Maestrul Gheorghe Zamfir, “prințul eleganței”, așa cum a fost denumit de presa franceză, și cel mai bine vândut artist român al tuturor timpurilor a fost invitatul special al proiectului adresat angajaților Intact Media Group, Întâlniri creative. Lucrările sale, care cuprind arii diverse de la muzică clasică, folclor sau muzică populară, ar putea umple un muzeu. Peste 20.000 de m2 de trăiri, vise, stări, păreri, discuri de aur sau platină sunt moștenirea pe care Maestrul o lasă poporului român.
Creațiile de geniu i-au fost dictate de Dumnezeu
Gheorghe Zamfir, cel care stăpânește naiul, instrumentul primordial al pământului, singurul creat de un zeu, Pan, și-a descoperit credința în Dumnezeu în 1974, când deja cunoscuse faima la nivel internațional. Zamfir spune, ca mulți alți artiști atinși de geniu, că multe din creațiile sale care au impresionat milioane de ascultători i-au fost “dictate” de Dumnezeu. “Mi-am dat seama că am o misiune divină în momentul în care am vizitat un magazin de muzică dintr-un mall imens, iar acolo cinci etaje erau pline de lucrări ale mele. Și-atunci am început să-mi dau seama că am un rol în această lume”, a spus artistul. Gheorghe Zamfir nu mai crede în învățământul românesc, e de părere că România nu mai are niciun țel spre care să se îndrepte, că tinerii sunt preocupați de lucruri efemere, o muzică ritmată care nu spune nimănui nimic. Domnia sa crede că sihaștrii din munți, cei care își petrec zilele în rugăciune, sunt cei care mai reușesc să țină în echilibru coloana vertebrală a acestei țări. Invitatul Întâlnirilor Creative a mărturisit că este profund legat de România, de tradițiile și locurile natale. În comuna Stejar, locul unde mama sa s-a născut, încă mai există doi stejari, dintre care unul vechi de 600 de ani.
Îndrăgostit de România
A reușit să introducă sunetul naiului, cocon al facerii lumii, în toate stilurile muzicale și a cucerit întreaga planetă fiind iubit la unison de fani din cele mai culturale orașe ale lumii: Paris, Viena, New York sau Sydney. Îndrăgostit de România, maestrul și-a reamintit cu drag de prietenii săi: Brâncuși, Ionesco, Celibidache sau Cioran ( Nôtre Dieu, cum îi spuneau francezii) alături de care a reușit să facă cunoscută țara noastră la nivel internațional. Cu fiecare întrebare adresată, toți cei prezenți mai descopereau o etapă din viața maestrului: perioada Paris în care avea locul lui la cel mai renumit restaurant de pe Champs Elysée și în care a primit Ordinul cultural al Franței, etapa New York când pe afișele de la Carnegie Hall scria mare Gheorghe Zamfir, când People Magazine titra succes răsunător sau întâlnirile cu marile personalități ale lumii - de la Papa Paul al II lea la Împărăteasa Japoniei.
Întrebat dacă a reușit să dea înapoi României ce a primit sau dacă a dat deja mult mai mult, Zamfir a răspuns ferm, “Asta numai istoria poate decide.”
Gheorghe Zamfir a primit de la Octavia Geamănu, cu multă modestie, simbolul campaniei Români buni europeni, inițiată de Intact Media Group anul acesta - un tricou cu chipul său pe care a promis că îl va purta doar duminica. Maestrul își așteaptă admiratorii români, la concertul “Călătorie de Craciun” - o încununare a celor peste 50 de ani de carieră, pe 10 decembrie, la Cinema Patria.