x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ion Caramitru: „Să ținem minte de ce a avut loc mișcarea din decembrie 1989”. Revolta, spectacol-eveniment de balet neoclasic dedicat împlinirii a 30 de ani de la Revoluție

Ion Caramitru: „Să ținem minte de ce a avut loc mișcarea din decembrie 1989”. Revolta, spectacol-eveniment de balet neoclasic dedicat împlinirii a 30 de ani de la Revoluție

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Iun 2019   •   13:50
Ion Caramitru: „Să ținem minte de ce a avut loc mișcarea din decembrie 1989”. Revolta, spectacol-eveniment de balet neoclasic dedicat împlinirii a 30 de ani de la Revoluție
Sursa foto: Picasa

Regal de balet neoclasic pe scena Teatrului Național din București, „Revolta” este primul spectacol de balet inspirat de evenimentele din decembrie 1989. Un rol important în spectacolul pus în scenă la 30 de ani de la revoluție îi revine actorului Ion Caramitru, personaj central în evenimentele care au dus la căderea regimului comunist. Evenimentul, care îi are ca autori pe coregraful britanic Ross Freddie Ray, fost balerin al Royal Opera House și English National Ballet, și pe Mihai Mezei, maestru al Operei Naționale București, are loc pe 30 septembrie 2019, de la ora 19:30.

Organizatorii, împreună cu Teatrul Național din București, le propun spectatorilor un act artistic original pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la un eveniment de răscruce din istoria românilor: Revoluția din decembrie 1989, care a pus capăt unui regim închis, de opresiune, și a deschis calea spre o societate liberă, care îi oferă fiecărui membru al societății șansa de a se exprima liber: artistic, cultural, politic.

 „La 30 de ani de la încercarea de schimbare de destin, “Revolta” vine în întâmpinarea unui sentiment care începe să ne cuprindă pe toți: uitarea. Important este să ținem minte de ce a avut loc mișcarea din decembrie 1989, jertfa și copiii sacrificați. Toate aceste lucruri fac din evenimentul de pe 30 septembrie, de pe scena Teatrului Național din București, un moment de reculegere, un strigăt”, a declarat Ion Caramitru.   

Spectacolul-eveniment „Revolta”, alcătuit din două părți, descrie artistic tocmai acest moment istoric de inflexiune. Este un act artistic bazat pe muzică și dans, care își asumă transmiterea unor mesaje puternice: durere, revoltă, speranță, libertate.

Prima parte a spectacolului, care se numește „1984”, cu referire directă la celebrul roman al lui George Orwell, este creată de Mihai Mezei și redă atmosfera apăsătoare a unui regim totalitar. Este, de altfel, primul spectacol de balet neoclasic inspirat din cartea lui Orwell.

 „Având ca bază teoria lui Orwell cu privire la puterea extraordinară a regimurilor totalitare, „Cine controlează trecutul controlează viitorul. Cine controlează prezentul controlează trecutul”, coregrafia '84 încearcă să ofere, din perspectivă artistică, o imagine a acestui sistem, folosindu-se de un limbaj coregrafic complex, muzică variată și elemente tehnologice ale secolului XXI”, a declarat Mihai Mezei.

A doua parte a spectacolului „Revolta”, în coregrafia lui Ross Freddie Ray, este un balet de tip narativ, care prezintă mai multe întâmplări semnificative ale Revoluției române din decembrie 1989.

Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a 30-a aniversare a revoluției, cred că această piesă ar putea fi o modalitate foarte bună să vă amintiți”, a declarat coregraful britanic Ross Freddie Ray.

Spectacolul-eveniment „Revolta” este organizat de Asociația „Nevoia de educație”, înființată din „din dorința de a face ceva concret pentru tinerii României, care se pierd în lume, fără repere, fără valori, fără direcție”, a spus Mihai Cacoveanu, președintele Asociație „Nevoia de Educație”. „Noile generații au nevoie de educație, de cultură și de atenție și tocmai de aceea am  gândit proiecte precum Bacopedia, BAC TV și „Pauza de teatru. Spectacol din cărți”, a adăugat Mihai Cacoveanu.

Mihai Mezei, fost prim solist al Operei Naționale București, s-a alăturat în anul 2007, ca solist, companiei Ballet Classique de Paris, pentru a reveni la Opera Națională București între anii 2010-2012. În perioada 2012-2016, a fost prim solist al Teatrului Național Split, Croația. În anul 2016 a renunțat la scenă și s-a alăturat, ca maestru și coregraf, companiei Ballets de France, iar anul trecut a revenit ca maestru la Opera Națională București.

Ross Freddie Ray s-a născut în Marea Britanie, unde a studiat la cea mai prestigioasă școală de balet din lume: „Royal Ballet School“ Covent Garden. A dansat, în colaborare cu Royal Opera House, în spectacole precum „Alice în Ţara Minunilor“, „La Bayadere“, „Don Quixote“, „Lacul Lebedelor“, şi a participat la Royal Ballet Tour Tokyo 2013. „Fraudulent Smile“, lucrarea pusă în scenă de Ross, a câștigat concursul „Ursula Moreton“ UK, în urma căruia a fost jucată pe 14 scene din 9 țări, de peste 30 de balerini diferiți. În vara anului trecut, spectacolul a fost pus în scenă la London Coliseum, în faţa a 2000 de spectatori, în cadrul concursului „Emerging Dancer“, unde au dansat balerini ai English National Ballet.

 

×