x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Nouă formații rock consacrate în care activează încă membrii originari

Nouă formații rock consacrate în care activează încă membrii originari

14 Oct 2014   •   13:51
Nouă formații rock consacrate în care activează încă membrii originari
Este cu adevărat rar când o formație, în special una de rock, reușește să treacă testul timpului în formula originară, de la lansare, membrii săi reușind să depășească inerentele divergențe de ordin artistic, orgolii, conflictele interne și presiunile din exterior, scrie Agerpres.

Doar câteva astfel de formații rock și-au păstrat intactă componența de la început și până în prezent, conform unui material publicat de starpulse.com.

Una dintre aceste formații rock este ZZ Top. Înființată în 1969 de celebrii bărboși Billy Gibbons și Dusty Hill, alături de bateristul fără barbă Frank Beard (dar al cărui nume de familie înseamnă tocmai "barbă"), formația ZZ Top este una dintre trupele rock care a reușit să-și păstreze componența intactă timp de peste 40 de ani.



Încă de la lansarea primului album, în 1971, ZZ Top s-a impus în atenția fanilor rock prin stilul său cu puternice rădăcini în muzica blues și pentru atitudinea de anti-celebrități a membrilor. Apogeul carierei lor este considerat a fi lansarea albumului "Eliminator" din 1983. Această formație a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame în 2004. După mai mult de 40 de ani de activitate, în care a lansat 13 albume, formația ZZ Top arată la fel, iar Billy Gibbons și Dusty Hill sunt la fel de bărboși.

Formația Aerosmith, o formație clasică pentru muzica rock'n'roll, se menține în atenția fanilor, la 44 de ani de la lansare, cu toți membrii originari.



Rockerii din Boston, celebri și pentru numeroasele abuzuri de substanțe interzise care le-a pigmentat cariera (solistul Steven Tyler și chitaristul Joe Perry erau porecliți "toxic twins" — gemenii toxici), au reușit să reziste împreună, chiar dacă într-o anumită perioadă de timp părea că formația se va destrăma din cauza conflictelor interne. Aceste conflicte au dus la plecarea celor doi chitariști, Joe Perry în 1979 și respectiv Brad Whitford în 1981. Cei doi au fost înlocuiți pentru scurt timp de Jimmy Crespo și Rick Dufay, dar au revenit în 1984 și de atunci formația a rămas în aceeași formulă, deși tensiunile interne au continuat să fie prezente.

Una dintre formațiile de legendă ale glam metal-ului american, Motley Crue, a cunoscut apogeul la mijlocul anilor '80. Stilul de viață nonconformist, petrecerile sălbatice și mai ales abuzul de droguri și alcool și-au lăsat amprenta asupra membrilor fondatori, unii dintre ei părăsind formația dar revenind de fiecare dată.



Solistul Vince Neil a fost puternic marcat de moartea fiicei sale, bateristul Tommy Lee a trecut și pe la închisoare după mai multe aprige dispute domestice cu soția sa, pe atunci, Pamela Anderson. Neil a părăsit formația în februarie 1992 și apoi în 1999. Tommy Lee a plecat din formație pentru a urma o carieră solo și a fost înlocuit cu Randy Castillo, fostul toboșar al lui Ozzy Osbourne. În decembrie 2004, cei patru membri originari ai formației, Vince Neil, Tommy Lee, alături de basistul Nikki Sixx și de chitaristul Mick Mars, au anunțat că revin în Motley Crue pentru un ultim album ("Saints of Los Angeles" — 2008) și turneu — care a durat până în 2014.

Irlandezii de la U2 au reușit performanța de a nu înlocui niciodată vreun membru originar. Cei patru muzicieni din formula de bază a formației U2 sunt împreună de 38 de ani. Bono, The Edge, Adam Clayton și Larry Mullen Jr. au evoluat de-a lungul timpului, ajungând la statutul de legende rock.



Turneul lor "U2 360° Tour" din perioada 2009-2011 a doborât toate recordurile în ceea ce privește numărul de fani care au venit la concerte și în ceea ce privește încasările. U2 a lansat 14 albume de studio care s-au vândut în peste 150 de milioane de exemplare în întreaga lume. Formația a câștigat 22 de premii Grammy, iar în 2005 a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame, încă din primul an în care au devenit eligibili pentru această onoare. În aceste condiții, chiar nu există niciun motiv pentru ca vreunul din membri să simtă nevoia să plece.

Trupa de pop-punk Fall Out Boy s-a înființat în 2001, în Illinois. Membrii săi, Patrick Stump, Pete Wentz, Joe Trohman și bateristul Andy Hurley provin de pe scena punk din Chicago.





