„La Traviata”, pe scena Operei Naționale București
Opera Națională București prezintă vineri, 14 iunie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul La Traviata de Giuseppe Verdi în regia și mișcarea scenică a lui Paul Curran. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.
Spectacolul readuce în atenția publicului povestea emoționantă a unei curtezane care a trăit în Parisul primei jumătăți a secolului XIX – lea sub numele de Marie Duplessis și care a marcat existența unor artiști precum compozitorul Franz Liszt și scriitorul Alexandre Dumas-fiul. Acesta din urmă, în semn de omagiu postum, a ales-o drept muză pentru celebrul său roman „Dama cu camelii”, care i-a servit lui Giuseppe Verdi drept sursă de inspirație pentru opera sa, La Traviata, a cărei primă reprezentație la București a a avut loc în anul 1856, la câțiva ani de la premiera mondială de la Teatrul La Fenice din Veneția.
Regizorul Paul Curran propune o montare neconvențională și provocatoare care transpune acțiunea poveștii din Parisul anului 1700, așa cum apare în libretul operei. Conceptul regizoral urmărește detaliile-cheie ale poveștii Traviatei, în special contrastul dintre conservatorismul aparent și pomiscuitatea tacită, care îi conferă savoare dramatică.
„Cred că, pentru vremea aceea, Verdi scria o operă modernă. Tema operei era foarte populară în epocă, dar în același timp...periculoasă. În altă ordine de idei, drama constă într-o poveste pe care fiecare dintre noi poate s-o înțeleagă, este povestea unei femei în dizgrație. Credeți că toată această poveste are șanse să se întâmple în realitate? Desigur. Ar trebui o femeie să fie pusă într-o situație atât de îngrozitoare din cauza societății? Eu nu cred asta. Dar tocmai acest aspect o face atât de interesantă pentru mine și mai ales toți putem să găsim ceva în ea din noi înșine, putem găsi ceva similar în noi din anumite fragmente ale poveștii din La Traviata”, mărturiseşte Paul Curran
„Clasic şi modern într-o remarcabilă scenografie. Decorurile şi costumele impresionează de la primul cadru prin desene ce dau echilibru platoului scenic, imaginat în ambientul unor locaţii pariziene de început de secol XX, cu mult baroc, dar şi cu tente de „art nouveau”. Acţiunea se petrece însă la finele anilor ’50. Eclectismul asocierii ideilor se susţine şi place,” apreciază Costin Popa
În distribuţie: Cristina Maria Oltean, Liviu Indricău, Iordache Basalic, Cristina Eremia, Valentin Racoveanu, Andreea Iftimescu, Dan Indricău, Florin Simionca, Filip Panait, Narcis Brebeanu, Alin Mânzat, Adrian Ionescu
„S-au furat poveștile”
Opera Națională București alături de All’s Choir and Ballet prezintă sâmbătă, 15 iunie 2019, începând cu ora 11:00, spectacolul pentru copii S-au furat... poveștile. Invitata specială a spectacolului va fi actrița Anca Sigartău.
Compania Artistică All’s vă invită preț de 80 de minute într-o incursiune de basm, unde fantezia copilăriei și armoniile muzicale se îmbină perfect într-un spectacol pentru copii memorabil, în care cei mici vor fi, pe rând, vedete și vor urca pe scenă alături de artiști pentru a recrea povești de neuitat.
Rețeta este simplă: doi pirați au furat poveștile. Aceștia le țin închise într-un cufăr și nu vor să le mai dea drumul. Lumea copilăriei nu ar mai fi niciodată la fel de frumoasă și colorată fără ele. Și totuși, ceva îi convinge să le asculte măcar pentru o zi, împreună cu micii spectatori prezenți în sala Operei Naționale București. Astfel, vor pătrunde pe scenă, pe rând, personaje îndrăgite din basme precum „Frumoasa și Bestia”, „Pocahontas”, „101 Dalmațieni”, „Cartea Junglei”, „Pisicile Aristrocrate”, „Rapunzel”, „Cenușăreasa”, „Mica Sirenă” și multe altele.
Soliști: Maria-Mădălina Constantin, Anfisa Fugaru, Adina Secobeanu, Cleopatra Secobeanu, Alin-Horia Mânzat, Daniel Trandafir, Narcis Brebeanu.
Dans în jurul lumii
Un traseu virtual în lumea muzicii și a dansului ce ne va purta prin diverse țări, până la destinația finală: spațiul artistic. O lume radical diferită, o efervescență creativă construită în mod real cu ajutorul mișcării și al muzicii. O realitate ce te pregătește să alegi emoții și valori unice.
Spectacol susținut de balerini ai Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian și de tinere talente ale scenei.
Coregrafia și regia: Iolanda Petrescu, Levente Szasz
Asistent regie: Sorina Micșunescu
În distribuție: Gabriela Pojoreanu, Sabina Ioniță, Oana Vâlceanu, Eugenia Stoian, Camelia Ghiță, Corina Andreică, Raisa Radamovschi, Diana Petrache, Ștefania Kovessi, Raul Oprea, Ștefan Băloi, Marian Chirazi
Cu participarea copiilor: Maria Ene, Eva Gurgui, Sofia Colța, Maria Slav, Celine Șerban, Maria Neagu, Maria Nagâț, Laura Șoană, Luana Ștefănescu, Alexandra Dumitrescu, Alexia Stanciu, Ana Deoancă, Bianca Bivolaru, Carla Iacob, Bianca Părvu, Marina Ghemigian, Clara Cotorobai
Soliști vocali: Carmen Murărescu, Ioana Sandu, Eliana Pîslariu-Ranghilof, Maria Pătrînoiu, Daria Ene, Teea Holeiciuc, Paul Mititelu
Îndrumători: Monica Pîslariu-Ranghilof și Orest Pîslariu-Ranghilof
La pian: Sorin Grațianu
Sâmbătă, 15 iunie, ora 18:00
Duminică, 16 iunie 2019, ora 19:00
Voievodul Ţiganilor, operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul
Spectacol-concert
Tenorul Alfredo Pascu și soprana Doina Scripcaru interpretează rolurile principale în spectacolul din seara de 16 iunie, dând viață unor personaje credibile și unei povești de iubire cu final fericit.
Distribuția:
Barinkay – Alfredo Pascu
Saffi – Doina Scripcaru
Czipra – Cristina Trandafir
Arsena – Mediana Vlad
Ottokar – Andrei Pleșca
Zsupan – Orest Pîslariu-Ranghilof
Mirabella – Mioara Manea-Arvunescu
Carnero – Anton Zidaru
Homonay – Marius Mitrofan
Pali – Arnold Mack
Conducerea muzicală: Lucian Vlădescu
Dirijor cor: Aurel Muraru
Concept artistic: Gladiola Nițulescu – Lamatic
Coordonare scenică: Cătălin Voineag
Cu participarea Orchestrei, Baletului și Ansamblului Cor al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”