosuth. Maestru de cor, Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.
Anda Tabacaru-Hogea, despre spectacolul Don Giovanni de pe scena Operei Naționale București: „Don Giovanni trăiește clipa în mod excesiv și într-o totală libertate de expresie: de la violență erotică, la tandrețe fermecătoare, de la un umor spontan, la cinism demonic. Fiecare scenă și fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastică ce depășește zona realului. Chiar de la primele acorduri ale uverturii ni se relevă confruntarea eroului cu metafizicul, cu sufletul și ochiul unui spirit justițiar care urmărește, vede și acuză toate excesele lui Don Giovanni. Ochiul lumii, ochiul omniprezent al lui Dumnezeu, ochiul propriei conștiințe dorește întoarcerea la regului și principii. Libertatea de expresie a eroului nu o dorește. De aici decurge această luptă fantastică, plină de voluptate, energie și mister.”
Într-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart şi Lorenzo da Ponte reunesc în opera Don Giovanni drama, comedia şi fantasticul, cei doi creatori realizând în plin clasicism un spectacol total, de o complexitate şi o substanţă deopotrivă shakespeariană şi wagneriană.
Legenda lui Don Juan a inspirat mari autori din toate timpurile, de la Tirso de Molina, Molière, E.T.A. Hoffmann, George Gordon Byron, Alexandr Puşkin, George Bernard Shaw şi Albert Camus, fiind punctul de pornire al unor eseuri, piese de teatru, poezii. Între toate, opera lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuşi ar fi inoculat-o cu energia sa. O operă despre seducţie, despre relaţia dintre etic şi estetic, despre forţa dorinţei şi a frumuseţii.
Următoarea reprezentație de pe scena Operei Naționale București va avea loc duminică, 12 ianuarie 2020, începând cu ora 18:30.
Don Giovanni. Foto: Sebastian Bucur, Opera Națională București