Formația a înregistrat patru albume care s-au bucurat de un mare succes la publicul rock. Perioada de glorie a durat însă puțin. La 4 octombrie 2009 trupa a susținut un ultim concert, urmând o perioadă de pauză provocată de depresia prin care a trecut bateristul și de abuzul de Xanax și Klonopin al lui Pete Wentz. Cei patru s-au reunit în 2013 când au scos albumul "Save Rock and Roll", LP care a urcat până pe prima poziție în topurile de specialitate.

Punk-erii de la Green Day continuă să reziste împreună, în formula originară. Formată în 1987 de solistul și chitaristul Billie Joe Armstrong, alături de basistul Mike Dirnt, (bateristul Tre Cool a venit puțin mai târziu în formație), Green Day a fost un "trio" timp de 25 de ani, până la adăugarea unui nou membru, chitaristul Jason White, care a cântat alături de formație, fără să aibă statutul de membru, timp de 13 ani. Green Day este una dintre cele mai de succes formații punk din lume, cu peste 75 de milioane de albume vândute.



În 2010 o adaptare a piesei lor "American Idiot" a ajuns și într-un musical de pe Broadway. Membrii formației au contribuit și cu alte compoziții la realizarea acestui musical care s-a dovedit un succes, primind trei nominalizări la premiile Tony.

O altă trupă "icon" a genului glam metal, Poison, cu peste 45 de milioane de albume vândute în întreaga lume, s-a păstrat pe firmamentul mișcării glam californiene de la mijlocul anilor '80 până la mijlocul anilor '90.



Primul album Poison, "Look What the Cat Dragged In", a fost lansat în 1986, deschizând calea pentru "Open Up and Say... Ahh!", un album răsplătit cu multiple discuri de platină. Nu a durat însă mult și au început să apară problemele între membrii formației. Chitaristul CC DeVille era dependent de cocaină iar situația a scăpat de sub control în 1991, în culisele MTV Video Music Awards, când s-a încăierat cu solistul Bret Michaels. DeVille a fost dat afară din trupă, fiind înlocuit de chitaristul Richie Kotzen. În 1999 însă a revenit în Poison pentru lansarea unui nou album, "Greatest Hits". Anul 2011 a adus un turneu, "Glam-A-Geddon", alături de Motley Crue și de New York Dolls, pentru a sărbători 25 de ani de la înființarea formației Poison și respectiv 30 de ani de la înființarea trupei Motley Crue. Cel mai recent turneu al formației Poison este cel din 2012, turneu prin care trupa a sărbătorit succesul compozițiilor lor din musicalul de Broadway și filmul "Rock of Ages."

Formația KISS, înființată la New York în ianuarie 1973, devenită în scurt timp una dintre cele mai apreciate trupe shock-rock, atât pentru muzică dar mai ales prin stilul distinct asigurat de machiajele kabuki, a reușit să se mențină, de asemenea, de-a lungul anilor, în formula originară.



Trupă celebră pentru show-urile live care abundă în efecte pirotehnice, KISS a câștigat 28 de albume de aur, cele mai multe câștigate vreodată de o trupă rock americană, și a vândut peste 100 de milioane de albume în întreaga lume. La începutul anilor '80 au început să se facă simțite tensiuni în cadrul formației, în special din cauza consumului de droguri și alcool. Principalii vizați au fost chitaristul Ace Frehley și bateristul Peter Criss, în special în condițiile în care basistul Gene Simmons și solistul Paul Stanley au adoptat o poziție anti-drog care nu lăsa loc la compromisuri. În aceste condiții Ace Frehley și Peter Criss au fost nevoiți să părăsească formația. Ei au fost înlocuiți, pe rând, de Eric Carr, Eric Singer, Tommy Thayer, Vinnie Vincent și Bruce Kulick. Trupa KISS s-a reunit pentru un nou turneu în formula originară, dar anii de consum de droguri și alcool și-au lăsat amprenta asupra celor doi muzicieni care nu s-au mai ridicat la nivelul performanțelor anterioare.

O altă longevivă formație rock este Bon Jovi, trupă înființată în 1983 în componența Jon Bon Jovi (solist/chitară), Richie Sambora (chitară), Alec John Such (bass), David Bryan (clape) și Tico Torres (baterie).



În 1994, Alec John Such a fost înlocui neoficial de Hugh McDonald din cauza consumului de droguri. Formația Bon Jovi a lansat 12 albume de studio, trei compilații și două albume live. Se numără printre formațiile rock cu cele mai mari încasări, cu peste 100 de milioane de albume vândute și cu peste 2.700 de concerte susținute în 50 de țări, în fața a peste 34 de milioane de fani. Membrii formației și-au făcut mereu un titlu de glorie din faptul că formează "o frăție" și își spală mereu rufele murdare în familie. În 2013, chitaristul Richie Sambora a luat decizia de a ieși din formație, invocând "motive personale", dar tot el a declarat apoi că nu este niciodată înțelept să excluzi din start varianta unei reveniri.

 

×